Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predrag Ćupurdija kupio je stan u naselju Veljko Vlahović 2014. godine, a kada je otišao da ga uknjiži 2017. u Katastar nepokretnosti, zatekao je uknjiženog drugog vlasnika, kao i priloženi kupoporodajni ugovor, koji je overila ista notarska kancelarija Srbislava Cvejića sa Zvezdare.

Od tog trenutka počinje Ćupurdijina mukotrpna borba da sačuva svoj stan, koji više uošte ne napušta. Pokrenut je sudski postupak koji je u toku, a Ćupurdija kaže da je za prevaru najodgovorniji investitor, ali i notar, čiji je posao upravo da svojim potpisom osigura i spreči ovakve malverzacije.

„Umesto da živim sa porodicom, ja provodim vreme u stanu, da ne bi neko drugi ušao u posed. To  do sada niko nije pokušao, ali je u toku sudski postupak gde treba da bude razjašnjeno ko je vlasnik. Ja sam stan kupio još u sivoj fazi i čekao sam da bude završen da ga uknjižim. Nameravao sam da mi on bude izvor prihoda, da ga izdajem, jer sam bio i jedan od suinvestitora. Moj bat i ja smo dali plac na kome je izgrađena zgrada. Dobili smo stanove koje smo prodali, a ja sam deo novca investirao i kupi sporni stan“, navodi Predrag Ćupurdija.

Sa druge strane, notar Srbislav Cvejić ispričao je za Nova.rs, da je upoznat sa problemom, ali da njegova kancelarija sa tim nema nikakve veze. On navodi da je dokumentacija koju je njegova kancelarija overavala nije ukazivala da je u pitanju jedan te isti stan.

„Stambene jedinice u ta dva ugovora su različite. Prilikom provere u takozvanoj Libri – registru nepokretnosti, ta stambena jedinica je bila „bela“. To znači da sistem nije prepoznao da je taj stan nečije vlasništvo. Uostalom, postoji sud i strane u sporu treba to da rasprave na sudu“, rekao je notar Srbislav Cvejić.
On dodaje i da notari ne mogu napamet da znaju ko je vlasnik koje nekretnine i da se tu oslanjaju upravo na „Libru“:

Po njegovim rečima jedan od problema zbog kog je verovatno nastao problem jeste to što je menjana kavdratura stana, što je i jedina razlika u ova dva ugovora. Ćupurdija je najpre kupio stan od 44 kvadrata koji je potom nadograđen na 57.

„Investitorka je dva puta prodala stan i prevarila tog drugog kupca, a meni nije jasno kako je bilo moguće da kupoprodajni ugovor bude overen kada je u pitanju isti stan, broj 14, bilo kakva kvadratura da je pitanju. Neverovatno je da ti sistemi funkcionišu na osnovu kvadrature, a ne na osnovu broja stana“, navodi Ćupurdija.

Pročitajte još:

Čitav ovaj slučaj dodatno je uznemirujući jer je institucija notara, ili javnog beležnika, uvedena između ostalog i da bi se uveo red u prodaju nepokretnosti. Decenijama unazad to je polodno tlo za prevarante, a jedna od najčešćih prevara je upravo višestruko prodavanje istih stanova. Na taj način su ojađene hiljade građana koji su ostali i bez para i bez stana.

Čak i kada investitori-prevaranti budu uhapšeni pa i osuđeni na zatvorsku kaznu, suma koju na prevaru uzeli od žrtava mnogo puta je veća od one koju im država i sud zapelen i koja služi za obeštećenje prevarenih građana.

Inače iz Udruženja javnih beležnika dodaju da je ceo taj objekat nelegalno izgrađen i da po novom zakonu iz 2018. godine ne može biti uknjižen.

Bonus video: Obućina povezala Vučića i Vedranu Rudan 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare