Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Selo Kiževak. Udaljeno desetak kilometara od Opštine Raška i u neposrednoj blizini nove turističke atrakcije Semeteškog jezera. Selo koje je do pre dve nedelje bilo potpuno nepoznato javnosti, ali se to promenilo u trenutku kada je u blizini rudničkih kopova pronađena grobnica sa 15 do 17 tela za koje se predpostavlja da su albanske žrtve sa Kosova. Ukoliko istraga to i potvrdi, ovo će biti peta otkrivena masovna grobnica na teritoriji Srbije u kojoj su pronađene albanske žrtve.

Da je otkrivena grobnica potvrdio je javnosti predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji međutim, nije precizirao nacionalnost žrtava.

Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Dok se ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dođe do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti“, kazao je Odalović, napominjući da je kompletna pretraga ovog terena započela na osnovu informacija koje su dobijene iz Prištine.

Sa druge strane, iz Prištine kažu da se na ovoj lokaciji vrše istraživanja više od 5 godina i da oni opravdano sumnjaju da se radi o ablanskim žrtvama.

Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grdžaliju je prethodno rekao za Radio slobodnu Evropu (RSE) da su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Кosova.

Kizevo masovna grobnica foto Irfan licina
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ovo grobnicu trenutno obezbeđuje Ministarstvo Unutrašnjih poslova Srbije i nije dozvoljeno snimanje i fotografisanje u blizini samog istraživanja.

„Trenutno ni sa dozvolom ni bez dozvole ne može da se fotografiše, a i nema šta da se vidi, ima samo jedan beli džak, a kosti su poslane u Beograd na analizu“, rekao nam je jedan od radnika koje smo zatekli u blizni grobnice.

Inače, istog dana kada se oglasio Odalović, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu izdalo je nalog da se izvrši ekshumacija ostataka.

Pročitajte još:

Tu vest nije komentarisao gotovo niko iz vlasti u Srbiji, a jedini predstavnik opozicije koji je o tome nešto rekao je predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić, prenosi „Dojče vele“. On je u saopštenju podsetio da masovna grobnica u Raškoj nije jedina pronađena u Srbiji i da „skriveni grobovi pokazuju kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo saučesništvo u zločinu“.

Portal „Dojče vele“ takođe prenosi da je nekoliko dana pošto je otkrivena grobnica u Raškoj, objavljena vest da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak na Kosovo. Ni o tome nijedan zvaničnik Srbije ništa nije rekao, a Predsedništvo Srbije nije odgovorilo na molbu internet-portala „Kossev“ da prokomentariše vest o tome.

Pročitajte još:

Na pitanje DW da li je Vučiću zaista zabranjen ulazak na Kosovo i šta je bio razlog za tu odluku, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odgovorilo je linkom ka saopštenju ministarke Melize Haradinaj-Stubla:

„Zahtev Vučića, Vulina, Đurića i Petkovića da posete Kosovo, u vreme kada se Kosovo suočava s ponovnim otvaranjem rane i velikog bola za nestalim licima, i otkrivanjem masovnih grobnica Albanaca“ predstavlja „više uvredu, nego provokaciju“, navela je Haradinaj-Stubla i dodala da će „svaki zahtev Srbije u ovim okolnostima, uvek imati isti odgovor“.

Dosad pronađene četiri masovne grobnice

Prema podacima UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica na teritoriji Srbije su od 2001. pronađene četiri masovne grobnice sa albanskim žrtvama. Prva je otkrivena u Batajnici nadomak Beograda 2001. gde je pronađeno čak 744 tela. Iste godine, u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji pronađeno je 61 telo. Kod jezera Perućac 2001. godine otkrivena je masovna grobnica sa 84 tela, a poslednja je otkrivena 2013. u mestu Rudnica na jugozapadu zemlje, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Jarinje između Srbije i Kosova. U njoj su pronađeni posmrtni ostaci 52 osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar