advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Istaknuti bivši sudija Specijalnog suda, a danas advokat Vladimir Vučinić, koji je više od 20 godina sudio u najtežim predmetima organizovanog kriminala i korupcije, u velikom novogodišnjem intervjuu za portal Nova.rs govorio je o stanju u srpskom pravosuđu, ali i o postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, koji je ostavio pečat u njegovoj karijeri. Famozno vraćaje pasoša Miškoviću 2013. godine, potom napadi od strane izvšrne vlasti i tabloida, rezultirali su da Vučinić tada zatraži da ga Visoki savet sudstva razreši sudijske funkcije. Ipak, pritiscima nije podlegao, ostao je dosledan svojoj odluci, iako je bilo jasno šta će uslediti nakon što mu je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović rekao da će se posle njegovog poteza "Mišković smejati Vučiću sa Trafalgara".

Iza vas je dugodišnja karijera. Nekada ste sudili okrivljenima, sad ih zastupate. Kako izgleda biti sa druge strane?

Pročitajte još...

„Ja sam pre četiri godine potpuno promenio svoju profesionalnu orjentaciju. Bio sam sudija 21 godinu, 25 godina sam u pravosuđu i sada, evo, ove četiri kao advokat. Mogu da kažem da mi je potpuno novo. Svi mi mislimo da znamo posao nekog drugog, ali kada vi vidite šta advokati rade u sudnici, to je ona glazura, kako bih rekao, sve ostalo ostaje nepoznato. Pripreme za suđenje, komunikacija sa klijentima, strategija kako će se nastupiti pred tužiocem i sudijama, i to je nešto sasvim novo. Pomaže mi iskustvo od ranije, ali je potpuno drugačiji ugao.“

Kako povratiti poverenje građana u pravosuđe?

„Nije dovoljno da se izmeni samo Ustav u našoj zemlji, već se moraju izmeniti i svi zakoni, odnosno da budu u saglasnosti s Ustavom. Zakon o uređenju sudova, zakon o sudijama, zakon o tužilaštvu, Državnom veću tužilaca, Visokom savetu sudstva… Oni moraju omogućiti da struka realno izabere svoje ljude u tim organima, a koji će sutra odlučivati o izboru sudija, njihovom napredovanju, kao i tužioca. Praktično, vi vidite da zakonodavna vlast, koja je otelovljena u Narodnoj skuštini, donosi sve zakone i odlučuje o prvom izboru sudija, zatim bira izborne članove u Visokom savetu sudstva. Od 11 članova, osam bira upravo ona.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ako ne obezbedite da taj izbor bude maksimalno slobodan i da bude na nivou struke, a ne politike, vi onda imate poseban uticaj na te ljude i, opet, neće biti izabrani oni koji će u punoj meri zastupati zakon, odnosno interese građana. Većina se trudi da to čini i to rade na najbolji način, ali ako iza vas ne stoje znanje i iskustvo, nemate ni samostalnost, jer ste zavisni od onog ko vas je na to mesto postavio.“

Nedavno se predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović u medijima oglasio navodeći da postoje određeni pritisci na pravosuđe od strane izvršne vlasti. Kako komentarišete njegovo istupanje, s obzirom da ste svojevremeno isticali da ste i sami trpeli izvesne pritiske i to upravo od strane Stepanovića u postupku koji se vodio protiv biznismena Miroslava Miškovića?

„Malo me je to iznanedilo, da tako kažem, iz one perspektive koju sam imao pre nekoliko godina, tačnije 2013. Tada je došlo do te „naše situacije“, kada smo se našli na različitim pozicijama, do tada smo imali jedinstven stav. Iznenadilo me je to što je on tada prema meni postupio, a vezano za jedan konkretni predmet, sa pozicije štiteći izvršnu vlast. Jer, prva njegova rečenica je bila: “Zašto si to uradio, šta ćeš, da se neko smeje nekome ko je bio u državnom vrhu izvan suda?” Ja, u tom trenutku, znajući neke njegove odnose i relacije, nisam imao sumnje, ni dileme ko stoji iza toga. Jer je on bio jedan potpuno drugačiji čovek do tog momenta i prema meni se drugačije odnosio.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Tako da, kada sam pročitao kako on sada kaže da izvršna vlast napada pravosuđe i rad suda, ja sam se zaista iznenadio. Prosto mi je to bilo neverovatno. Onda sam se zapitao da li on to čini zaista zbog toga što je to tako ili jednostavno postoji jedan drugi problem, koji mi ne znamo, pa pokušava medijski da se zaštiti. Ja se nisam medijski štitio. Kad je bio napad na mene kao sudiju, ja sam se medijima obratio jer sam smatrao da je moja dužnost da štitim čast sudijske funkcije, kako kaže zakon.

Pročitajte još...

Stepanović je svojevremeno rekao da iza toga što sam ja učinio (prim.aut. vraćanje pasoša Miroslavu Miškoviću) stoji neka politička pozadina, što je za mene zaista bilo neverovatno. Naprotiv, smatrao da sam da je politička pozadina to što je on činio prema meni u konkretnom predmetu. Sudija Trešnjev je lepo postavio pitanje: “Neka kaže sudija Stepanović šta je on učinio za ovih šest godina, a koliko je na čelu Višeg suda u Beogradu, da poboljša i unapredi rad suda”. Pridružujem se tim rečima.“

Šta je prethodilo vašem zahtevu te 2013. da vas Visoki savet sudstva (VSS) razreši sudijske funkcije i to nakon više od 20 godina karijere?

„Ja sam 2013. godine dobio taj predmet (prim. aut. postupak protiv Miroslava Miškovića) u rad. Odmah se postavilo pitanje jemstva, jer je gospodin Mišković tada bio nekih šest meseci u pritvoru. Ja sam uoči jednog godišnjeg odmora, kada je bila potvrđena optužnica protiv njega, a jako je čudno bilo to da je ona bila potvrđena za jedan dan, jer su žalbe odbrane na optužnicu bile na više stotina strana, doneo rešenje o jemstvu na famoznih 12 miliona evra. To je bio najviši iznos jemstva, čini mi se i u svetu. To je bila garancija da će se optuženi Mišković u tom trenutku odazivati pozivima suda. Takođe, u tom istom rešenju odlučio sam da se on redovno javlja policiji i oduzimanje putne isprave. Ja sam njemu upravo oduzeo putnu ispravu.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„U decembru mesecu vratilo se pitanje da on treba da otputuje u London i kada su ponuđeni dokazi da zaista ima poslovni put i da je u interesu firme, uz svu ovu garanciju, moja je bila autohtona odluka da li ću ga pustiti da tih nekoliko dana ode ili ne. Ako se ne vrati, propašće jemstvo i pripasti državi. Ukoliko se vrati, što je on i učinio, nastavljamo s postupkom. Međutim, u tom nekom intervalu, pre nego što je izašao na pet ili šest dana, upravo predsednik suda, tražio je da opozovem svoju odluku i rekao mi šta će se sve desiti ukoliko tako i ne učinim, a što se naknadno i desilo. Ostao sam pri svojoj odluci. Taj prvi nastup predsednika suda tada je bio: “Znaš li šta si uradio, pa Mišković će se smejati Vučiću sa Trafalgara?” Došli smo do toga da je Stepanović tada zaštitnički nastupio prema istoj toj izvršnoj vlasti, a sad čujem da su oni u nekoj konfrotaciji.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Čak je i predsednik države komentarisao u nekim posetama i javnim emisijama ovo moje postupanje, kasnije kada već nisam bio sudija, pa je rekao: “To je onaj, sada advokat, koji je od Miškovića uzeo novac“ i poistovetio me sa onima kojima sam sudio 20 i nešto godina. Neka je tačno da sam od Miškovića uzeo novac, jesam uzeo, ali je to bilo jemstvo koje je leglo na račun Višeg suda. Nikakav drugi novac nisam uzimao.“

O stanju u srpskom pravosuđu, nedavnim izborima u Visokom savetu sudstva, ali i o pravosnažnoj presudi narko-bosu Darku Šariću, kojem je svojevremeno sudio i koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina, pogledajte u celom intervjuu sa istaknutim pravnikom Vladimirom Vučinićem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare