Foto: Printscreen

Od kada je objavljena informacija da su Predrag Koluvija, većinski vlasnik kompanije "Jovanjica" i njegovih devetoro saradnika uhapšeni zbog rekordnog zasada marihuane, javnost ne prestaje da intrigira pitanje da li su i u kakvoj vezi sa ovim slučajem pojedinci iz državnog vrha. Tužilaštvo je podiglo optužnicu, ali u njoj nema imena političara, što govori o tome da su eventualni dokazi o vezama Koluvije sa ljudima iz sveta politike ili brižljivo sakriveni ili ih naprosto nema, u šta je teže poverovati.

Za vezu Predraga Koluvije sa državnim vrhom mogli bi reći, mnogo priče, a dokaza malo, posebno onih čvrstih koji bi dokazali da je ovaj osumnjičeni za proizvodnju marihuane, i lažno korišćenje policijskih blinkira bio poslovno povezan sa vrhom vlasti.Ali nema sumnje da je Koluvija imao dobre veze u vrhu državne administracije jer kredite, subvencije i druge podsticaje, običan poljoprivredni proizvođač u Srbiji može samo da sanja.

I o samom Koluviji informacije su nepotpune. Prema pisanju medija radi se o Kotoraninu koji se pojavio u Srbiji i nadomak Beograda na nekih 55 kilometara osnovao plantažu zdrave „organske hrane“ Jovanjica“. Ime je dato po maloj luci  koja pripada manastiru Hilandar, što ukazuje da je reč o velikom verniku Srpske pravoslavne crkve, a na istoimenom sajtu ove plantaže naovodi se i da se deo hrane ustupa narodnim kuhinjama SPC.

Predrag Koluvija
Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Ono oko čega nema podudaranja jeste godina njegovog dolaska u Srbiju i države odakle je Koluvija stigao. Prema nekim navodima u Srbiji se nastanio 2011., što se vezuje za osnivanje njegove firme „Jovanjica“, koja je te godine registrovana za prozvodnju povrća i lubenica. Prema podacima Agencije za privredne registre njome su rukovodila dva direktora: Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić. Koluvija je upisan kao vlasnik 75 odsto firme, a Anđić ima 25 odsto udela. Prema nekim drugim svedočenjima, Koluvija se u Srbiji pojavio 2012. godine. Takođe, intrigira i odakle je stigao. Prema jednim navodima iz Slovenije, a drugima iz Nemačke, ali nema pouzdanih informacija čime se tamo bavio.

Foto: Nemanja Jovanovic; Vesna Lalić; RTV

S kim je tačno i kako stupio u kontakt sa ljudima iz političkog života, a posebno iz vladajuće partije, nije moguće proveriti. Potpresednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je javno istupao o ovom slučaju, tvrdio je da je na dan privođenja Koluvija telefonom zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Aleksića je zbog ove tvrdnje Andrrej Vučić tužio.  Aleksić je takođe tvrdio da je Koluvija bio donator velikog broja državnih preduzeća, ali i vladinih službi poput BIA. Navode da je Koluvijino preduzeće doniralo brod za agenciju BIA , Bezbednosno informativna agencija je demantovala.

Kad je pukla afera Jovanjica pojavili su se domah i snimci ko je sve od državnih funkcionera posećivao ove plastenike, za koje je utvrđeno da je osim paradajza i industrijske konoplje uzgajana i ona druga.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Prvi koji je po lupu dospeo bio je Aleksandar Vulin, sadašnji ministar odbrane, a u vreme kad je posetio Jovanjicu 2015. nalazio se na funkciji ministra za rad i socijalna pitanja.

„Srbija ima stotine hiljada neobrađenih hektara, ovo je sve pokazatelj šta treba da radimo i kuda treba da idemo“, govorio je Vulin.

Vulin je bio besan jer su ga zbog toga prozivali, pa je ovako reagovao:

– Ja a sam te 2015. godine sa rukovodstvom Nacionalne službe za zapošljavanje došao u Jovanjicu jer smo dobili informaciju da ne samo tu, već u čitavoj poljoprivredi u okolini Beograda, nedostaje sezonskih radnika. Doveo sam tamo celo rukovodstvo Nacionalne službe za zapošljavanje da vide iz prve ruke kako žive i kako rade oni ljudi koje oni treba da zaposle. Što ta ološ ne optuži bratstvo manastira Hilandar koje je tog istog Kuloviju primilo u svoje bratstvo i dalo mu blagoslov da se njegovo preduzeće i imanje zove po imanju manastira Hilandar, to je Luka Jovanjica. Što ne kažete, ološu, to? Nije zgodno politički jer znate da bi narod odmah prozreo šta govorite, jer znate da bi narod odmah rekao „evo ih lažu“, optužuju Hilandar! Hoće li Hilandar da optuže za trgovinu narkoticima zato što je jedan čovek izneverio njihovo poverenje? Hoće li to da urade? Neće! – pričao je besno Vulin.

Godinu dana posle njega na plantažama Jovanjice obreo se i  član predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Babić.

„Preduzetnici kakav je Predrag Koluvija su pravi primer kako u Srbiji uz pravi trud i rad, može da se postigne uspeh“, rekao je tada Babić. I tu se priča sa dokumentovanom posetom državnih funkcionera nekako završila.

O Koluvijinim vezama sa političkim vrhom priču je podgrejala opozicija, koja je saopštila da je zapravo reč o gazdinstvu koje vodi brat predsednika Vučića,  Andrej, a da je Koluvija samo operativac. Zbog ovih tvrdnji koje je iznosio predsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić, tužio ga je  Andrej Vučić, a poslednje ročište održano je 12 marta, tri dana pre nego što je uvedeno vanredno stanje.

Svi Aleksićevi navodi

Priča o vezi državnog vrha i Predraga Koluvije oživela je upravo sa konferencijom za novinare Miroslava Aleksića, koji je objavio informaciju da je tad već uhapšeni Koluvija godinama nalazio u blizini predsednika Vučića, kao i da je bio član delegacije, koja je na čelu sa predsednikom Srbije odlazila na sastanke u Rusiju i Kazahstan.

Miroslav Aleksić
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksić je tada pokazivao fotografije i postavio pitanje da li je moguće da niko nije znao ko je taj čovek? I kako je moguće da se pored nekadašnjeg predsednika Vlade, a danas predsednika države, nalazi osoba koja se bavi proizvodnjom narkotika?

Istraživanje Insajdera u vezi ovog slučaja pokazalo je da je Jovanjica dobijala kredite od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Naime, dokumentacija iz 2016. pokazuje da je kompanija Jovanjica dobila kredit od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u iznosu od 500.000 evra, da bi 2018. u septembru dobila novih 400.000 evra. Krajem prošle godine Jovanjici se odobrava još jedan kredit kod Agencije i to u iznosu od tri miliona evra, uz odredbu da sredstva može da koristi kada izmiri sve prethodne obaveze“, objavljeno je na portalu „Insajdera“ 6. decembra 2019. godine.

Po objavljivanju ovih detalja, oglasio se i sam Koluvija iz pritvora preko svoje pravne zastupnice Zore Dobričanin izjavom u kojoj on negira da je zvao Andreja Vučića u trenucima kada su ga hapsili.

Ono što je posebno interesantno je da je firma „Jovanjica“ u julu 2018. značajno povećala kapital za ukupno 4,8 miliona dinara. Od toga je upravo Koluvija je uplatio 3,2 miliona dinara, a Anđić 1,6 miliona. Kao jedan od razloga za povećanje kapitala moglo bi  da bude povećanje finansijske snage firme neophodne za učešće na određenom tenderu ili konkursu za subvencije. Poslednjih godina firma je konstanstno uvećavala zaradu i broj zaposlenih. Prošle godine Jovanjica je ostvarila profit od 1,8 miliona dinara, a godinu dana pre toga dobit od 1,3 miliona.

 

 

Komentari

Svi komentari (22)