Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Policijska stanica u Kniću, uskoro će iz zgrade opštine biti izmeštena u stambeno poslovni objekat koji se nalazi u centru te šumadijske varošice. Stanari negoduju jer će zidove morati da dele sa službom koja dežura 24 sata i strahuju da će im biti narušen mir tokom noći. Oni za naš portal tvrde da od njih niko nije tražio saglasnost za useljavanje državne službe u zgradu, a u opštini odgovaraju da se policijska ispostava "seli" u opštinske prostorije, te da je to dugoročno rešenje.

Stanari četvorospratnice koji će uskoro imati plave uniforme u svom komšiluku, za naš portal kažu da već mesecima pišu dopise svim nadležnim službama, od lokalnih, pa sve do Ministarstva, tražeći odgovore kako će biti ispoštovan kućni red i mir tokom noći, s obzirom na to da će dežurna služba, kako kažu, raditi 24 sata, vikendom, praznicima i svim drugim danima u godini.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Odgovore nisu dobili, a u poslovnom prostoru uveliko se završavaju radovi.

„Policijska stanica biće tačno iznad moje glave“, negoduje Snežana Nikolić, upravnica zgrade i vlasnica stana u suterenu.

Snežana Nikolić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona strahuje od buke tokom noći, privođenja ljudi koji su prekršili zakon, policijskog arsenala oružja…

„Ovo je apsurd, da mi u zgradi imamo službu koja će između ostalog privoditi ljude, možda pripite, agresivne, ko zna kakve sve. Tu su deca, bolesni i stari, a ovaj prostor ispred zgrade je naš zajednički, mi ćemo morati ovuda da prolazimo“, žali se ona.

Sa njom se slaže i penzioner Milić Milović, čiji stan je iznad buduće policijske stanice. Pomalo ironično kaže da je u zgradi „fantastična akustika“ te da se noću čuje i najmanji šum.

„Ovde nema nikakve izolacije, samo beton i gvožde. Sve se čuje. Mi sutra treba da dolazimo u situaciju da buku prijavljujemo komunalnoj policiji, koja će da kažnjava svoje kolege“, skeptičan je on.

Milović se u neverici pita kako se opština „uopšte dosetila“ da policijsku stanicu izmesti u stambenu zgradu i da li je mogla da pronađe adekvatnije rešenje. Uz to, dodaje on, policija je „uzurpirala“ i parking ispred zgrade, pa će kaže, stanari morati da „kruže po opštini“ i parkiraju se na drugom mestu.

Milić Milović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Upravnica zgrade, Snežana Nikolić strahuje i od policijskog oružja, koje će kako tvrdi „policija morati negde da čuva i skladišti“.

„Ja sam dole odmah ispod njih, imam plinski šporet, ne smem ni da razmišljam kakve sve situacije mogu da se dese. Ovo je stvarno neviđeno, ne znam da li negde u svetu postoji ovakav slučaj da policija bude u stambenoj zgradi“, ogorčena je ona.

Stanari ističu da je u poslovnom prostoru u koji se useljava policija, godinama radila banka, te da nemaju ništa protiv da u svojoj zgradi imaju bilo kakvu firmu sa „normalnim radnim vremenom“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Oni smatraju da policijskoj stanici nije mesto među privatnim stanovima i apeluju na nadležne da pronađu drugo rešenje.

MUP: „Za izmeštanje stanice obratite se Opštini“

Na pritužbe stanara zbog useljavanja policije u njihovu zgradu, portal Nova.rs zatražio je odgovore od Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, iz MUP-a su nas „za sve odgovore“ uputili na Opštinu Knić, iz koje objašnjavaju da je policija godinama „podstanar“ u njihovim prostorijama, te da sada zbog renoviranja moraju da napuste zgradu.

Predsednik opštine Srećko Ilić za Nova.rs kaže da će kancelarije gde se sada nalazi policija, biti preuređene u jedinstveno upravno mesto i šaltersku službu, kako bi građanima omogućili da sve potvrde dobijaju na jednom mestu.

„Što se nas tiče, ovo je dugoročno rešenje, a MUP bi u budućnosti, u skladu sa svojim planovima i mogućnostima mogao da preseli stanicu i u neki drugi objekat“, ističe Ilić, uz pojašnjenje da je opština vlasnik poslovnog prostora u koji se izmešta stanica i da ga ustupa MUP-u na korišćenje.

On je dodao i da su pritužbe stanara na buku neosnovane, jer će policija, uverava on, poštovati kućni red.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„U pitanju je služba koja brine o bezbednosti svih građana, pa nema mesta za zabrinutost pojedinih stanara da će biti buke ili da će biti uznemiravani na bilo koji drugi način. Policijska stanica Knić nije predviđena za zadržavanje privedenih lica, a posle uobičajenog radnog vremena, radiće samo dežurna služba sa ograničenim brojem zaposlenih koji su u obavezi da poštuju kućni red, pa nema govora o pravljenju buke“, precizirao je Ilić.

Predsednik opštine je naveo da je zgrada u koju će biti izmeštena policija, projektovana kao stambeno poslovni prostor u kojem se već nalazi opštinska Služba za katastar. On je istakao i da je sporni stan u suterenu predviđen za poslovni prostor koji je naknadno preuređen u stambeni, te da će zaposleni u policiji „imati u vidu da ispod njih živi porodica“, zaključio je Ilić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare