Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Prijavu na oglas za izbor Tužioca za organizovani kriminal podnela su dva kandidata, rečeno je Tanjugu u Državnom veću tužilaca (DVT), koje je pored ovog raspisalo oglas za izbor još 49 šefova javnih tužilaštava.

Za Javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje zastupa najveći broj predmeta u Srbiji protiv izvršilaca teških krivičnih dela, prijavu na oglas podnela su četiri kandidata.

U DVT za sada ne otkrivaju ko su kandidati, i ukazuju da je moguće da putem pošte stigne još neka uredna prijava i da ovo još nisu konačni podaci.

Prijave na oglas za ostalih 48 šefova osnovnih i viših javnih tužilaštava do danas je podnelo 107 kandidata.

Poslednji dan za podnošenje prijava neposredno na pisarnicu ili putem pošte bio je ponedeljak, 16. avgust, a poslednja uredna prijava DVT-u putem pošte stigla je danas.

Procedura za izbor koja će uslediti predviđa da nakon što Komisija DVT za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava, utvrdi blagovremenost i potpunost podnetih prijava, dostavlja ih Komisiji za sastavljanje i vrednovanje pisanog testa i vrednovanje programa ogranizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva.

Ako među prijavljenim kandidatima ima onih koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije, Komisija, najpre, sastavlja i vrednuje pisani test za one kandidate koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije, a zatim, pred Komisijom, svi prijavljeni kandidati predstavljaju program ogranizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, koja ih vrednuje i rezultate dostavlja DVT.

Veće potom sastavlja rang listu kandidata, na koji svaki kandidat ima pravo prigovora.

Ukoliko ima prigovora na rang listu, DVT odlučuje o njima i utvrđuje konačnu rang listu kandidata za izbor javnih tužilaca, a zatim prema odredbama Zakona o Državnom veću tužilaca utvrđuje listu kandidata iz izbor javnih tužilaca koju dostavlja Vladi Srbije.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine.

Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu biraće se i šefovi za još 18 viših javnih tužilaštava u: Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

Na ovom oglasu biraće se i šefovi za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i Lebanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar