Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Protesni skup advokata počeo je u 14 sati ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda, a kako javlja reporter Nova.rs, trenutno je na skupu više stotina ljudi. Advokati su nezadovoljni preinačenom odlukom VKS kojom je bankama dozvoljeno da naplaćuju troškove za obradu kredita, a danas su čak položili i vence "preminuloj pravdi" ispred zgrade suda. Donji deo Nemanjine ulice je blokiran, pa se zbog saobraćajnog kolapsa savetuje građanim da izbegavaju ovaj deo grada.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokati su zalepeli na stepenistu zgrade transparent na kome piše „100 miliona evra iz džepa građana“, „Koliko košta stav Vrhovnog suda“ i „Stop zelenašenju“.

Advokat Milos Andrijasevic se obratio prosutnima i rekao da je dana 16.9 naša država prestala da postoji.

„Naša sveta dužnost je da tu državu povratimo. od 19. veka banke su samo mogle da naplate kamatu, a od 16.9 neimenovana institucija koja je izgubila pravo da se zove Vrhovni sud je odlučila da naplaćuju kamatu i maglu.Tog dana je izvršen državni udar“, kazao je advokat.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, prvi protest održao se u ponedeljak, takođe ispred Vrhovnog kasacionog suda, a pojedini advokati uspeli su da uđu u zgradu suda i predaju zahteve. Pravnici zahtevaju promenu stava VKS o troškovima obrade kredita.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja, koja je bila prošle nedelje, doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita. Zapravo je reč o dopuni stava iz 2018. godine, tvrde iz VKS.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

 

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare