Foto: Vesna Lalić

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović izjavio je da kada se čitaju intervjui republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac deluje je Srbija skandinavska zemlja blagostanja, "gde cveta cveće" i gde je potpuna idila.

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)“, kazao je u Stepanović u intervjuu za KRIK.

Stepanović je kazao da mu je formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu 2018, donelo nadu, ali da su očekivanja izneverena.

Po njegovom mišljenju, tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima, jer „sud radi ono što stigne iz tužilaštva“.

KRIK piše da je Stepanovićeva karijera delom isprepletena sa „uticajnim i misterioznim“ bivšim šefom obaveštajne agencije BIA Aleksandrom Đorđevićem, poznanikom sa fakulteta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Taj medij dodaje da je, dok je bio advokat, Đorđević svoju kancelariju vodio iz kuće koja je u vlasništvu Stepanovićeve supruge, a predsednik Višeg suda kaže da se u tom periodu „viđao“ sa Đorđevićem, ali i da on nije uticao na njegov uspon, kao i da je držao profesionalnu distancu.

„Apsolutno nigde nikakvo njegovo punomoćje nije bilo u predmetima u kojima sam ja postupao, jer smatram da bi možda na neki način došao u sukob interesa i da je to potpuno neprihvatljivo“, rekao je on.

KRIK piše da su tabloidi nedavno objavili serijal tekstova o Stepanoviću optužujući ga za nepotizam, što je on demantovao i rekao da su pitanja tabloidima dostavljana upravo iz BIA-e i da se „nalazi na meti“ jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija“, kazao je on.

Kao primer navodi slučaj Filipa Koraća – kriminalca protiv kog je početkom godine obustavljena istraga zbog učešća u ubistvu, na šta je Vučić u javnosti oštro reagovao i rekao kako je „besan“.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)