Foto: Printscreen StudioB

Prisluškivani razgovori iz automobila koji je policija ozvučila nakon ubistava oca i sina Dejana i Vojina Stankovića u Kruševcu 2018. godine, pušteni su na suđenju optuženima za ove likvidacije – poznatom kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i članovima njegove grupe.

Razgovori optuženih za ubistva oca i sina Dejana i Vojina Stankovića zvanih Ždrokinci koje je prisluškivala policija puštani su kao dokazi na suđenju, prenosi KRIK. Stankovići su ubijeni u Kruševcu u maju 2018, a za ubistva se sudi članovima grupe koju vodi poznati kriminalac Zoran Jotić Jotka.

Policija je nakon ubistva Stankovića ozvučila automobil Saše Zoraje, kome se sada sudi da je pomogao navodnom ubici Stefanu Radulcu da pobegne iz zemlje – tako što ga je nakon ubistava svojim BMW-om prevezao do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Tužilaštvo ovim razgovorima nastoji da dokaže da je grupa skrivala optuženog za ova ubistva. Sa „Mene uhapsili sinoć, jedva me pustili“, čuje se kako Zoraja govori svom prijatelju. U razgovorima je potom moglo da se čuje da je Zoraja brinuo o tome šta policija ima od dokaza.

„Koliko dugo oni čuvaju one snimke kamera na naplatnim rampama?“, pita Zoraja jednog od sagovornika. Razlog njegove zabrinutosti, sudeći po tvrdnjama iz optužnice, može da bude to što je Radulca do granice sa Bosnom vozio autoputem i kamere na naplatnim rampama su mogle da snime njegove saputnike.

„Čuvaju, imaju obavezu dve godine da čuvaju.“

„Da l’ snima ta kamera glavu?“

„Spustiš suncobran i ne vidi te.“

„Ne, ne, kažu da je snimljeno sve, nego samo razmišljam koliko dugo čuvaju zakonski snimke“, pita se Zoraja.

„Dugo, dugo“, odgovara mu sagovornik.

Drugom prilikom Zoraja osobi koja je sa njim u automobilu kaže: „Ne mogu da vide na kameri, ležao je pozadi, zavesu smo imali, a ja sam držao jastuče ovako… Da su imali nešto konkretno odmah bi me uhapsili.“

Prilikom hapšenja koje je Zoraja pomenuo u razgovoru policija mu je oduzela automobil kako bi u njemu potražila otiske i DNK, a Zoraja je nakon toga bio vidno zabrinut, čulo se u razgovorima.

„Imam jedno tehničko pitanje za tebe. Kad pereš ova sedišta, je l’ ih pereš uopšte kad pereš kola?“, pita muškarca koji radi u perionici automobila.

„To se posebno naplaćuje i posebno se radi“, odgovara mu sagovornik.

„Ali prebrišeš prašinu i zadnju tablu? … Pređeš krpom svakako? Nema veze što je čisto pređeš krpom?“

„Pa jasno“, potvrđuje mu muškarac.

„Znači ovaj deo – rukohvate i to, napred i pozadi?“, pita Zoraja, a sagovornik mu ponovo potvrđuje: „Da, da, jasno“.

Prislušni uređaj koji je policija postavila u Zorajin automobil snimio je i razgovor koji su nakon hapšenja vođe grupe Zorana Jotića vodili njegova supruga Marija, Zoraja i advokat Dejan Jovanović koji u ovom postupku brani petoro optuženih. U razgovoru se čuje kako se oni nerviraju jer je neko od svedoka u policiji ispričao da se sa Zorajom video 16. septembra umesto 16. juna 2018. kada je on, kako tvrdi tužilaštvo, prevezao Radulca do granice sa Bosnom – čime mu je onemogućio alibi.

Dejan Stanković, Foto: MUP

„Ne poklapa vam se izjava, u tri meseca je razlika“, kaže Marija Jotić.

„Ovako ispada da ja sve to lažem u tužiočevim očima“, govori Zoraja.

Zoraja juče nije želeo da odgovara na pitanja sudije Zorane Trajković. Advokat Dejan Lazarević komentarisao je ove dokaze i tvrdio da je tužilac Zorajine reči izvlačio iz konteksta.

Advokat je prokomentarisao i razgovor između njegovog klijenta, Marije Jotić i advokata Jovanovića.

„Razgovor između advokata i klijenta slušamo na Specijalnom sudu. Vi ste, sudija, to prihvatili (kao dokaz)“, bio je iznenađen Lazarević.

Ubistvo iz osvete

Jotić je optužen da je naručio ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca i sa svojom grupom ga i realizovao u junu 2018. Ubistvo je, tvrdi tužilaštvo, bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015. godine, tvrdi tužilaštvo. Petrovićevo ubistvo policija još nije rasvetlila, a njegova deca – Iva i Vuk Stanković optuženi su kao Jotićevi saradnici.

Pre ubistva Dejana Stankovića, optuženi član Jotićeve grupe Stefan Radulac ubio je Dejanovog sina Vojina zbog ličnog sukoba koji su imali. Igor Gajić, tvrdi tužilaštvo. Osim Jotića, Radulca, Zoraje i Ive i Vuka Petrović u ovom postupku sudi se i Igoru Gajiću, Jotićevom bliskom saradniku.Svi oni negirali su da su deo kriminalne grupe i da su učestvovali u ubistvu Dejana Stankovića, dok je ubistvo njegovog sina Vojina optuženi Radulac priznao navodeći da ga je ubio iz straha da će ovaj njega napasti.

Optuženom šefu grupe Jotiću sudilo se i ranije. On je osuđen jer je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena, krijumčarenjem droge i oružja, a iz zatvora je izašao nekoliko meseci pre ubistva Ždrokinca.

Ubijeni Ždrokinac u javnosti je bio poznat po slučaju ubistva kruševačkog stomatologa Milutina Rokića. Njemu se sudilo za ovu likvidaciju, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu ubistva pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu. Ždrokinac je godinama živeo u Južnoj Africi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar