Put droge
Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs

Velike zaplene kokaina koji se iz Latinske Amerike različitim rutama preko Španije, Portugala i Holandije švercuje u Evropu, dovele su do pomeranja uobičajenih krijumčarskih ruta, pa je tako aktuealna postala maršruta preko zapadne Afrike, o čemu govori podatak medija u Gvineji da tamošnja policija traga za Crnogorcem osumnjičenim da je učestvovao u švercu 100 kilograma kokaina.

Tužilac Sidi Souleimane Ndiaie objavio je da je zatražio poternice za četvoro ljudi za koje se sumnja da su učestvovali u trgovini 100 kilograma kokaina. Pored toga, nekoliko oficira anti-kriminalne brigade je uhapšeno, a tamošnje vlasti zaplenile su gliser koji je korišćen za pretovar kokaina.

Uhapšeni zvaničnici tamošnje policije navodno su ukrali deo zaplenjenog kokaina, odnosno nisu evidentirali pravu količinu i sumnja se da su uz to primili i mito od više desetina hiljada američkih dolara da bi pustili osumnjičene. Upravo ovi detalji ujedno su i odgovori na pitanje kako je moguće da su ovdašnji kriminalci, trgovici belog praha, „pokorili“ i crni kontitent i zbog čega.

Nije nepoznato da su kriminalci sa prostora zemalja zapadnog Balkana postali vodeći igrači u međunarodnom švercu kokaina. Od kurira i obezbeđenja, što je mahom bila njihova uloga po odlasku u inostranstvo pre 20 godina, posebno zemlje Južne Amerike, popeli su se visoko na hijerarhijskog lestvici i sada su i sami postali vođe organizovanih kriminalnih grupa i organizatori transporta.

Međutim, veliki broj zaplena ogromnih količina kokaina, koji se mere u tonama, u holandskim, španskim, rumunskim i albanskim lukama, naterali su ih da svoje novo utočište pronađu u zemljama zapadne Afrike – Gvineji Bisao koju poslednjih godina nazivaju i zemljom koke, Gani, Gvineji, Liberiji, Senegalu, a aktuelna su i okolna ostrva.

Razlog tome krije se u lošoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji lokalaca i meštana, a samim tim i zbog plodnjog tla na kom se godinama „gaje“ mito i korupcija. Gvineja Bisao je recimo bila je kolonija Portugala, zbog čega njihovim građanima nije potrebna viza za ulazak u Portugal, pa tako mogu nesmetano da putuju bez rigoroznih kontrola.

U Gvineji Bisao ilegalna trgovina narkoticima donosi godišnju zaradu od oko dve miijarde dolara, što je gotovo duplo više od godišnjeg BDP te zemlje. Upravo zbog toga, različiti izveštaji stručnih organizacija koje se bave monitoringom krijumčarskih ruta ukazuju na to da južnoamerički karteli pretenduju da „kupe“ zemlje zapadne Afrike i uspostave potpunu vlast tako što će novcem potisnuti institucije, policiju i sudstvo koji su svakako već na kolenima.

Ilustracija kokain
Ilustracija kokain Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Kanali kojima se kokain transportuje su razni – iz zemalja Južne Amerike doleću „džetovi“ specijalno preuređeni tako da imaju bunkere za skladištenje paketa, jahtama i privatnim brodićima koji takođe imaju specijalno ugrađene bunkere, ali i „mulama“ odnosno ljudima koji manje količine droge skladište u svoj organizam i putuju komercijalnim letovima do svojih odredišta gde ostavljaju kokain.

Zaplena u kući pored mora

Crnogorac za kojim traga policija Gvineje dovodi se navodno u vezu sa škaljarskim klanom, a droga zbog koje je pokrenuta istraga pronađena je u januaru 2021. godine, kada je policija otkrila 177 paketa kokaina u kuhinji rezidencije smeštenoj pored mora u Nongu, u opštini Ratoma.

Iznajmljivanje rezidencija i kuća širom sveta u svrhe skladištenja, prepakivanja i organizovanja daljeg šverca nisu nikakva novost za srpsko-crnogorske bande, pošto je veliki broj njih u takvim kućama hapšen i ubijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare