Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokati, nezadovoljni promenom stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, najavili su veliki protest za sutra ispred Ustavnog suda, tražeći povlačenje sporne odluke, koja je u suprotnosti s onom iz 2018. godine. Advokat Miloš Andrijašević, jedan od pravnika koji će prisustvovati protestu, napravio je analizu presuda sudija VKS, od kada je donet stav 2018. do novog u septembru ove godine, a rezultat je zapanjujući - sudije koje su glasale za dopunu stava svojim postupkom su demantovale sve ono što su prethodnih godina tvrdile u presudama.

Advokatima su podršku pružile brojne organizacije, ali i pojedinci, te se očekuje da će sutrašnji protest biti najveći dosad. Pravnici tvrde da je do promene stava VKS došlo usled lobiranja banaka, a zahtevaju povlačenje stava, koji, kako tvrde, šteti građanima Srbije.

Pročitajte još:

Advokat Miloš Andrijašević napravio je analizu odluka koje je su sudije VKS donosile od donošenja stava o troškovima obrade kredita 2018. godine, a ishod je poprilično zabrinjavajući. Tako su sudije, koje su sada glasale za dopunu stava, potpuno demantovale svoje ranije donesene presude.

„Dopunom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova obrade kredita od 16.09.2021., najviša sudska instanca u Republici Srbiji je posle 4 godine ujednačene sudske prakse, napravila radikalan zaokret i omogućila bankama da naplaćuju nepostojeće troškove, odnosno i one troškove za koje nema dokaza da su ikad zaista u stvarnosti i nastali. Dopuna pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova obrade kredita od 16.09.2021. predstavlja pravnički apsurd koji, ukoliko bude primenjen, može da izazove nesagledive posledice po ustavnopravni poredak Republike Srbije, po dostignuti nivo zaštite prava građana. Ne ulazeći u problematiku prirode bankarskih troškova, veoma je bitno naglasiti da nije postojao bilo kakav zakonski osnov za usvajanje problematične dopune, jer je sudska praksa svih domaćih sudova bila u potpunosti ujednačena, a u prilog tome govori statistika odluka koj je Vrhovni kasacioni sud objavio u periodu od 22.05.2018. godine do 15.09.2021. godine“, navodi se u istraživanju advokata i dodaje:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Na sajtu VKS je objavljeno oko 250 revizijskih odluka koje se odnose na bankarske troškove –  oko 1.000 revizijskih odluka je, prema raspoloživim podacima, doneto u ukupnom broju; oko 30.000 pravnosnažnih presuda, prema raspoloživim podacima je doneto od strane domaćih sudova; 99,99% revizijskih odluka VKS je doneto u korist građana Republike Srbije. Oko 95% tih revizijskih odluka je, direktno ili indirektno, zasnovano na argumentaciji da je banka dužna da dokaže postojanje troška da bi isti naplatila, odnosno da ne sme da naplati trošak za koji ne dostavi dokaz da je u stvarnosti i nastao, oko 5% revizijskih odluka je zasnovano na argumentaciji da je banka postupala nesavesno jer troškove kredita nije naplatila kroz efektivnu kamatnu stopu. Dokazana je neistina da je samo manji broj revizijskih odluka bio zasnovan na argumentaciji da je banka dužna da dokaže na šta se odnose troškovi kredita, odnosno da dokaže stvarni trošak, da bi isti smela da naplati, što proizlazi iz samih odluka VKS“, navodi se u istraživanju.

Ipak, sud naprasno zauzima potpuno suprotan stav.

„Građansko odeljenje VKS čini 28 sudija. Najmanje 22 od 28 sudija VKS je svoje odluke od 22.05.2018. godine do 16.09.2021. godine zasnivalo na argumentaciji da banka nije dokazala da je imala bilo kakav stvaran trošak prilikom obrade kredita, i da je time prekršila zakon. Dopunom od 16.09.2021. godine se zauzima suprotan stav da banka nije dužna da dokaže da je imala bilo kakav stvaran trošak da bi isti naplatila. Kako je najviše 6 sudija preglasalo njih najmanje 22?“, navodi se u istraživanju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokat Andrijašević za Nova.rs ističe da je analiza, potkrepljena činjenicama, jasan pokazatelj da je sud podlegao pritisku bankarskog lobija.

„Rezultati nam govore da nije postojao neki pravni osnov za donošenje dopunjenog stava. Sudska praksa je dosad bila u potpunosti ujednačena i nije bilo osnova za menjanje iliti dopunu. Statistika najbolje svedoči o tome. Očigledno je da je dopunjeni stav VKS donesen pod pritiskom bankarskog lobija, zato što su same sudije koje su usvojile tekst dopunjenog stava, u periodu od maja 2018. do septembra 2021. godine, donosile potpuno suprotne odluke njemu“, kaže advokat za naš portal.

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita. Zapravo je reč o dopuni stava iz 2018. godine, tvrde iz VKS.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

Podršku advokatima pružili su i glumci poput Aleksandra Srećkovića Kubure, Nele Mihailović, Hadži Nenada Maričića, Tanje Mandić Rigonat, Borisa Pingovića, Miloša Đorđevića.

Dosad je održano čak nekoliko velikih protesta.

Potpisuju peticiju za obustavu rada

Advokati Srbije proteklih dana u sudovima širom Srbije potpisuju peticiju advokata o obustavi rada, ukoliko ne bude došlo do promene stava VKS.

Dosad je veliki broj građana potpisao pomenutu peticiju.

BONUS video: Veselin Simonović o protestu advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar