Foto: Shutterstock

Više od 60 vlasnika veterinarskih stanica širom Srbije dobilo je ovih dana pozive da se jave Prekršajnim sudovima pošto nisu u zakonskom roku odgovorili na pitanje koje im je stiglo poštom od jednog privatnog lica iz Beograda, a pitanje je glasilo: "da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije“.

Ukoliko sud proceni da su veterinarske ambulante prekršile zakon, preti im kazna između 5.000 i 50.000 dinara, koja ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

Mnogi od njih nisu znali da se u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalazi i preko 200 veterinarskih stanica. Zato nisu ni odgovorili. A onda je usledio poziv za sud.

Pročitajte još:

Zahtevi za dostavljanje podataka o struji na adrese veterinara stizali su u decembru i januaru. Većina je mislila da je greška ili šala, sve dok nisu shvatili da su okrivljeni, pošto kao „organ javne vlasti nisu dostavili traženu informaciju u roku od 15 dana od dana prijema zahteva“.

„Muškarac i žena iz Beograda sa iste adrese i sa istim prezimenom, uputili su na adrese veterinarskih ambulanti pismo sa povratnicom i u njemu zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Pitali su me da li imam potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije, i da im ukoliko imam, dostavim kopiju. Tražili su i informaciju da li je po završetku 2018. godine ostao dug za utrošenu električnu energiju i koliko je iznosio. Ako neko nije razumeo, pitanje je moglo biti i bizarnije ili ti i gluplje. Na primer, koji taolet papir koristite, i da li ste zadovoljni. Ako ne odgovorimo, krivi smo. Naravno, zahtev za sada nije upućen niti i jednoj veterinarskoj stanici u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu“, kaže veterinar Radoš Railić iz Čačka.

Zahtevi za informacije od javnog značaja upućeni su samo veterinarskim ambulantama u unutrašnjosti. Pisma su stizala na adrese u zabačenim selima, od okoline Loznice, Mačve, Valjeva i Mionice, do Pranjana i prema Raškoj.

Railić kaže za Nova.rs da je pokušao da na dopisu pronađe broj telefona ili imejl adresu, ali uzalud. Na pismo nije odgovorio, kao ni kolege.

„Pronašli smo da su muškarac i žena, koji su tražili informacije, partneri u advokatskoj kancelariji u Beogradu, u kojoj radi i njihov punomoćnik. Oni će na troškovima postupka zaraditi po veterinarskoj stanici najmanje po 80.000 dinara, što je ukupno oko 145.000 evra. Zato smo se obratili Veterinarskoj komori“, kaže Railić.

Foto:Shutterstock

Da bi se sprečile zloupotrebe, izmene zakona predviđaju obaveznu žalbu povereniku. Predlog je i da on dobije mogućnost da izrekne prekršajni nalog za ćutanje organa.

Iz advokatske kancelarije koja je pokrenula prekršajni postupak kažu da su oni od kojih su tražene informacije organi javne vlasti u smislu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, i dužni su da mu, kao fizičkom licu, učine dostupnim tražene informacije.

Tvrdi da su mu te informacije potrebne „zbog analize tržišta električne energije i potrošača“.

„Svima koji su tražili dodatni rok, izašao sam u susret, jer mi nije cilj da vodim postupak, već da dobijem odgovor. Za postupak pred poverenikom se nisam opredelio jer dugo traje“, rekao je ovaj advokat.

Ukoliko sud proceni da su veterinarske ambulante kršile zakon, preti im kazna između 5.000 i 50.000 dinara, koja ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

Veterinarska komora Srbije: Obustaviti sudske postupke

Mišo Kolarević, predsednik Veterinarske komore Srbije, za Nova.rs kaže se ceo slučaj mora ispitati.

„Uputili smo dopis u kome tražimo da nam se odgovori zašto su se veterinarske ambulante našle na spisku organa vlasti i tražimo da se hitno obustave sudski postupci jer veterinarske ambulante nemaju obavezu da sklapaju ugovore o snabdevanju električnom energijom“, kaže Kolarević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare