Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Goran Srdanov/Nova.rs; logo promo

Da je Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP kojoj se sudi zbog trgovine uticajem, godinama "vedrila i oblačila" u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nesumnjivo govori i iskaz Dejana Milenkovića, koji se nalazi sa njom na optuženičkoj klupi. U Milenkovićevom iskazu pred Sektorom unutrašnje kontrole (SUK), u koji je Nova.rs imala uvid, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode ističe da su se svi kolegijumi operativnih linija dešavali u kancelariji Hrkalovićeve.

Milenković je iskaz pred SUK dao na više od 40 strana, a tom prilikom je govorio o krivičnim delima koja se na teret stavljaju Hrkalovićevoj, nekadašnjem šefu PU Novi Sad Miloradu Šušnjiću i njemu.

Nekadašnji šef u MUP je mahom govorio o periodu oko 2017. godine, dok je Dijana Hrkalović još uvek obavljala funkciju sekretara Uprave kriminalističke policije (UKP).

Dijana Hrkalović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

I dok su pojedini policajci proteklih godina javno govorili o tome kako je izgledao rad s Hrkalovićevom, te da je često izlazio iz okvira funkciju koju je obavljala, Milenković je, sa druge strane, naveo da se ona za sve pitala.

Bila je upoznata sa svim operativnim radnjama u MUP-u.

„Svi načelnici operativnih linija imalu su kolegijum kod Dijane Hrkalović“, rekao je Milenković u iskazu.

Dejan Milenković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi kolegijumi, svi sastanci operativnih linija vodili su se kod nje. Ona je faktički imala ulogu i načelnika UKP“, rekao je Milenković.

Da se Hrkalović bez pogovora slušala nesumnjivo govori i situacija sa analizama telefona Veljka Belivuka, u slučaju istrage ubistva Vlastimira Miloševića u Beogradu.

Iako su veštačenja telefona bila odrađena, čekalo se sa dostavljanjem analiza Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Zbog toga je tužiteljka Nataša Krivokapić slala urgencije, o čemu je Milenković obavestio Hrkalovićevu.

I pored brojnih upozorenja, Hrkalović mu je rekla da se sačeka sa tim i da se tužiteljka za sve oko veštačenja obrati ministru.

Na pitanja koja se odnose na to zbog čega se kasnilo sa dostavljenjem izveštaja Belivukovog telefona tužilaštvu, Milenković je pred SUK-om rekao da je on samo primao naredbe.

Podsetimo, Dijani Hrkalović, Dejanu Milenkoviću i Miloradu Šušnjiću sudi se pred Specijalnim sudom u Beogradu. Hrkalović se tereti za trgovinu uticajem u nekoliko slučajeva, među kojima je i kašnjenje dostavljanja analize telefona Veljka Belivuka tužilaštvu, dok se Milenković i Šušnjić terete za trgovinu uticajem.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Hrkalović je ranije bila desna ruka bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, a pojedini policajci su čak podnosili prijave protiv nje.

U policiju je došla u aprilu 2014. na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Potom je 2015. postala sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana jula 2017. godine.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukla iz MUP-a, a njen odlazak obavijem je velom misterije.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

Komentari

Svi komentari (3)