ilustracija Foto:N1

Specijalni sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor" Vlaha Bukovca u Švajcarskoj za 600.000 evra.

Pritvor je određen za D.M, N.D i R.D zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saopštio je sud.

Protiv ove odluke osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana.

Osumnjičenima D.M, N.D i R.D se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje.

Oni su uhapšeni u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i švajcarske policije, a pretresi su obavljeni u stanovima osumnjičenih u Makedonskoj ulici, kao i u zgradi novinske kuće Politika, saopštio je juče MUP.

Bukovčeva slika „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ prikazuje učesnike srpskog crkveno-narodnog sabora održanog u (Sremskim) Karlovcima u Habsburškoj monarhiji.

Rodom iz Cavtata, kod Dubrovnika, Bukovac (1855-1922) je poznat, između ostalog po portretima članova dinastija Obrenović, Karađorđević i Petrović, a bio je počasni član Srpske kraljevske akademije, danas SANU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar