Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Protest advokata, nezadovoljnih promenom stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, počeo je u 14 sati ispred Ustavnog suda. Pravnici traže povlačenje sporne odluke VKS, koja je u suprotnosti s onom iz 2018. godine, a nešto posle 15 sati krenuli su u protestnu šetnju od Ustavnog suda do Palate pravde, gde je protest završen.

Protest je počeo ispred Ustavnog suda, a advokati su se nešto posle 15 sati uputili u protestnu šetnju ka Palati pravde.

Oni su se zaustavili kod Pravnog fakulteta, a broj okupljenih građana je narastao.

„Profesori i intelektualci prodaju dušu za novac“, rekao je jedan od govornika ispred Pravnog fakulteta.

Ispred Pravnog fakulteta su organizatori protesta odgovorili na optužbe da su advokati zatrpali sudove tužbama protiv banaka i navode da oni jedini od toga profitiraju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Po njihovim rečima, oni samo zastupaju klijente, kao što je bio slučaj sa tužbama roditelja protiv vrtića, koji su skuplje naplaćivali svoje usluge, zatim tužbama vojnih rezervista i policajaca koji su tražili zaostale dnevnice.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Uz to, naglašavaju advokati, 90 odsto tužbi po sudovima su tužbe banaka, komunalnih preduzeća i drugih državnih institucija protiv građana.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pravnici su se nakon Pravnog fakulteta uputili ka Narodnoj banci Srbije.

Advokati su blokirali Slaviju, a potom su krenuli da simbolično pozdrave guvernerku Narodne banke, Jorgavanku Tabaković, za koju su rekli da je imala jedan stav 2018., a danas misli potpuno drugačije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Jorgavanka, samo da te podsetimo šta si pričala 2018. godine, kada si rekla da banke ne smeju da naplaćuju skrivene troškove i da ne smeju da pljačkaju građane. Šta se promenilo od tada? Nas ima 11.000 advokata, a ti samo jednog svog“, rekao je govornik Miroslav Živković.

On je takođe podsetio na brojne afere, u koje su bili umešani vlast i finansijski krugovi, a to su: otimanje stare devizne štednje, krađa zajma za preporod Srbije, slučaj „Dafina i Jezda“.

Advokat iz Kragujevca, Nikola Živulović, je ispred zgrade VKS izjavio da nije problem sud, nego ljudi u njemu. Advokati su na kraju otpevali pesmu sudiji VKS Dragiši Slijepčeviću, a pesma glasi: „Spasi Srbiju i povuci ga, Dragiša, Dragiša!“

Jedan od okupljenih advokata upitao je nadležne gde im je Predrag Koluvija, aludirajući na njegovo puštanje iz pritvora i gostovanje u emisiji „Kod Đuke. Podsetimo, reč je o vlasniku imanja „Jovanjica“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedna od okupljenih izjavila je danas da su advokati „poslednji bedem odbrane običnom čoveku od nepravde i bezakonja, koje je zavladalo.

Protest je završen ispred Palate pravde.

Advokati podsetili sudije na zakletvu

Inače, među brojnih govornicima na današnjem protestu, koji se brzo smenjuju, pažnju okupljenih privukao je govor Milene Vukašinović, bivše zamenice višeg tužioca u Beogradu, koja je izjavila da je došla u znak solidarnosti naglasivši „da je sramota što je radila 39 godina u ovakvom sistemu“.

Mnogi od govornika ističu da je najnovija odluka zapravo sporazum vlasti i lihvarskog lobija, te banke šalju ljudima poruke da će im oprositi troškove suđenja ukoliko odustanu od tužbe, čime ih ucenjuju.

Neki od govornika podsetili su sudije kako počinje njihova zakletva, a to je: „Zaklinjem se svojom čašću“. Takođe je rečeno da je podršku ovom skupu u Beogradu uputila Vrhovna tužiteljka za kriminal iz Rumunije.

Ime koje se najčešće pominjalo jeste Dragiša Slijepčević, inače sudije VKS.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Protest je počeo minutom ćutanja za njihovog kolegu Dragića Joksimovića, koga je nova komunistička vlast streljala 1945. minuta koji nije hteo da ustukne pred komunističkom vlašću. Zvanični program krenuo je u 14.30 sati jer su se čekale kolege iz unutrašnjosti.

Današnji skup se održava pod parolom „Povucite ga“ i „No pasaran“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pravnici tvrde da je do promene stava VKS došlo usled lobiranja banaka, a zahtevaju povlačenje stava, koji, kako tvrde, šteti građanima Srbije.

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita. Zapravo je reč o dopuni stava iz 2018. godine, tvrde iz VKS.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

BONUS video: Protest advokata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram