kombo godina javnih tajni
Foto: Arhiva,E-Stock/Aleksandar Nalbantjan,Dejan Živančević,MCB,TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC, Printscreen

Godina 2021. ostaće upamćena po otkrivanju javnih tajni o kojima se ćutalo godinama, po izgovaranju onoga što su svi znali, ali niko naglas nije smeo, ili nije hteo, da izgovori. Ova godina na površinu je izbacila Miroslava Aleksića, Branislava Lečića, Dragana Markovića Palmu, ali i Vladimira Cvijana i veze ovdašnjeg podzemlja sa visokim policijskim funkcionerima.

Hronološki gledano, poslednji u nizu skandala koji je samo delimično zaprepastio Srbiju jeste slučaj Dragana Markovića Palme, lidera Jedinstvene Srbije. Delimično zaprepašćenje dugujemo činjenici da se, nakon objavljivanja gnusnih detalja od strane svedoka na konferenciji Marinike Tepić, našao veliki broj onih koji su govorili da su već čuli da se u Jagodini dešavaju „svakakve mutne radnje“.

Svedok je u svom video obraćanju ispričao kako je i sam boravio na žurkama na kojima su hostese, kako ih je nazvao, odvodile maloletnice u Palminu sobu u lokalima i hotelima koji navodno njemu pripadaju. Ispričao je da i u svojoj okolini ima devojku koja je bila jedna od tih hostesa.

“U tom hotelu nakon raznoraznih žurki na kojima su pevale naše estradne zvezde, taksijem iz Beograda, posredstvom raznih likova su dovožene devojčice. Po mom slobodnom uverenju, imale su između 15 i 18 godina. Ljudi koji su dolazili s njim su bili njegovi koalicioni i poslovni partneri. Znalo se da posle takvih žurki te devojčice idu sa njim ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica. Njegove hostese su nagovarale te devojčice, govorile da im neće biti ništa, da će sve biti u redu. A ja verujem da su to traume za tu decu”, rekao je svedok, inače bivši zaposleni u hotelu u Končarevu.

Međutim, ova priča dobila je još bizarniji preokret kada su 393 žene podnele krivične prijave protiv Marinike Tepić zbog, kako se navodi, postojanja osnovane sumnje da je putem sredstava javnog informisanja, izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda, član 343. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Marinika Tepić
Foto: Printscreen FoNet/video

Žene je uvredilo to što je Tepićeva ispričala da „gotovo svaka žena u Jagodini, koja želi da se zaposli u javnom sektoru ili je već zaposlena preko veze, dobija obavezno telefon za druženje, pa nakon tog druženja, ako se dobro druži može da se zaposli“.

Ovakav postupak izazvao je zaprepašćenje jer, umesto da se osvrnu oko sebe i ukoliko one same nisu bile žrtve ovakvih gnusnih radnji, razmisle o potencijalnim žrtavama i zapitaju se da li to može biti žena, devojka ili devojčica iz njihove okoline, one beskompromisno i bez razmišljanja staju u odbranu lokalnog moćnika.

Da u Jagodini mnogo toga nije „čisto“ možda najbolje govori podatak da je Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo da za postupanje u predmetu protiv Dragana Markovća Palme ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Slučaj je i dalje u fazi prikupljanja obaveštenja, Marković još zvanično nije osumnjičen, ali zato na razne načine pokušava da se „opere“ od ovakvih optužbi.

Slučaj filmskog moćnika

Dok Danijela Štajnfeld, srpska glumica koja trenutno radi i živi u SAD, nije u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ispričala da ju je Branislav Lečić silovao, nakon čega se javila još jedna Lečićeva žrtva da je podrži, skoro niko nije mogao da pretpostavi da se nekada ugledni političar i glumac dovodi u vezu sa ovakvim gadostima.

Branislav Lečić Foto:printscreen/RTV BOSPHORUS/snimatelj Dragan Gojković

Tek nakon što je Štajnfeldova hrabro istupila i načinila prvi korak, u glumačkim krugovima počelo je da se govorka o tome da su Lečićevi „afiniteti“ naširoko poznati. Tako je recimo rediteljka Jelena Gavrilović izjavila da se i ranije znalo za njegove „predatorske“ sklonosti, ali se o tome ćutalo, kao i da zna za još neke ljude „koji su možda još jači igrači od Lečića“.

Poslednja zvanična informacija o ovom slučaju jeste da je tužilaštvo u fazi prikupljanja podataka.

Slučaj uglednog učitelja glume

Slično je bilo i nakon što je glumica Milena Radulović prijavila učitelja glume i vlasnika do tada ugledne škole glume Miroslava Mike Aleksića. Iako je ta vest u samom startu izazvala zaprepašćenje u javnosti, ispostavilo se da Aleksićevi saradnici, bliži i dalji, kolege iz branše, ipak već duže vreme sumnjaju da sa njegovom školom nešto ne štima.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

I pored toga bilo je onih koji nisu verovali žrtvama, ali je slučaj na kraju rezultiralo optužnicom protiv Aleksića.

„Obaveštavamo vas da je od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podignuta optužnica protiv Miroslava Aleksića, kome je stavljeno na teret izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih“, navelo je u saopštenju Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Tajna koja je isplivala iz Dunava

Možda jedno od najbizarnijih slučajeva koja je izazvala šok u javnost jeste smrt nekada nosioca visoke političke funkcije, bivšeg člana SNS i saradnika Borisa Tadića, Tomislava Nikolića i Aleksadra Vučića – Vladimira Cvijana.

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Ovaj slučaj pobio je sve zdravorazumske teorije da se neke stvari, poput smrti, ne mogu sakriti. Na skrivanju ovakve „tajne“ se toliko snažno radilo da čak ni mesto na kom počiva Cvijanov pepeo na Novom groblju, nije obeleženo njegovim punim imenom i prezimenom i datumom rođenja shodno srpskim običajima, već na ploči piše samo njegovo ime i datumi.

Toliki napori su bili uloženi da čak ni Cvijanov sin, zajedno sa njegovom bivšom surpugom, izvesno vreme uopšte nisu znali da je mrtav.

Medju nama
Foto:Nova S

saznali šta se tačno dogodilo sa Cvijanom, a još važnije zbog čega je neko smatrao da njegova smrt treba da ostane tajna.

Neraskidive veze sa podzemljem

Organizovani kriminal sam po sebi je društvena kategorija koja se izuzetno lako prilagođava svim okolnostima, napreduje i širi se vremenom, ali pored toga, kao po definiciji, ne može da funkcionište bez podrške nekoga iz državnih institucija poput policije, bezbednosne agencije, tužilaštva i slično.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da sa ovdašnjim podzemljem „šuruju“ i nosioci važnih, visokih funkcija znalo se dugo, u neformalnim razgovorima građana mogla su se čuti razna imena. To je trajalo godinama, sve dok na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nije zamenio sa Nebojšom Stefanovićem, a onda su usledila hapšenja.

Kada je 4. februara uhapšen Veljko Belivuk sa svojom ekipom zbog sumnje da su počinili najteža krivična dela, gotovo da se niko nije iznenadio detaljima hapšenja, već činjenicom da se ono dogodilo.

A onda su poznata imena počela da se pozivaju na informativne razgovore u policiju jer se verovalo da poseduju informacije o poslovanjima Belivukove grupe – najpre je to bio ugostitelj Aleksandar Kajmaković (47), poznatiji kao Aca Bosanac, zbog sumnje da je ekipa Velje Nevolje obezbeđivala njegove lokale, da bi samo nekoliko dana kasnije na informativni razgovor bio pozvan i, sada bivši predsednik FSS, Slaviša Kokeza.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Izjavu u svojstvu građana dao je i bivši potpredsednik FK Partizan i profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić, bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, uhapšen je i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, inače kum bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Nakon Papićevog hapšenja, njegov advokat Branislav Tapušković zatražio je da tužilaštvo obavi razgovor sa Nebojšom Stefanovićem, a kako je za naš portal potvrdio advokat Tapušković, biće saslušan i bivši načelnik UKP-a Dejana Kovačevića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar