Foto: Tanjug/Festim Beqiri/TV7News/dpa via AP

Pred bečkim Regionalnim sudom u petak je počelo suđenje dvojici Srba optuženih za tešku iznudu jer su osumnjičeni da su dilera heroina, koji je radio za njih, nekoliko sati brutalno maltretirali u njegovom stanu jer nisu bili zadovoljni količinom droge koju je prodao.

Scene brutalnog maltretiranja do detalja opisane na austrijskim portalima odigrale su se u septembru 2020. godine kada je jedan od dvojice Srba, 39-godišnjak, pokupio uličnog prodavca u Beču na Leopoldštatu pošto je narko-banda bila nezadovoljna njegovom zaradom.

Uputili su se u stan u Ibštraseu, gde ih je sačekao 31-godišnji Srbin. Vezali su uličnog dilera ga i otpočeli maltretiranje – udarci, pretnje i uvrede su se ređali, a zatim su Srbi i pozvali putem video poziva šefa narko-bande koji se nalazi u Srbiji koji im je dao instrukcije kako dalje da postupaju.

Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Pretili su mu da će dete njegove trudne prijateljice biti isečeno, da će ga izbosti i da će ga raskomadati, a jedan od njih dvojice je sve snimio telefonom.

Mučenje je trajalo satima, a prestalo je onog trenutka kada su Srbi shvatili da njihova žrtva definitivno nema para, pa su pozvali dvojicu njegovih poznanika kako bi „dug“ isplatili umesto njega. Jedan je ostavio 650 evra na sto, a drugi se obavezao da će dug otplatiti u ratama od po 350 evra mesečno. Tada je prodavac heroina pušten.

„Ja sam porodičan čovek, imam konje“

Srbin (39) izneo je svoju odbranu preko advokata, objasnivši da mu je novac bio potreban i da je zato učestvovao, ali da nikome nije pretio. Advokat drugog Srbina (31) rekao je da je fizički bio prisutan, ali da nije bio „aktivno uključen“ u pomenute radnje.

„Sramota je što sam ovde, pred visokim sudom jer ja nisam zločinac, imam ženu, troje dece, farmu i konje“, rekao je 39-godišnjak. Međutim, austrijski portali preneli su nešto drugačije informacije koje se odnose na njega, pa tako i da je u Srbiji osuđen na 14 godina zatvora zbog umešanosti u pljačku sa smrtnim ishodom.

Žrtva delimično promenila iskaz

Na svedočenju žrtva je donekle odstupila od svoje prvonitne izjave koja je ozbiljno inkriminisala optuženog U međuvremenu, pišu austrijski mediji, šef ove narko bande je van dometa lokalnog pravosuđa jer se navodno još uvek nalazi u Srbiji.

Sledeće ročište zakazano je za 23. jul.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar