Helikopterska jednica MUP-a dobija Superpumu

Hronika 23. nov. 202016:11
Podeli:
Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da bi Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova do 2022. trebalo da dobije najnoviji helikopter "Superpuma" i da trenutno u njenoj floti ima 17 helikoptera.

„Tokom poslednjih godinu i po dana nabavljena su četiri helikoptera „Erbas“ H-145M, sa najsavremenijom opremom“, rekao je Vulin prilikom obilaska te jedinice, saopštio je MUP.

Pripadnici Helikopterske jedinice danas su uvežbavali svakodnevne procedure i delovanje u slučajevima avionskih nesreća i spasavanja nastradalih na nepristupačnom terenu, na kojem nije moguće izvršiti vertikalno sletanje i prihvat povređenih.
Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić je rekao da se dolaskom novih helikoptera H-145 mogućnost delovanja u takvim situacijama značajno povećava i vreme reagovanja skraćuje na neke minimalne intervale koji moraju da se ispoštuju po svim standardima evropske Agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva.

On je naveo da „Superpuma“ spada u višu kategoriju od H-145M, zbog svoje nosivosti i mogućnosti. Helikopterska jedinica u koordinaciji sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Žandarmerijom predstavlja okosnicu antiterorističkog delovanja. Za potrebe Uprave granične policije, Jedinica izvodi nadzor državne granice, a kao podrška Sektoru za vanredne situacije učestvuje i u gašenju šumskih požara. Pripadnici neprekidno dežuraju za potrebe Službe traganja i spasavanja, kao i za potrebe Кliničkog centra Srbije za realizaciju medicinskih letova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar