Predsednik Partizana umešan u trgovinu oružjem

Košarka 24. dec. 202020:52 > 21:09
Podeli:
Ostoja Mijailović Košarkaški klub Partizan
Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, umesto da razmišlja o tome da li će crno-beli obezbediti mesto u plej-ofu ABA lige, jer nakon 11 kola već zaostaju tri pobede za četvrtoplasiranom Budućnošću, okupiran je drugim stvarima.

Umesto košarkaških priča, našao se u centru pažnje zbog afere oko prodaje oružja između MUP i kompanije „GIM“.

PROČITAJTE JOŠ

Novinar NIN Vuk Cvijić govorio je o ekskluzivnim ugovorima do kojih je ovaj list došao, a koij pokazuju da je ugovor sklopljen između Branka Stefanović iz kompanije „GIM“ i Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova.

Dugovanja GIM prema MUP se na kraju obavezala da isplati treća firma „Britiš Motors“, čiji je vlasnik predsednik Partizana.

Mijailović je navodno je bio umešan u privilegovani dogovor kompanije „GIM“ i Ministarstva unutrašnjih poslova oko prodaje oružja, piše „NIN“, a prenosi „N1“.

Naime, u trenutku kada je Nebojša Stefanović bio Ministar unutrašnjih poslova njegov otac Branko se nalazio na čelu kompanije GIM koje je imala povlašćeni položaj u trgovanju oružjem sa policijom, navodi se u prilogu na televiziji „N1“.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Ugovori koje je NIN ekskluzivno objavio pokazuju da se oružje iz policije prodavalo kompaniji GIM.

Prvi posao je zaključen 2015. godine i od tada je GIM imao privilegovan položaj.

Prvi ugovor za prodaju oružja bio je vredan 1,6 miliona dolara.

„Vidimo da je MUP trgovao sa „GIM“ 2015. godine kada je potpisan prvi ugovor za prodaju malokalibarskoj oružja i nekog artiljerijskog oružja. U ugovoru nije specifikacija koje je oružje, već je po kamionima, po kilogramima. Ugovor je za 1,6 miliona. I pored stavke u ugovoru da se sve usplati u roku od 180 dana (početkom 2016. godine), ali se to nije desilo,“, rekao je Vuk Cvijić, novinar „NIN“.

Na kraju je treći igrač „Britiš Motors“ izvršio uplatu krajem 2018. godine.

„To je firma čiji je vlasnik član glavnog odbora SNS, bio je nekada poslanik vladajuće stranke. Uključuje se kao treći faktor te 2018. da ona da džipove umesto dugova. Prva trgovina se dešava dok je Ministar Nebojša Stefanović, to je praktično ugovor sklopljen između oca i sina“, rekao je Cvijić.

„Britiš Motors“ čiji je vlasnik Mijailović (član Glavnog odbora SNS) koja se obavezala da će MUP dostaviti 49 vozila marke „Lend Rover“ ukupne vrednosti 2.449.510 evra sa PDV, prema pisanju „NIN“.

Nadležne institucije su ostale bez reakcije, „Britiš motors“ nije bilo moguće dobiti, navodi „N1“.

„Tu je još jedan igrač Ostoja Mijailović, visoki funkcionier SNS. Ovo pokazuje vezu SNS i ministra Stefanovića i čitave afere oko „GIM“.. On pokreće osiguravajuću kuću „Globos“ koja takođe doživljava neprirodan rast na tržištu, što pokazuje da državni funkcionieri i politički moćnici, pre svega u SNS, zloupotrebljavaju položaj zarad ličnih interesa“, rekao je za Aleksandar Đorđević iz BIRN za „N1“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar