gašenje požara na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Više od 100 hektara borove šume na mokrogorskoj Brezovici je i dalje u plamenu. Na terenu je više od 130 vatrogasaca sa 42 vozila i četiri helikoptera. U gašenje su uključeni i pripadnici Civilne zaštite i dobrovoljačka vatrogasna društva.

Požar koji je jak vetar za samo nekoliko časova razbuktao na više od 100 hektara, na Brezovici je buknuo juče oko 17 sati. Na lice mesta odmah je izašlo 80 vatrogasaca.

„Vatrogasne jedinice su brzo reagovale, tokom noći su preusmerene i jedinice iz Murtenice. Požar koji smo opkolili sa tri strane gase 132 vatrogasca spasioca, sa 42 vozila. Tu je i 25 pripadnika Civilne zaštite i 16 pripadnika Dobrovoljačkog vatrogasnog društva. Ministarstvo unutrašnjih poslova na teren je poslalo četiri helikoptera. Ono što najviše smeta je vetar koji sve jače duva pa će gašenje helikopterima biti teško“, kaže načelnik Sektora za vandeedne situacije Republike Srbije Luka Čaušić.

Luka Causic
Luka Čaušić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Vatra koja ostavlja za sobom zgarište, nalazi se na suprotnoj strani od Mećavnika. Vazgušna udaljenost je nekoliko kilometara, a od magistralnog puta oko deset kilometara. U blizini nema naseljenih objekata.

gašenje požara na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Stanovništvo ni objekti nisu ugroženi, takvih pretnji nema ali borimo se za svako stablo. Ova šuma je neprocenivo bogatstvo, a na žalost ljudi nemaju svest o tome. Ne znamo šta je tačan uzrok ovog požara ali ono što znamo jeste da je u najvećem broju slučajeva ljudski faktor u pitanju“, dodaje Čaušić.

Četiri helikoptera vodu zahvataju iz noćas formiranog bazena u Kremnima čiji je kapacitet 22 kubna metra, što je za sada dovoljan kapacitet.

Kako prenosi reporter Nova.rs sa terena, od podne vetar duva sve jače pa je gašenje helikopterima neizvesno. Vatrogasno spasilačke jedinice daju sve od sebe, cisterne se neprekidno smenjuju ali o lokalitaciji požara se još ne može govoriti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar