Advokat tvrdi: „Oko sokolovo“ na polovnim vozilima GIM

Politika 30. jul. 202014:37 > 16:4018 komentara
Podeli:
Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ/Nemanja Jovanović/Screenshot/Sport klub

"Prethodne godine je firma GIM izvršila kupovinu vozila istog proizvođača (Land Rover) kao što je to sada Parking servis uradio prilikom nabavke "Oka sokolovog", a na osnovu tenderske dokumentacije jasno se može utvrditi da je reč o polovnim vozilima", smatra beogradski advokat i odbornik Narodne stranke u Skupštini grada Beograda Miloš Pavlović.

On ističe da je 2019. godine GIM izvršio kupovinu Land Rover vozila, njih ukupno 49, a kako kaže, ona su čak i snimljena na placu firme koja je izvršila nabavku za Parking servis.

“Mi nemamo dokaze da je to iz tog pravnog posla, ali osnovano sumnjamo  da to može da bude taj deo nabavke. Ja imam informaciju da firma koja je učestvovala na tenderu Parking servisa, u okviru konzorcijuma na čelu sa British Motors-om, prodaje vozila i do godinu dana stara”, rekao je Pavlović za Nova.rs, ističući da je reč je o sestri frimi British Motors-a, čiji je vlasnik supruga Ostoje Mijailovića, člana Glavnog odbora SNS i predsednika KK Partizan.

“Imajući u vidu da je registarska oznaka ovih vozila koja su u Parking servisu – 16 i 17, te da su registrovana prethodne godine i da se, prema tenderskoj dokumentaciji nabavljaju sa godinom prozivodnje 2019, jasno se može zaključiti da je reč o polovnim vozilima”, navodi Pavlović.

Miloš Pavlović/privatna arhiva

Prema njegovim rečima, nabavka “Oka skolovog” je klasičan primer “ispumpavanja” gradskog budžeta i nedomaćinskog poslovanja.

“Kupuju se skupocena vozila i preliva se budžet na račune privatnih lica, koja su bliska vladajućoj stranci. To je njihov način delovanja – vi za njih završite posao, a oni vas nagrade nekom važnom društvenom ulogom. U slučaju Ostoje Mijailovića, to je mesto predsednika Košarkaškog kluba Partizan”, zaključuje on.

Odakle znamo za firmu GIM

Frima GIM u centru pažnje ovdašnje javnosti bila je zbog afere „Krušik“. Naime, novinari Balkanske istraživačke mreže(BIRN) objavili su da je Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića,  posredovao između fabrike Krušik u Valjevu i kupca oružja iz Saudijske Arabije, a njegovo ime se našlo i u zvaničnom zahtevu koji je GIM uputio fabrici Krušik radi pregleda robe.

Kasnije je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize, upućen ambasadi u Sarajevu u maju 2018. godine. Tu se navodi da je otac ministra policije pravni savetnik firme GIM.

Novinari BIRN-a objavili su i informaciju da je Stefanović u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM. Međutim, on je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u toj delegaciji bio je u svojstvu specijalnog savetnika.

Podsetimo, Sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja, pod nazivom “Oko skolovo”, podrazumeva korišćenje specijalno opremljenih vozila marke “Land Rover”, a njihovu upotrebu zamenik gradonačelnika Goran Vesić, obrazložio je potrebom da komunalni policajci pokažu “autoritet države”. 

Ipak, pored skupocenog dokazivanja autoriteta i “pokazivanja mišića”, nabavka ovih džipova problematična je i zbog toga što se, prema konkursnoj dokumentaciji, nedvosmisleno može utvrditi da je uslove za njihovu nabavku jedino mogla da ispuni firma “British Motors”, na čijem čelu je član Glavnog odobra SNS i predsednik Košarkaškog kluba “Partizan” Ostoja Mijailović.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar