Foto: Nova.rs

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a.

Kako piše CINS, presude Prekršajnog suda koje smo analizirali pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne.

Pročitajte još:

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a. Presude Prekršajnog suda koje smo analizirali pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne.
Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.
Nakon što je fudbalski klub Crvena zvezda postala prvak države, 22. maja je organizovano slavlje njenih navijača na Savi ispod Brankovog mosta. Proslava je započela navijačkim pesmama, bakljadom i vatrometom, ali se pretvorila u tuču i napade navijača na pojedine restorane. Pored Lafajeta, demolirani su i lokali Sakura i Temperament, a policija je te noći privela 129 osoba.

Pred Prekršajnim sudom u Beogradu zbog ovog događaja je sutradan osuđeno njih 38, a sedmoro je oslobođeno.

Pored njih, 10 osoba se zbog nereda našlo pred tužiocem Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Tužilaštvo je 10. juna protiv njih podnelo optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da su kazne koje su sudije tom prilikom izricale niže od dosuđenih zbog protesta u julu prošle godine, kao i da su u nekim slučajevima aršini bili drugačiji. Podsetimo, proteste početkom jula u Beogradu obeležile su scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja, o čemu je CINS pisao.

Tako je prilikom nereda u Beton hali, u restoranu Lafajet, jedan muškarac vikao i vređao policajca rečima „p**ke pandurske, kerovi“, zbog čega ga je sudija Goran Milutinović osudio na kaznu od 55.000 dinara. U presudi je obrazložio da je reč o prekršajima sa umišljajem, a kao olakšavajuću okolnost je uzeo to što se okrivljeni korektno ponašao nakon prekršaja i tokom postupka.

Međutim, isti sudija je nakon protesta, za istu rečenicu upućenu policajcima – „pi**e pandurske“ – izrekao kaznu od 30 dana zatvora, kako smo ranije pisali. U oba slučaja okrivljeni su priznali da su to rekli, ali je Milutinović ocenio da su te reči tokom protesta prouzrokovale teže posledice. Koje su to teže posledice ne piše u presudi.

Milutinović je zbog vređanja službenih lica tokom protesta od osam osuđujućih presuda izrekao šest kazni zatvora. Samo u dve presude je naložio novčanu kaznu.

Foto: Nova.rs

CINS je od Prekršajnog suda u Beogradu tražio izjavu sudije Milutinovića, između ostalog i na pitanja zbog čega je u jednom slučaju okrivljeni osuđen na novčanu kaznu, a u drugom na 30 dana zatvora, kao i kako je moguće da za istu uvredu bude tolika razlika u kazni. Međutim, predsednica tog suda Olivera Ristanović odgovorila je da ju je sudija Milutinović obavestio da nije u mogućnosti da daje izjave u vezi sa presudama jer se nalazi na godišnjem odmoru i dodao da je, prema njegovom saznanju, presuda koju je izrekao učesniku nereda u Beton hali u Prekršajnom apelacionom sudu jer je uložena žalba, dok je predmet koji se odnosi na učesnika julskih protesta arhiviran.

Pročitajte još:

U drugom slučaju je jedna osoba zbog nereda u Beton hali osuđena za narušavanje javnog reda i mira, iako se u presudi konstatuje da je vređao policajca raznim pogrdnim rečima, dok su u prijavi za prekršaj navedene tačne uvrede – „kerovi“ i „p**ke pandurske“. Policija ga jednostavno nije zbog toga procesuirala niti mu je sud zbog toga sudio.

Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima i direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.

„Policija će prebacivati odgovornost na sudije, a sudije će reći da mogu da sude i da su isključivo vezani preciznom sadržinom zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a ne policijskim izveštajima ili beleškama, sa citatima uvreda, koje se prilažu kao dokaz“, dodaje.

„Na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“

Kako dalje navodi CINS, svi koji su u nedelju, 23. maja, osuđeni pred Prekršajnim sudom zbog incidenata u Beton hali prekršili su Zakon o javnom redu i miru. Većina je gonjena za nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje (član 8, stav 1), a novčane kazne su se kretale od 5.000 do 31.000 dinara.

U skoro trećini osuđujućih presuda kazna je bila ispod zakonskog minimuma.

Po takvim kaznama se istakla sudija Sofija Čvorović. U 12 od 13 slučajeva dosudila je kaznu od 5.000 dinara smatrajući da će i tako ublažena kazna ostvariti svrhu i cilj kažnjavanja i da okrivljeni ubuduće neće činiti ovaj i slične prekršaje.

Kao razlog da ublaži kazne Čvorović je u većini presuda isticala to što su se okrivljeni našli na „pogrešnom mestu u pogrešno vreme“ što ne treba negativno da utiče na njihov budući život. Za okrivljenog studenta završne godine Pravnog fakulteta navela je da to ne treba negativno da utiče na njegovu karijeru budućeg akademskog građanina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare