Vjekoslav Ilić i Nikola Krsmanović Foto: Facebook

Faton Hajrizi koji je 18. jula u Lipničkom Šoru kod Loznice ubio graničnog policajca Nikolu Krsmanovića (34) a teško ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića (50) neće odgovarati za svoje zločine jer ga je policija locirala a potom i likvidirala jer je pružao otpor. Postavlja se pitanje šta će biti sa Hajrizijevim pomagačima, od kojih je, za sada, uhapšeno troje.

Uhapšen je taksista iz Tutina Midhat Hadžić, koji je vozio Fatona Hajrizija od Preševa do Lipničkog Šora, u Bijeljini je uhapšen Zoran R. (39) koji je, kako se sumnja, organizovao prevoz Hajriziju, a trebalo je da mu pomogne i u ilegalnom prelasku granice Srbije i Bosne i Hercegovine, a u Mladenovcu je uhapšena njegova supruga, blogerka Ivana R., koja se sumnjiči da je takođe pomagala u prebacivanju Fatona Hajrizija. Ministar policije Ivica Dačić je najavio da će Srbija od Nemačke zatražiti izručenje Artana Hajrizija, mlađeg Fagonovog brata, čija su dokumenta, kosovski pasoš i nemačka lična karta pronađeni na mestu ubistva policajca. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se još jedna osoba iz okruđenja dovodi u vezu sa prebacivanjem Fatona Hajrizaja sa Kosova u Srbiju i iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte još:

Koliki će biti konačan broj osumnjičenih ostaje da se vidi, a predmet je preuzelo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK). Faton Hajrizi, višestuki povratnik, osuđivan zbog brojnih krivičnih dela sa elementima nasilja, između ostalog i za ubistvo, pobegao je iz zatvora na Kosovu i Metohiji 8. jula ove godine. Istraga tek treba da utvrdi ko i kako je pomagao Fatonu u njegovom bekstu i njihovu ulogu pre i posle ubistva policajca Krsmanovića i ranjavanja njegovog kolege Ilića.

Foto:printscreen/Facebook

„Treba sačekati da se vidi koje će sve dokaze prikupiti tužilaštvo, ali prema onome što je saopšteno i objavljeno u sredstvima javnog informisanja, pomagači će, najverovatnije, biti optuženi za najteža krivčna dela, za koje je zaprećena dugogodišnja zatvorska kazna. Oni su osumnjičeni da su pomagali čoveku koji je ubio policajca na dužnosti i ranio njegovog kolegu, što je jedno od najtežih krivičnih dela i direktan napad na državu i društvo jer je posao policajca upravo da brani građane i njihovu imovinu od kriminalaca, kao što je bio i Faton Hajrizi. Osumnjičeni će najverovatnije biti optuženi, naravno ukoliko tužilaštvo prikupi dovoljno dokaza, za pomaganje u teškom ubistvu i pokušaju teškog ubistva, u stricaju sa terorizmom, što je pomenuo ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić“, objašnjava advokat Ivan Simić.

Faton Hajziri FotoOMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Takođe će, verovatno, po rečima Simića biti optuženi i za udruživanje radi izvršenja krivičnog dela, što je posebno krivčno delo u srpskom zakonodavstvu.

„Oni za sada ispunjavaju neke uslove da bi bili optuženi kao organizovana kriminalna grupa, jer tu je, najmanje, toje optuženih od kojih je svako imao svoju ulogu, a trebalo bi ispitati i da li su eventualno i ranije prebacivali neke druge osobe tom rutom kojom je prebačen i Faton Hajrizi, od Preševa do Loznice. Ne verujem da mogu biti optuženi za pomaganje u ilegalnom prelasku granice, jer Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisniu državu, a ni administrativnu liniju kao državnu granicu. Tužilaštvo će verovatno pokušati da dokaže pomaganje učiniocu posle izvršenog krivčnog dela, a to ne mora da bude samo tako što je neko od osumnjičenih direktno pomagao Fatonu Hajriziju posle ubistva policajca i ranjavanja njegovog kolege, već što, recimo, nije prijavio krivično delo“, objašnjava Simić.

Kolika kazna preti uhapšenima koji su pomagali Fatonu Hajriziju, u ovom trenutku je teško predvideti.

„Nezahvalno je licitirati kaznama, jer još nije poznato za koja krivična dela će biti optuženi. Ne treba kršiti ni njihovu prezumpciju nevinosti i teret dokazivanja je na tužilaštvu, ali ako JTOK skupi dovoljno dokaza, podigne čvrstu optužnicu i dokaže je na sudu, kazne će svakako biti dugogodišnje“, objašnjava Ivan SImić.

BONUS VIDEO: Mesto na kojem je ubijen policajac Nikola Krsmanović, a ranjen njegov kolega Vejkoslav Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare