Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Hapšenje državne sekretarke MInistarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović, koja se sumnjiči za trgovinu uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, izazvalo je velike potrese u vrhu države. Dok se visoki funkcioneri “peru” od poznanstva sa Hrkalovićevom, pre nekoliko godina bila je potpuno drugačija situacija, a o čemu svedoči činjenica da je u policiji praktično mogla da radi šta želi, te su prijave koje su službenici MUP podnosili protiv bivše sekretarke MUP uglavnom bile bez epiloga.

Hrkalovićeva je pre samo nekoliko godina važila za strah i trepet unutar Ministarstva unutrašnjih poslova. Neretko njeno ponašanje i delovanje u toj službi izlazilo je iz okvira zakona, zbog čega su podnošene i prijave protiv nje od strane njenih tadašnjih kolega-policajaca.

Pročitajte još:

Slučaj koji je posebno izazvao pažnju javnosti jeste poseta predsednika Aleksandra Vučića Potočarima. Tada su policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović podneli prijavu protiv svojih nadređenih, među kojima je bila i Hrkalović, a u kojoj su tvrdili da su pomenutom skupu prisustvovali bez legitimacija, ali i uz opremu za tajno snimanje.

Kako su tada istakli, naknadno su saznali da je u zvačnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili na zadatku u Srbiji.

Reč je bila o komemorativnom skupu u Potočarima u julu 2015. godine na kome je napadnut tadašnji premijer Srbije Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ipak, prijava je odbačena, a prema policajcima je krenula odmazda – Dumanović i Trbović su optuženi za odavanje službene tajne.

Zbog toga su, tada policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, uhapšeni 31. decembra 2016. godine i kasnije optuženi jer su navodno odali službenu tajnu. Suđenje za pomenuti slučaj i dalje je u toku.

Otkazi zbog povrede ugleda

Nakon izbijanja cele afere, Dumanović i Trbović su otpušteni, ali je Upravni sud naknadno utvrdio da su nezakonito otpušteni i naložio MUP-u da ih vrati na posao. Dumanović je u oktobru 2019. vraćen, ali i ponovo otpušten uz obrazloženje da bi “njegovo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu MUP”, dok je Trbović na posao vraćen juna 2019. godine.

Pročitajte još:

Inače, ovo nije jedinstveni slučaj. Naime, Hrkaovićevu je 2015. godine prijavio tadašnji kolega Dejan Tripković jer je naredila nezakonito praćenje novinarke jednog tabloida.
Ipak, i ova prijava je naknadno odbačena i to od strane Tužilaštva za organizovani krimal, pisao je ranije KRIK. Tužilac je tvrdio da nema dokaza za to delo.

I u poslednjem slučaju, koji je rezultirao privođenjem, Hrkalovićevu je prijavio bivši kolega Dejan Milenković, bivši šef Službe za specijalne istražne metode. Milenković je istakao da mu je Hrkalovićeva naredila da određene telefonske analize u slučaju ubijenog karatiste Vlastimira Miloševića kasnije dostavi tužiocu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reč je o ubistvu u kome se sudilo uhapšenim vođama navijača Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Prebijanje na mostu

Šira javnost Srbije prvi put je za Hrkalovićevu čula maja 2012., kada je na Pančevačkom mostu u Beogradu prebijen Dejan Vukićević, aktivista stranke „Udruženje pravda i pravo”.

Kovačević je potom u policiji ispričao da ih je napalo pet muškaraca i jedna žena dok su pakovali stranački baner u automobil. Ispričao je da je njegovom kolegi prišla ženska osoba koja se zove Dijana Hrkalović i pokušala da otme baner.

Odeljenje OPA u režiji Hrkalovićeve

Bivši policajaca Vladimir Savić, nakon prošlogodišnjih, julskih, nereda ispred Narodne skupštine Srbije, napravio je analizu o specijalnoj policijskoj jedinici OPA. Savić je tvrdio da su pripadnici OPA imala zadatak da se infiltriraju među demonstrante tokom protesta i podižu tenzije, a u analizi je naveo da je OPA formirana po idejnom rešenje Hrkalovićeve,

Dijana Hrkalović, Foto: N1

“OPA -u je formirala Dijana Hrkalović 2013. na 2014. Prva zvanična akcija gde se OPA pojavljuje su bili Potočari. Oni su 2014. izdvojeni iz jednice SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) i fomrirani su kao posebno odeljenje, koje ima širok spektar rada od opservacija, tajnog snimanja, praćenja, dokumentovanja”, rekao je tada Savić.

BONUS video:Borović: A šta je sa predmetima Hrkalović, Kokeza i Prisluškivanje?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare