Foto: Vesna Lalić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je juče pripadnike Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije povodom hapšenja 28 osoba osumnjičenih da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Republike Srbije za više miliona dinara, a zanimljivo je da je vest o spektakularnom privođenju došla samo dan nakon što je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović istakao da Srbija "nema nijedan slučaj visoke korupcije".

Intervju Stepanovića, koji je dao portalu KRIK, izazvao je puno polemike u javnosti, a o njemu se oglasio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, očigledno izrevoltiran njegovim istupanjem u javnosti i kritikom na ručun srpskih tužilaštava, kao i tvrdnjama da je predsednik Srbije svojim izjavama o Filipu Koraću i Dragoslavu Kosmajcu vršio svojevrstan pritisak na sud, istakao da je Stepenović „dobro primljen u zapadnim ambasadama“, aludirajući na to da stranci odlučuju o našem pravosuđu.

Pročitajte još...

Stepanović je u intervjuu istakao da srpsko pravosuđe nema nijedan slučaj visoke korupcije i to „zahvaljujući“ tužilaštvu, odnosno da je ono odgovorno za to što se ne sudi korumpiranim političarima.

„Ništa se od toga nije dogodilo. Ja ne mogu vama da pričam o korupciji policajaca koji primaju 20 evra u saobraćaju, ja ne mogu vama da pričam o „Frikomu“ gde je žena utajila sladoled iz boksa u Bulevaru kralja Aleksandra. To su presude koje mi donosimo. Razumete me, ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća. Ono što radimo je ono što nam stigne iz tužilaštva“, rekao je Stepanović za KRIK.

Foto: Vesna Lalić

Ipak, kao odgovor na Stepanovićeve tvrdnje, narednog dana su stigla i hapšenja, pa je tako u akciji usmerenoj na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, 28 ljudi uhapšeno u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Reč je o krivičnim delima zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, a među uhapšenima su i funkcioneri pojedinih opština u Srbiji.

Simptomatično je da je akcija sprovedena samo dan posle Stepanovićevih kritika. Ipak, kako to obično biva, sem hapšenja, ubrzo su došle i opaske i optužbe na njegov račun. Pa i ta da sarađuje sa zapadnim ambasadama i da one vrše pritisak na pravosuđe.

„Meni je drago je on dobro primljen u zapadnim ambasadama i da se time javno hvali, to sam video iz sižea intervjua, srećan sam zbog njega. Mnogo je važno da stranci odlučuju o našem pravosuđu, toliko o nezavisnosti našeg pravosuđa. Drago mi je da imamo tako dobru saradnju sa zapadnim ambasadama, makar taj pravosudni sektor. Ali, nije pravosuđe srpsko tu da služi stranim ambasadama, nego građanima Srbije”, rekao je Vučić na jučerašnjoj pres konferenciji.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovakva izjava predsednika Srbije i ne bi bila tako čudna da se, sa druge strane, on takođe ne sastaje sa brojnim predstavnicima ambasada, pa se postavlja pitanje šta je konkretno mislio u svojim tvrdnjama.

Ipak, pretpostavlja se da je i to usledilo nakon opaske predsednika Višeg suda da na rad tužilaštva i sudova utiču izjave političara. Između ostalih, on se osvrnuo upravo na izjavu predsednika Vučića, kada je Filipa Koraća, koji je dovođen u vezu sa brojnim krivičnim delima, označio najvećim dilerom u zemlji i pritom prekorio tužilaštvo i sud što su obustavili istragu i ukinuli poternicu protiv njega.

Pročitajte još...

„Dođete u situaciju da odmah bude – sud je taj koji je oslobodio. Prvo, mi nismo nikog oslobodili, tužilaštvo je odustalo da ga goni. Ali, oni su u kripti neznanog junaka, oni se ne oglašavaju, njih niko ne proziva – mi smo tema“, rekao je Stepanović.

Na meti medija bliskih režimu

Inače, predsednik Višeg suda u Beogradu Stepanović u proteklih nekoliko meseci više puta se nalazio na udaru pojedinih medija bliskih aktuelnom režimu predsednika Vučića. Između ostalog tvrde da je na sva rukovodeća mesta postavio svoje ljude, kao i da je vršio pritisak na sudije i saradnike Višeg suda u Beogradu.

Sa druge strane, Stepanović je istakao da zna da su pitanja protiv njega došla iz kabineta Bezbednosno-informativne agencije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar