Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Slobodan Malešić, uhapšeni policijski načelnik, u više navrata je slao poruke Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa namerom da ga sačuva od hapšenja. Istim povodom kontaktirao je i nekadašnjeg graodnačelnika Novog Sada Miloša Vučevića,

Prvu poruku je Malešić Andreju Vučiću poslao 13. decembra 2021. godine u 9.09 ujutru.

„Dobro jutro. Da li mogu da Vas pozovem?“, pita Malešić osobu koja je u optužnici protiv Malešićeve grupe označena kao Andrej Vučić. U optužnici međutim nije navedeno da li mu je i šta odgovorio Vučić.

Potom mu šalje još jednu poruku sledeće godine, 4. aprila 2022 u 16.52: „Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred“.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Identičnu poruku istog dana, samo nekoliko minuta kasnije, šalje tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, o čemu ga i obaveštava.

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

Potom se, kako je navedeno u optužnici u koju smo imali uvid, obraća putem aplikacije Signal i SMS poruka i kontroverznom biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću, kog obaveštava da je sa nekim razgovarao, ali ne i sa kim.

Veselinović: Rekao sam mu da je Vesko sve namontirao. Jel sve ok, šta se dešava? Kum te pozdravlja. Izgoreo i on. Pita da li da se umeša i zove.

Malešić: Jel zvao?

Veselinović: Zovi me kad te puste

Malešić: Sve ok?

Slobodan Malešić Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Kanal 9

Ipak i pored pokušaja urgencija, načelnik Slobodan Malešić je uhapšen i tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebu službenog položaja. Među optuženima u ovom slučaju bio je i privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, a koji je na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere dve godine.

Na optuženičkoj klupi su policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić i službenik UKP Dragan Kovačević, ali i Darko Savić i Ivan Pavlović.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti prema biznismenu Kujoviću, a sve sa ciljem sticanje finansijske koristi.

Inače, Malešićev slučaj je ovih dana ponovo u fokusu javnosti nakon što je BIRN otkrio da je bio prisluškivan špijunskim programima Pegazus i Predator koje koristi Bezbednosno-informativna agencija. Ovi programi instalirani su na Malešićeva dva telefona i mogli su da čuvaju sve podatke – SMS poruke, podatke sa internet pretraživača, drugih aplikacija poput Jutjuba, a mogao je da napravi 20 skrinšotova u minuti.

Bonus video: Mediji objavili poruke: Kako je od Đukanovića i Andreja Vučića tražena zaštita za Malešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare