Bratislav Gašić i Zoran Jotić Jotka
Bratislav Gašić i Zoran Jotić Jotka. Foto: Vesna Lalić, Printscreen Studio B

Navodi pripadnika kriminalne grupe Zorana Jotića Jotke, koji je u presretnutim razgovorima istakao da je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić bio na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca, po svemu sudeći, nisu tačni. Ipak, kako saznaje Nova.rs, veza između direktora BIA i Jotića datira od ranije, pa se tako Gašić na reketu njegove grupe našao tokom devedesetih, među brojnim drugim privrednicima iz Kruševca, ali je odustao od toga da ih krivično goni.

Jotić je uhapšen 2003. godine u policijskoj akciji „Sablja“, sprovedenoj posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića. Lisice su mu stavljene samo dva dana nakon ubistva, odnosno 14. marta 2003., a likvidacije premijera bila je okidač da se država konačno obračuna sa kriminalom u zemlji.

Pročitajte još:

Jotićeva grupa teretila se za iznude, reketiranje i terorisanje brojnih biznismena u Kruševcu. Kako portal Nova.rs saznaje, na meti ove grupe tada se našao i Gašić, koji nije želeo da se pridruži krivičnom gonjenju Jotića.

Tako su tokom suđenja Jotiću Jotki i takozvanoj kruševačkoj grupi, optuženoj za reketiranje, saslušani su svedoci aktuelni direktor BIA, bivši ministar odbrane, Bratislav Gašić, zvani Bata Santos, i Goran Lazić.

Bratislav Gašić, koji je u to vreme bio vlasnik preduzeća za trgovinu kafom, ratlukom i žele bombonama, rekao je da nikada nije imao problema sa Jotićem. On je negirao da su Vladan Kojić i Igor Gajić bacili bombu na njegov džip, a inače,  za pomenuti eksploziju, teretili su se upravo Jotićevi ljudi.

„Tokom bombardovanja maja 1999. godine, oko šest sati ujutru, dok sam bio u podrumu, dvojica mladića bacila su Molotovljev koktel na moj džip. Flaša se odbila od njega, ali nije eksplodirala. Siguran sam da to nisu bili Kojić i Gajić – kazao je Gašić, pretpostavljajući da bacanje bombe ima veze sa mitingom kruševačkih žena, koji se održao dan ranije“, rekao je tada Gašić, a kako je svojevremeno preneo portal Kruševac info.

Foto: N1

On je tada dodao da je siguran da Jotka ne stoji iza toga.

„Tražile su da im vrate muževe sa Kosova. Neke od njih prozivale su i mene i pitale kako to da ja nisam otišao na ratište. Siguran sam da to nije uradio Jotka. Uostalom, on ima više para, pa bi mogao da kupi malo bolji benzin. Ono u bombi bio je neki jeftini špiritus“, rekao je tada Gašić.

#related-news_0

Podsetimo, pred Specijalnim sudom u Beogradu prošle godine počelo je suđenje Kruševljaninu Zoranu Jotiću, zvanom Jotka, optuženom da je organizovao kriminalnu grupu, kao i da je organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca, 6. juna 2018. godine.

Prvooptuženi Jotić negirao je krivicu za ovo delo.

Inače, u optužnici se navodi i da je Dejan Stanković ubijen kao osveta za ubistvo Gorana Petrovića, zvanog Peta, koji je bio jedan od najbližih Jotićevih prijatelja. Pored Jotića i Radulca, na optuženičkoj klupi su i Igor Gajić, Saša Zoraja, Iva Petrović i Vuk Petrović.Jotić je danas rekao da on zna ko je naručio i ubio Petrovića i da to nije Ždrokinac.

Postupak protiv Jotićeve supruge Marije Jotić i Nenada Jovanovića je u međuvremenu razvojen.

Kod Jotke „na kazanu“

Inače, tokom jučerašnjeg pretresa slušani su prisluškivani razgovori između pripadnika pomenute kriminalne grupe.Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Upravo u tim razgovorima Zoraja, dok je pričao sa prijateljem Igorom Neškovićem, koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

Sagovornik portala Nova.rs, blizak bezbednosnim strukturama, kaže da je malo verovatno da su ovi navodi zaista tačni.

„Jotić je na vrhuncu moći bio sve do hapšenja tokom „Sablje“. On je iz zatvora izašao pre nekoliko godina, ali je većina njegovih saradnika mrtva, te je njegova grupa imala malu moć u Kruševcu, u odnosu na ranije. Prosto ona je nedovoljna da bi Jotić imao bilo kakav uticaj na Gašića“, kaže naš izvor i dodaje:

Foto: Printscreen StudioB

„Takođe, ne treba zaneriti i činjenicu da su pripadnici kriminalnih grupa veoma često svesni toga da ih prisluškuju, pa u svojim razgovorima pominju imena, koja su u datom trenutku uticajna. Nastoje da naprave zabunu“, kaže on.

Podsetimo, povodom navoda člana Jotkine grupe oglasile su se i pojedine političke partije, poput Demokratske stranke, iz koje zahtevaju da se ispita veza između Gašića i Jotića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare