Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sedam uginulih pasa lutalica u Požegi, koliko ih je do sada pronađeno, najverovatnije je otrovano pesticidom Kreozan koji služi za zimsko prskanje vića. Za sada nepoznati izvršilac, psima je davao mamce u kojima se nalazio po njih smrtonosan pesticid. Za sada je pronađeno sedam otrovanih i uginulih pasa a sumnja se da je njihov broj i veći.

Služba požeške Zoohigijene je uklonila leševe pasa a obdukcijom se može sa sigurnošću utvrditi koji otrov je korišćen za trovanje pasa i da li je reč o pesticidu Kreozan na koji se sumnja. Postojanje takvih otrova na požeškim ulicama pretnja je i po zdravlje ljudi pre svega dece.

Požega ima i azil za pse ali imajući u vidu teritoriju sa koje se psi lutalice u njega smeštaju, ni u njemu nema mesta za sve. Odgovornost je pre svega na građanima, vlasnicima pasa koji se olako oslobađaju svojih ljubimaca a još češće njihovih mladunaca.

Pojavom leševa pasa na požeškim ulicama alarmirane su sve nadležne službe a komunalna inspekcija tužbu je podnela policiji kako bi se počinici što pre pronašli a o slučaju nehumanog trovanja pasa obavestili su i tužilaštvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar