Foto: Arhiva

Toliko o nezavisnosti našeg pravosuđa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom intervjua predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića za KRIK, u kojem je sudija, između ostalog, govorio o zapadnim ambasadama, da pred srpskim sudovima nema nijednog značajnog slučaja visoke korupcije, i da je Vučić svojim izjavama o Filipu Koraću i Dragoslavu Kosmajcu vršio svojevrstan pritisak na sud.

„Mogao je sve to da mi kaže, nije mi to rekao, da budem iskren… Meni je drago da je on dobro primljen u zapadnim ambasadama i da se time javno hvali, to sam video iz sižea intervjua, srećan sam zbog njega. Mnogo je važno da stranci odlučuju o našem pravosuđu, toliko o nezavisnosti našeg pravosuđa“, rekao je Vucicć na pres konferenciji.

Govoreći o slučajevima korupcije pred srpskim sudovima, Vučić je podsetio da je uhapšeno i optuženo nekoliko predsednika opština, kao i danas iz Prijepolja i Arilja, zatim više pomoćnika ministara, državnih sekretara i direktorka značajnih javnih preduzeća, mada, ironično je primetio, razume da neki kada mu u ambasadama govore šta treba da kažu – ponekad zaborave na činjenice.

„Opet ističem, drago mi je da imamo tako dobru saradnju sa zapadnim ambasadama, makar taj pravosudni sektor. Ali, nije pravosuđe srpsko tu da služi stranim ambasadama, nego građanima Srbije“, rekao je Vučić.

Veruje, ističe, da je predsednik Višeg suda jednim delom u pravu i da svi treba da budu proveravani, od predsednika Republike, sudija, direktora preduzeća i svih drugih:

„I da to ide u korist naroda, a ne u korist onih sa čijim se iznenadnim prijateljstvom hvalite. Ne verujem da je stvarno mislio da je važno šta o tome misle zapadne ambasade, nego narod, ne liči mi to na njega, nije on takav“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Govoreći o svojim izjavama, koje Stepanović pominje, Vučić je rekao da može da se izvini građanima što je, kako kaže, rekao istinu.

„Ne znam što se svi prave naivni i pitam se godinama o čemu se radi kad pomenete imena pojedinih lica, a onda vam kažu da je to pritisak na pravosuđe“, rekao je Vučić na pitanje novinara KRIK-a da prokomentariše intervju.

Kaže da je tim izjavama želeo da ukaže nadležnim organima ko „truje nasu decu“ narkoticima, ali da, ako je zbog toga kriv, prhvata krivicu i neće to više da radi.

„Prestaću da govorim istinu po tom pitanju, makar na neko vreme, da vidim kako će uz pomoć, kako se sami hvale, zapadnih ambasada da reše pitanja sa narkodilerima i onima koji truju i ubijaju našu decu“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare