Za krađu struje u čiča Dražinoj kući osumnjičeno troje

Hronika 06. sep. 202111:06 > 11:22
Podeli:
Dragoljub_Draža_Mihailović
Foto: Wikimedia/Aleksandar Simić

Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu, u centru Ivanjice, osumnjičena su tri muškarca, a oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine. Sumnja se da su postavili opremu za rudaranje kriptovaluta i tako potrošili oko 55.000 kilovat sati struje, čija je materijalna vrednost veća od 20.000 evra.

„Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist, imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama“, rekao je Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica i čovek koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine, piše Telegraf.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave, dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudaranje kriptovaluta trajalo u rasponu od šest do sedam meseci.

Oprema je bila stavljena na dve palate, a kontrolisana je preko daljinskog upravljača.

„Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku“, rekao je predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Rudaranje kriptovaluta sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno – neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra, kao i enormne količine električne energije.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar