Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Stanari četvorospratnice u novobeogradskoj Vojvođanskoj ulici 11, javili su se redakciji portala Nova.rs, zabrinuti da bi investitor koji planira da na susednoj parceli izgradi devetospratnicu sa podzemnom garažom na dva nivoa, mogao da ugrozi stabilnost njihove zgrade, koju je svojevremeno izgradio Grad Beograd u okviru projekta "Hiljadu neprofitnih stanova".

Oni tvrde da je u postojećoj dokumentaciji njihova zgrada označena kao „slobodnostojeća“, što znači da nijedna njena strana ne dodiruje susednu parcelu, što nije slučaj i sa budućim komšijskim objektom.

Tvrde i da je investitor odnosno firma „Uzor promet“ legalno „ukrao“ nekoliko metara od njihovog placa, kao i da je građevinska dozvola izdata dva dana nakon parlamentarnih izbora. Takođe, u Agenciji za privredne registre, kao vlasnici ove firme navode se braća Zoran i Bojan Matijević, sinovi vlasnika industrije mesa „Matijević“ iz Novog Sada.

 

Stanari Vojvođanske 11 na Novom Beogradu ispričali su za naš portal da su njihovi problemi počeli kada ih je investitor obavestio da moraju da premeste oluke, klima uređaje i sve ostalo što se nalazi sa bočne strane objekta ka novoj parceli, te da su se obratili prijateljski, na najbezbolniji način i bez remećenja komfora življenja. Firma ovog investitora tvrdi da su svi elementi na toj strani nezakoniti, i da mogu bez upozorenja da ih uklone uz prijavu koju planiraju da upute građevinskoj inspekciji.

Novinari portala Nova.rs otišli su na lice mesta kako bi se uverili da li su navodi koji su stanari izneli tačni.

Stanari zgrade u pomenutoj ulici, po programu Grada Beograda „Hiljadu socijalno neprofitnih stanova“, koje je projektovao i čiji je izvođač radova bio Grad Beograd, uzelo je u najam 2010. godine, sa rokom otplate od 20 godina. Po dokumentaciji i upotrebnoj dozvoli, zgrada se vodi u kategoriji „Slobodnostojeći objekat“, što znači da je to objekat koji nijednom svojom stranom ne dodiruje susednu parcelu. Svaka strana ima deo zemljišta građevinske parcele, koji je ostao neiskorišćen, a pripada zgradi u Vojvođanskoj 11. Po standardima, i važećim propisima, to znači da niko ne može da gradi objekat uz postojeći.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, stanarima zgrade, nedavno se pojavio, kako oni kažu, referent firme „Uzor promet doo Novi Sad“, čija je susedna parcela, i dostavio im obaveštenje na ime predsednika stambene zajednice da oni imaju planove da počnu gradnju stambeno-poslovnog objekta, a da su oni, sa počne strane zgrade, gde planiraju da grade, u obavezi da uklone na toj vertikali oluke, klima uređaje i sve što se nalazi na samoj bočnoj strani, kako bi im omogućili, po planu ove firme, gradnju objekta zid uz zid.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Oni planiraju da grade uz bočnu stranu naše zgrade. Mi koji smo na toj strani, a ima nas osam, imamo kuhinjske prozore na toj strani i ne znamo da li će oni biti zatvoreni, zazidani ili kako god, a pošto je ovo objekat od četiri sprata, a kako smo se raspitali, ovde se planira objekat od devet spratova da se zida uz zid ove naše zgrade, što nikako nije po zakonu jer je ovo po svim papirima koje imamo „slobodno stojeći objekat“. Oni se pozivaju na građevinsku dozvolu koju im je izdao Sekretarijat za grad Beograd, dva dana posle parlmanetarnih izbora, 23. juna“, pričaju stanari iz zgrade u Vojvođanskoj 11, i navode da su čuli da je ona u vlasništvu porodice Matijević.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Uvidom u Katastar nepokretnosti, koji je po zakonu javno dostupan, vidi se parcela 3347/33, koji pripada Gradu Beogradu, a na kojoj se nalazi zgrada u Vojvođanskoj 11. Odmah pored, bez milimetra prostora od zida zgrade do susedne parcele, nalazi se parcela 6853, koja pripada firmi „Uzor promet doo Novi Sad“. Stanardi tvrde da im je deo prostora „otet“.

„Ta parcela, koja je bila deo našeg prostora, sada je više nema, što znači da je neko od odgovornih svojom odlukom preimenovao u katastru taj prostor koji je ostao iza zgrade, i pripojio toj parceli koja je prodata ovima koji će da grade. Sve te parcele su gradske“, tvrde stanari zgrade.

Takođe, prema Rešenje o odobrenju za izgradu, i Rešenju o upotrebnoj dozvoli, koje su stanari novinaru portala Nova.rs dali na uvid, vidi se da je njihova zgrada „objekat slobodnostojeći“, što prema Pravilniku o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju, u članu 23. „Položaj objekta na paceli“, u tački tri, znači da „slobodnostojeći objekat ne dodiruje ni jednu liniju građevinske parcele“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, kažu stanari, to nije jedni problem.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Postoji propis koji kaže da najmanje rastojanje između objekta koji se planira graditi i objekta koji postoji je polovina visine, a minimum pet metara. U ovom slučaju, da bi se eliminisao taj osnov, koji reguliše Pravilnik o udaljenju od minimum pet metara, ono što je bilo van naše zgrade, odnosno ostalo, je pripojeno parceli na kojoj planiraju da grade. On je sada praktično vlasnik zadnjeg milimetra zemlje do našeg zida, odnosno zgrade. Po svim pravilnicima koji su važeći, oni su nas, kao zainteresovanu stranu, bili dužni da informišu, i mi bi trebalo da učestvujemo u donošenju odluke i u izdavanju građevinske dozvole na ovoj strani, ali nas niko nije obavestio“, pričaju stanari.

Izmeštanje toplovoda

Prema rečima stanara, magistralni toplovod koji vodi ka Bežanijskoj kosi, a koji je išao uz zid sporne zgrade, izmešten je i sada ide oko „problematične“ parcele.

„Ono što mi sada shvatamo jeste da se ovo pripremalo godinu i više dana unazad, jer pored naše zgrade imamo magistralni toplovodom koji vodi ka Bežanijskoj kosi toplotnu energiju. U jesen je neko angažovan, ne znamo po čijoj odluci, i taj toplovod pored našeg zida je izmešten, i on sada ide oko 200 metara oko nove parcele i završava se na ćošku zgrade, čime je još jedan uslov, da bi se moglo zidati – uklonjen“, kažu stanari i dodaju da sada postoje svi uslovi, i otklonjene su sve smetnje, kako bi moglo da se gradi, bez njihovog znanja.

Radovi počeli, tabla prazna

Novinari portala Nova.rs uverili su se na licu mesta da su radovi počeli, da je krenulo čišćenje placa, a zatečeni su i radnici na gradilištu. Međutim, građevinska tabla, sa podacima o izvođaču radova – nema.

„Očigledno je da su krenuli pripremni radovi. Ono čega se mi plašimo jeste da naša zgrada, koja već ima ozbiljna oštećenja i pukotine, bušenjem i pravljenjem dva nivoa garaža u zemlji, bi izazvalo velika oštećenja na našem objektu“, uplašeno pričaju stanari.

Pisali dopis, ali bez odgovora

Opština Novi Beograd, prema rečima stanara, jedina je koja se, kako kažu, „udostojila da odgovori“.

„Pisali smo dopise građevinskoj inspekciji na nivou Grada, a opština Nova Beograd se jedina udostojila da napiše nekoliko rečenica, da nisu nadležni i da se te odluke donose na nivou Grada. Tražili smo razgovore sa bilo kim, pošto nam niko nije odgovorio na naše dopise, međutim zbog korone, odmora, manjka zaposlenih, malih kancelarija, i ko zna čega, niko nas nije primio, i rekli su da zovemo na telefon na koji se niko ne javlja“, kažu oni.

Vlasnik „Uzor prometa“ – Zoran i Bojan Matijević

Baza Agencije za privredne registre pokazuje da su braća Zoran i Bojan Matijević sa po 50 odsto vlasnici kompanije „Uzor promet doo Novi Sad“. Njih dvojica su inače sinovi Petra Matijevića, vlasnika industrije mesa „Matijević“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar