Foto:Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia/Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock

Dejan Milenković, jedan od optuženih u predmetu protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, svojevremeno je dao iskaz pred Sektorom unutrašnje kontrole (SUK), koji nosi oznaku strogo poverljivo. U pomenutom iskazu, u koji je Nova.rs imala uvid, Milenković otkriva kako su "nestale" poruke sa aplikacije "WhatsApp" koje je uhapšeni vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk razmenjivao sa misterioznom osobom, čije ime se u belešci ne otkriva.

Nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović stavlja se na teret da nije na vreme dostavila izveštaj sa telefona Veljka Belivuka, koji mu je oduzet nakon privođenja povodom slučaja ubistva karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine.

Milenković, koji je u to vreme bio načelnik Službe za specijalne istražne metode, navodi da su telefoni na analizu stigli 2017. godine, te da su, koliko se seća, bila dva aparata.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Govoreći o analizama, rečeno mu je da se Dijana Hrkalović informiše kada dođu izveštaji telefona.

„U njegovom telefonu (prim.out Belivuk) pronađen je materijal skinut sa JIS-a. Izveštaji su joj dostavljeni u elektronskom obliku“, rekao je Milenković.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je pomenute izveštaje bilo neophodno proslediti i Višem javnom tužilaštvu, iz nepoznatih razloga, sa tim se čekalo.

Zbog toga je tužiteljka Nataša Krivokapić u više navrata slala urgencije da se dostave analize telefona, ali se sa njima mesecima kasnilo.

Milenković u iskazu pred SUK-om objašnjava da je on o tome obaveštavao nadređenu Dijanu Hrkalović, ali je ona nakon upozorenja izjavila da se sačeka s tim i da se tužiteljki prenese da je „ministar obavešten i da se, što se tiče veštačenja, obrati ministru.“

Pročitajte još:

Milenković je u iskazu izjavio da su vršena dva veštačenja Belivukovih telefona. Prvo je vršio policijski službenik N. R., a drugo A. M., a ona su se znatno razlikovala.

„Upoređivanjem ta dva materijala, ustanovljeno je da nije isti. Materijal koji je veštačio A. M. nije sadržao čitljive poruke prepiske između Belivuka i još jednog lica“, rekao je Milenković.

Dejan Milenković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodao je i da ne zna sadržaj poruka, ali je tužilaštvu dostavljen materijal bez poruka sa „WhatsApp“ aplikacije.

„Šira priča“

Na pitanja koja se odnose na to zbog čega se kasnilo sa dostavljenjem izveštaja Belivukovog telefona tužilaštvu, Milenković je istakao da je on samo primao naredbe.

„Tad sam shvatio da je to verovatno neka šira priča koja zahteva dalju obradu“, rekao je on.

Dejan Milenković i Dijana Hrkalović
Dejan Milenković i Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, u iskazu koji je Milenković dao pred SUK-om ne pominje se osoba sa kojom se Belivuk dopisivao.

Sumnja se da se radi o prepisci između uhapšenog vođe navijača i žandarma Nenada Vučkovića Vučka. NIN je svojevremeno objavio deo te prepiske.

Pročitajte još:

U porukama se pominje više ljudi, a između ostalog, i izvesna „žena D“, za koju se pretpostavlja da je Dijana Hrkalović.

„Najznačajnija je poruka koju je Belivuku 20. oktobra 2016. poslao tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković Vučko: „Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako“, navodi se u porukama između Belivuka i Vučkovića, pisao je „NIN“.

Podsetimo, Dijana Hrkalović, Dejan Milenković i Milorad Šušnjić nalaze se na optuženičkoj klupi u istom procesu. Hrkalović se tereti za trgovinu uticajem u nekoliko slučajeva, među kojima je i kašnjenje dostavljanja analize telefona Veljka Belivuka tužilaštvu, dok se Milenković i Šušnjić terete za trgovinu uticajem.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare