Policija u Gvineji traži škaljarca zbog 100kg kokaina

Hronika 31. maj. 202115:35
Podeli:
Ilustracija kokain
Ilustracija kokain Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Visokopozicionirani član škaljarskog klana našao se pod lupom zapadnoafričkih vlasti kada je istragom utvrđeno da je sa trojicom državljana Gvineje švercovao 100 kilograma kokaina. Nakon otkrivanja pošiljke koju je presrela tamošnja policija, izdat je nalog za hapšenje crnogorskog državljanina, za kojeg je operativnim radom međunarodnih policijskih službi utvrđeno da je član škaljarskog klana.

Prema pisanju portala africaguinee.com, zaplena sto kilograma kokaina poslednjih meseci jedna je od vodećih tema koja je dominirala vestima u Gvineji.

Poternice i hapšenje

„Da li je Gvineja postala središte trgovine kokainom? Pitanje je zlata vrijedno. Suočeni sa razmerama fenomena, pravosudni organi su se uključili u demontiranje mreže. Tužilaštvo Konakrija već je izdalo nalog za hapšenje četiri osobe, dok je nekoliko visokih službenika bezbednosti (iz jedinica BAC) uhapšeno radi istrage“, piše portal africaguinee.com.

Tužilac Sidi Souleimane Ndiaie objavio je da je zatražio poternice za četvoro ljudi za koje se sumnja da su učestvovali u ovoj trgovini drogom. Nekoliko oficira anti-kriminalne brigade je uhapšeno, a tamošnje vlasti zaplenile su gliser koji je korišćen za pretovar kokaina.

Portal africaguinee.com piše da prvi elementi koje podržava tamošnji tužilac pokazuju navodnu umešanost nekoliko pojedinaca, uključujući Crnogorca, trojicu Gvinejaca.

Prema informacijama ovog portala, policija je u januaru 2021. godine otkrila 177 paketa kokaina, u kuhinji rezidencije smeštenoj pored mora u Nongu, u opštini Ratoma.

Zamolnica je izdata istražnim službenicima centralnog pravca pravosudne policije, centralne kancelarije za borbu protiv droge, Odjeljenja za istraživanje-PM3, Carine i Pomorske prefekture kako bi se nastavile kućne posete, pretresi zapljena i druga hapšenja svih lica za koja se sumnja da su učestvovala kao autori ili koautori ili saučesnici u uvozu, transportu i skladištenju 177 paketa kokaina. Dekan istražnih sudija naredio je da se saslušaju sve osobe, posebno one koje su odgovorne za koordinaciju BAC-a i agenti BAC 10 koji su učestvovali u zapljeni droge, 5. januara 2021. godine u Nongu.

Kavčani i škaljarci

Zbog droge nedavno je u Sloveniji uhapšeno više desetina članova kavačkog klana. Kako pišu tamošnji mediji, oni su trgovali drogom i oružjem. Kako piše Večer, pod lupom policije našlo se 60 osumnjičenih za koje se sumnja da su deo ove kriminalne organizacije, koja deluje i u Srbiji i šire po Evropi.

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Policija više članova povezuje i sa preprodajom većih količina oružja, sa kojim su trgovali po Sloveniji, Slovačkoj, Holandiji i u Srbiji. Prodavali su poluautomatske puške i automatske pištolje, a sa njima su trgovali preko privrednih društava osnovanih u Kopru, koja su bila maska za trgovinu drogom i oružjem.

Policija i Specijalizovano državno tužilaštvo Slovenije saopštili su da je slovenačka mreža kavačkog klana djelovala od 2018. godine. Tokom pretresa po kućama policija je pronašla drogu, oružje i novac. Nezvanični podaci mariborske Večeri ukazuju da je slovenački ogranak kavačkog klana tri godine iz Holandije i Španije nedjeljno prevozio više kilograma različitih vrsta narkotika.

Kolumbijska veza

Pre četrdesetak dana u Kolumbiji je uhapšen Cetinjanin Ivan Armuš, kojeg je tamošnja policija označila kao jednog od vođa balkanskog kartela, a u policijskim evidencijama označen je kao član škaljarskog klana.

Kolumbijska policija je saopštila da je Armuš uhapšen u sklopu zapljene 494 kilograma kokaina na luksuznoj jedrilici koja je iz luke Kartahena trebalo da isplovi za Lisabon. Otkriveno je da je, osim za slanje velikih pošiljki kokaina u Evropu, ovaj Cetinjanin bio zadužen i za snabdijevanje američkog tržišta, piše „Pobjeda„.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar