Foto: Infoliga screenshot, Wikimedia/Aleksandar Simić

U kući Draže Mihailovića u Ivanjici nije se rudarila valuta "bitkoin" već "etherium" i to je samo jedna u nizu izmišljotina koje prate ceo slučaj. Nemoguće da je račun za struju mogao da naraste toliko, pa verujem da je sve ovom imalo za cilj da baci ljagu na naš pokret, rečeno je portalu Nova.rs u opštinskom Ravnogorskom pokretu u Ivanjici, povodom hapšenja trojice muškaraca osumnjičenih za "rudarenje" kriptovaluta i krađu struje iz podruma kuće generala kraljeve vojske.

Kriptovaluta, rudarenje
Foto: Infoliga screenshot

„Sve je otkriveno tokom naše najpoznatije loklane manifestacije „Nušićijade“. U prvi mah smo pomislili da je u pitanju delo neke kriminalne bande, ali smo ubrzo saznali da u kuću niko nije provalio. Mašina je pronađena, a prema mojim saznanjima ona je u podrumu bila oko pet do šest meseci. Ključeve od kuće imaju i predstavnici lokalne samouprave pa treba videti kako je tih troje uhapšeni uopšte ušlo u kuću“, kazao je za za naš portal jedan od pripadnika Ravnogorskog pokreta i dodao:

„Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da račun za struju nije mogao da dostigne toliku sumu, maksimalno bi mogao iznositi 40 hiljada dinara, a ne više od 20.000 evra kako je saopšteno“.

Prema rečima Predraga Bogićevića, predsednika Ravnogorskog pokreta na nivou Srbije, njihovi organi, Odbor za bezbednost u Sud časti će preispitati sveukupnu situaciju i istakao da se sve to zloupotrebilo kako bi se bacila ljaga na taj pokret.

„Ono što čitam su nelogične stvari. Prvo da je potrošeno toliko struje, drugo da je neko nelegalno ušao u objekat čija vrata nisu priovaljena. S obzirom da imamo ugovor sa Opštinom Ivanjica na 99 godina o korišćenju tog prostora, nismo mi jedini koji imamo ključeve niti je taj podrum u kom je nađena mašina uopšte korišćen. Mašina je bila uključena u legalnu utičnicu, pa ne znam o kiakvoj krađi struje pričaju.  Da li je neka krivica na pojedincu iz našeg pokreta biće ispitano“, objasnio je Bogićević, napominjući d amu optužbe na račun pokreta nisu jasne.

Ni njemu nisu jasne optužbe izrečene na račun pokreta, ali napominje i da nešto jeste bilo nelogično.

„Simptomatično je da nismo uopšte dobijali račune, ni za struju, ni za druge komunalije, niti su na ime pokreta stizale bilo kakve opomene“, tvrdi Bogićević.

Na naše pitanje ko je sve imao ključ od tog prostora, on je rekao da pretpostavlja da pored Opštine Ivanjica, imaju i radnici EPS koji su odatle priključivali električnu energiju prilikom brojnih ivanjičkih manifestacija.

On je izrazio sumnju da je neki pojedinac imao ključ Dražine kuće, koji je iskoristio prostor za svoje mahinacije.

„Ne mogu da verujem da je neko od naših ljudi prekršio svoja ovlašćenja, jer imamo organe u okviru pokreta, a ugled i čast ne smemo skrnaviti“, zaključio je Bogićević.

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović nam je rekao da su otkriveni počinioci ove krađe struje, ali nije mogao da precizira njihova imena uputivši nas na portparola OJT u tom gradu. Međutim, on je na godišnjem odmoru.

„Mi konkretno nismo oštećeni, ali je velika sramota za našu opštinu“, rekao je on za Nova.rs.

Kako saznaje portal Nova.rs, merno brojilo nije uopšte bilo evidentirano u sistemu EPS, a konačnu potrošnju će, prema našim saznanjima, dati veštak.

„Tu se uzima prosek potrošnje za šest meseci u letnjem i zimskom periodu. Takođe se kontroliše presek kabla i struja na glavnim osigiračima, kao i vreme korišćenja električne energije“, rekao je za naš portal jedan od stručnjaka za ovu oblast.(ime poznato redakciji).

Inače, kako smo saznali, Dražina kuća je tek prošle godine dobila upotrebnu dozvolu i uvršćena u Turističku ponudu Ivanjice.

ŠTA JE ETHER(IUM)

Ethereum seprvi put pojavio 2015. godine, a njegova vrednost je naglo porasla prošle godine, i sada vredi nepunih 300 dolara. To je druga najvrednija digitalna valuta, posle bitkoina, a zasniva se na tehnologiji ethereum, koju je prvi put opisao bitkoin programmer Vitalik Buterin. Zamislio je da će ona ojačati bitkoin, i ona će, poput bitkoina, služiti za decentralizovani način plaćanja, bez potrebe za računom u banci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare