Foto: Nova.rs

Pretraga terena u selu Kiževak kod Raške, u kom je pronađena peta masovna grobnica u Srbiji, traje još od 2015. godine, a s obzirom na to da se još uvek ne zna tačan broj posmrtnih ostataka koji su pronađeni, teško je predvideti vremenski rok koji je potreban da se obavi obdukcija i utvrdi identitet osoba koje su tu pokopane, rečeno je portalu Nova.rs u Tužilaštvu za ratne zločine.

Slučaj Kiževak je i dalje u predistražnoj fazi, a Tužilaštvo za ratne zločine već uveliko radi na prikupljanju informacija i dokaza.

Foto: Nova.rs

„Sud je doneo naredbu o preliminarnom veštačenju posmrtnih ostataka i materijala na toj lokaciji i čeka se nalaz i mišljenje veštaka. Stoga ne možemo da kažemo o kom broju posmrtnih ostataka se radi. U konkretnom slučaju se vodi predistražni postupak koji je shodno odredbama Zakonika nedostupan za javnost. Ono što u ovom trenutku mogu da vam saopštim je da Tužilaštvo za ratne zločine prikuplja informacije, činjenice i dokaze, a sve u cilju rešavanja ove krivično pravne stvari i pronalaska eventualnih učinilaca“ kazao je za portal Nova. rs zamenik tužioca za ratne zločine Vasilije Seratlić.

Pročitajte još:

On je takođe istakao da pretraga ovog terena traje od 2015. godine, a na pitanje koliko je vremena potrebno da obavi obdukcija i utvrdi da li se radi o albanskim žrtvama, Seratlić pojašnjava da je to teško prognozirati.

Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„U konkretnom slučaju se još ne zna o kom se broju posmrtnih ostataka radi, pa je samim tim teško predviteti koliko će trajati obdukcija“, dodao je Seratlić.

Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Podsetimo, sa otkrićem grobnice kod Raške, javnost je upoznao i predsednik Vladine Komisije za nestale osobe Veljko Odalović, koji međutim, bez obudkcionog nalaza nije mogao da potvrdi da su u njoj pokopqane albanske žrtve.

Veljko Odalović, Foto: medija centar beograd

“Dok se ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dođe do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti”, kazao je Odalović, napominjući da je kompletna pretraga ovog terena započela na osnovu informacija koje su dobijene iz Prištine.

Pročitajte još:

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. EULEX je uputio zahtev Međunarodnom komitetu Crvenog Krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je usledio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar