Medju nama
Foto:Nova S

Iako van fokusa većine medija i javnosti, slučaj misteriozne smrti Vladimira Cvijana nekima ne da mira. Mnogo je pitanja, mnogo je i sumnji, a odgovora ili nema ili je nemoguće doći do njih. Pokušavajući da ipak dopru do njih, nekoliko beogradskih advokata sada vodi pravnu bitku, ali su u ovom trenutku sva vrata na koja su zakucali - zaključana.

Čedomir Kokanović, sa dvojicom svojih kolega, želeo je da vidi Cvijanov obdukcioni nalaz i to na dve adrese: U Višem javnom tužilaštvu i na Institutu za sudsku medicinu.

„Mi smo tražili od obe institucije pristup tim informacijama. Odbijeni smo  sa obrazloženjem, veoma rutinskim i birokratskim obrazloženjima u oba slučaja. Medicinski fakultet se pozvao da je to privatna medicinska dokumentacija i lekarska tajna. Više javno tužilaštvo je otprilike reklo da je ono reklo šta je imalo da kaže“, istakao je Kokanović.

U zvaničnom obrazloženju Tužilaštva navodi se da se zahtev odbija, jer se radi o informacijama koje su već objavljene u dnevnoj štampi, i to u Telegrafu, Kriku i portalu Direktno. Kokanović dodaje da se odluke Tužilaštva ne mogu graditi na osnovu medijskih objava, te da je zbog toga uložena žalba povereniku za informacije od javnog značaja.

„U tom zapisniku isključena je jedino prirodna smrt. A svi drugi oblici smrti koja nije prirodna, dakle, nesrećan slučaj, samoubistvo ili ubistvo nisu isključeni i nema ništa što ukazuje na bilo koji od ta tri uzroka njegove smrti. Zato je potrebno videti šta je tužilaštvo osim same obdukcije uradilo“, naveo je Kokanović.

Ne tvrdi to samo Kokanović. Ovim slučajem i dalje se bavi i advokat Ivan Ninić, a rezultat je isti. Tužilaštvo je i na njegov zahtev da se detaljno upozna sa predmetom odgovorilo negativno.

„Tužilaštvo smatra da ja ništa novo ne bih saznao tim uvidom u odnosu na ono što je već tužilaštvo odlučilo da bude dostupno javnosti kroz medije. Takva teza tužilaštva nije tačna, ona je za mene apsolutno neprihvatljiva. U slucaju Vladimira Cvijana, mi ništa zvanično od dokumenata iz tog predmeta nismo videli. Videli smo jedan obdukcioni nalaz koji je objavljen u jednom tabloidu, a za mene je neprihvatljivo da samo taj obdukcioni nalaz čini spis predmeta“, kaže Ninić.

Ninić je, takođe, zbog takve odluke Tužilaštva, uložio žalbu pomenutom Povereniku. Kaže da se nada da će nakon usvajanja žalbe moći da priđe slučaju i izvuče ono što smatra ključnim.

„Pre svega isprave policije, službene beleške, fotografije, skicu lica mesta, pa ćemo iz toga saznati da li je tužilaštvo preduzimalo neke radnje, ako jeste koje radnje, da li je policija preuzimala radnje, ako jeste koje radnje, i moći ćemo da stvorimo sliku šta se tu dešavalo“.

Naše obraćanje Višem javnom tužilaštvu takođe je bilo neuspešno, a do emitovanja ovog priloga nismo dobili odgovor.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“  koji je pripremio Filip Vidojević:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram