Foto:Shutterstock

U požarevačkom zatvoru "Zabela" pre četiri dana registrovan je jedan oboleli od koronavirusa, da bi samo tri dana kasnije taj broj naprasno porastao na 22 osuđenika. Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da je reč o osuđenicima koji se nalaze u poluotvorenom delu paviljona, a portal Nova.rs pokušao je da dođe do odgovora na pitanje kako je moguće da država, koja je odgovorna za ova lica po njihovom ulasku u Kazneno-popravne zavode, nije preduzela sve neophodne radnje kako bi ih zaštitila od zaraze.

Autori: Tanja Milovanović/Marko Radonjić

Od 11. marta suspendovane su sve beneficije za slobodnjake, a svim osuđenicima i pritvorenicima su zabranjene posete od 30. marta, pa se postavlja pitanje kako je moguće da, ukoliko je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preduzela sve neophodne mere u cilju zaštite od virusa, ovoliko obolelih od KOVID-19.

Pravnici u razgovoru za portal Nova.rs ističu da su svi ovi ljudi, koji se nalaze u Kazneno-popravnim zavodima širom Srbije, po ulasku u te ustanove u nadležnosti države, koja je, shodno tome, dužna i odgovorna da brine o njihovom zdravlju i bezbednosti. Poznati beogradski advokat Borivoje Borović ističe da je ovoj slučaj pitanje odgovornosti upravnika pomenutog zatvora, u kojem je došlo do masovnog širenja koronavirusa.

„Ovo je identičan slučaj onom u Gerontološkom centru u Nišu, kada je pritvoren direktor istog zbog propusta u radu, usled kojih je došlo do širenje zaraze u toj ustanovi. Tako isto i u ovom slučaju, ovo postaje odgovornost upravnika zatvora „Zabela“. On se stara o posetama, da li su one bile prekoračene ili ne, ali i svemu ostalom. Ne znam kako je u ovom slučaju došlo do širenja koronavirusa, ali je to odgovornost upravo upravnika“, ističe advokat.

Foto: Medija centar Beograd/ Borivoje Borović

Borović u razgovoru za naš portal navodi da je povodom ovog, ali i svih ostalih slučajeva, najpre neophodno sprovesti istagu i tokom krivičnog postupka utvrditi da li je bilo propusta. Ukoliko se utvrdi da je postojala odgovornost nadređenih, to znači da porodice pomenutih osuđenika, koji su trpeli posledice zbog koronavirusa ili, u najgorem slučaju, umrli, imaju pravo da tuže državu.

„Ako postoji pravni osnov za tužbu, u smislu krivične odgovornosti nekog od uprave u zatvoru, onda porodice tih ljudi imaju pravo da tuže državu i traže odštete“, dodaje Borović.

Portal Nova.rs pokušao je sazna od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kako je došlo do širenja zaraze u „Zabeli“, međutim, rečeno nam je da samo da su „sve preventivne mere i procedure preduzete“, dok smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da koji je način virus unet u ovu ustanovu.

Umesto odgovora na naša pitanja, rečeno nam je da su „sva novoprimljena lica u zavodima izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje, kada su pod pojačanim zdravstenim nadzorom, kao i da prolaze kroz lekarske preglede odmah po dolasku u zatvor“. Sem toga, iz Uprave navode i da je „svim posetiocima na ulazu u zavode merena telesna temperatura beskontaktnim toplomerom, te da su posete od 30. marta do daljnjeg zabranjene“. Shodno tome, postavlja se pitanje kako je onda moguće da se 22 osuđenika naprasno zaraze koronavirusom.

Advokat Ivan Simić izričit je u tome da je zdravlje pomenutih osuđenika u nadležnosti države, koja je dužna da se o njima brine od momenta kada kroče u zatvore.

„Svako osuđeno lice koje je na izdržavanju kazne, faktički je u domenu odgovornosti ove Uprave koja je u sastavu Ministarstva pravde. U zatvorima postoji specificna organizacija upravo zbog toga sto je svaki ulazak i izlazak strogo kontrololisan i nadziran. U takvoj situaciji, a imajući u vidu i činjenicu da je kontakt advokata i pritvorenih lica od samog početka pandemije sveden na na minimum, a potom i potpuno onemogućen, jasno je da je odgovornost za zdravlje osuđenika i pritvorenika isključivo na strani Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija“, kaže Simić.

Foto:Medija centar Beograd/Ivan Simić

Simić navodi i da se, pre svega, mora utvrditi čija je odgovornost prodiranje koronavirusa u pomenuti zatvor.

„Nisu isključeni mogući zahtevi za naknadu štete usled propusta u radu same ustanove, koja za posledicu ima narušenje zdravlja pritvorenika i osuđenika. Naročito ukoliko postoji uzročno posledična veza između nekog propusta u radu ili organizaciji same ustanove i prodiranja zaraze u istu, odnosno ukoliko se utvrdi, kao i za gerontolške centre, da je prodiranje virusa moglo biti sprečeno kako kaže sama struka“, dodaje Simić.

 

U Ministarstvu pravde ćute

Povodom ovog slučaja portal Nova.rs je kontaktirao Ministarstvo pravde kako bismo dobili odgovor na to da li je protiv nekog od nadležnih u zatvoru „Zabela“ pokrenut postupak zbog eventualnih propusta usled kojih je došlo do širenja zaraze, ali na pomenuta pitanja nismo dobili odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare