Direktoru Namenske sajam naoružanja važniji od suđenja za smrt radnika

Hronika 12. okt. 202115:58
Podeli:
Radoš Milovanović Foto:N1

Već nekoliko puta, od 2019. godine, kada je počelo suđenje u Osnovnom sudu u Ivanjici za tragediju u lučanskoj fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u kojoj su, nakon eksplozije baruta, 14. jula 2017. godine, preminuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), glavni pretresi se odlažu i to isključivo na zahtev okrivljenih.

Za tu nesreću su optuženi su Radoš Milovanović, dugogodišnji direktor fabrike, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Oni negiraju krivicu, iako izveštaji državnih komisija ukazuju na to da se u fabrici nisu poštovale mere i procedure o zaštiti na radu.

Svedok Marko Mitrović, koji je zbog svog iskaza o toj nesreći dobio otkaz u fabrici, tvrdi da se eksplozija dogodila u priručnom magacinu koji je izgrađen bez dozvola i da je u njemu bilo mnogo više baruta od dozvoljenih 450 kilograma, piše Danas.

I Milovan Milivojević, koji radi u fabrici duže od 35 godina, otac poginulog Milomira, prilikom svog iskaza na poslednjem ročištu 2. septembra, pitao je kako to da su se mere zaštite na radu poštovale, što tvrde okrivljeni, kada su, posle smrti dvojice radnika, a po naređenju direktora, kupljeni nova zaštitna oprema, nova i odgovarajuća burad i nove prikolice za elektrovozila za bezbedan transport baruta, a postavljen je i video-nadzor u fabrici.

On je svedočio o ucenama direktora Radoša Milovanovića, koji mu je kako je rekao, nudio posao za kćerku i suprugu kako bi prestao da javno govori o tom slučaju i da ga proziva za krivca te nesreće.

Radoš Milovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novi glavni pretres je trebalo da se održi 13. oktobra, ali je odloženo na zahtev direktora Milovanovića, kome je sud i ranije uvažavao zahteve za odlaganje, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Iz istog razloga odlaganja su tražili i dobijali ih i ostali optuženi.

Ovoga puta, Milovanović je, kao razlog za odlaganje, naveo svoj odlazak na 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“, koji će se održati u Beogradu od 11. do 14. oktobra.

U molbi je istakao da će, zbog toga, 13. oktobra biti „opravdano odsutan“. Izgleda da je i sudu i direktoru sajam važniji od nastavka suđenja, navodi Danas.

Uz isticanje da je „poznato da je on direktor preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“, koje je u sastavu odbrambenog sistema Srbije“, Milovanović, u zahtevu za odlaganje, sudu predočava da „u tom svojstvu mora da prisustvuje sajmu“.

Kao dokaze da je njegovo prisustvo sajmu „neophodno“, dostavio je sudu dopis Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane o tome da se u navedeno vreme održava sajam, kao i dopis istog Ministarstva, od 29. septembra, kojim se na sastanak u vezi učešća na sajmu pozivaju „svi relevantni subjekti od značaja za odbrambenu industriju, među kojima je i lučanska fabrika“.

Uz to, priložio i prijavu fabrike za učešće na sajmu, kao i „osam poziva inostranim partnerima da prisustvuju sajmu u cilju dalje saradnje sa fabrikom“.

„Iz navedenog se jasno vidi da su razlozi, na osnovu kojih se traži odlaganje pretresa, opravdani. Već je zakazan sledeći pretres za dvadesetak dana, tako da odlaganje ovog pretresa nema nikakvih štetnih posledica za tok postupka. Molim sud da ima razumevanja za ovu molbu i da je uvaži i pretres odloži“, naveo je u dopisu sudu direktor Milovanović.

Postupajući sudija Ljubiša Tomićević je uvažio direktorove navode i glavni pretres, koji je bio zakazan za 13. oktobar, odložio za pet dana.

Advokat Borivoje Borović, punomoćnik porodice nastradalog Milomira Milivojevića, kaže za Danas da je „novo odlaganje očekivana opstrukcija Radoša Milovanovića“.

Advokat Borivoje Borović Foto: Nova S

„On govori na suđenjima da je teško bolestan i da je teško pokretan, a svaki dan ide na posao, što znači da manipuliše sudom. S druge strane, ni sud se nije mnogo angažovao, jer danima ispituje istog svedoka (Marka Mitrovića, prim. aut), tako da to deluje kao da se predmet odvija radi predmeta, da bi se zadovoljila javnost, a i neki politički nalog, kojim je pokrenut ovaj sudski predmet, rekao je za Danas Borović.

On je aludirao na Aleksandra Vučića koji je, prilikom posete Lučanima u junu 2019. a na vapaje Milovana Milivojevića, oca nastradalog radnika koji je tada iskoristio priliku i prišao mu, zahtevajući od njega da institucije počnu da rade svoj posao i da konačno rasvetle smrt njegovog sina, obećao da će „pokrenuti stvari“. Nakon toga je podignuta optužnica, a ubrzo je usledilo i suđenje.

Borović ističe da se ne sme zaboraviti i to da je „za vreme direktorovanja Radoša Milovanovića u fabrici poginuo 21 radnik“, da on u fabrici prima upravo mlade ljude, koji mogu brzo da pobegnu od tehnološkog požara“, te da se „godišnje u tom preduzeću dogodi oko 300 takvih požara“.

„Radi se o nečemu iza čega stoji politička vlast i o sticanju novca na štetu ljudi koji rade u nezakonitim uslovima. Ceo slučaj je potpuno jasan i činjenice ukazuju na to da postoji odgovornost direktora, jer je on sam, posle tragedije, promenio sve uslove rada u fabrici. On želi da se postupak odugovlači i nada se da će dobiti pomilovanje sa samog vrha vlasti“, ocenio je za Danas advokat Borović.

Otac poginulog radnika Milovan Milivojević kaže da on i njegova porodica „i dalje čekaju da se klupko pravde počne odmotavati, dok se sudstvo, koje bi trebalo da radi u interesu pravde i istine, uvija pod pritiskom moćnika, čije srednje ime je zločinac“.

Milovan Milivojević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„I tako, sud odlaže suđenja kadgod moćnik poželi. Šta je njih briga za mog sina, koji je mogao bezbrižno da živi, da ima porodicu, da se raduje životu. U tome nije uspeo, jer je neko bio bahat, hirovit i zao“, kaže za Danas Milovan Milivojević.

Gomila je dokaza za krivicu, dodaje, a sud nikako da počne da ih tumači. „Postoji i desetina svedoka sa izjavama o količini nedozvoljenog baruta u magacinu, nemanju zaštitnih i protivpožarnih odela, nefunkcionisanju protivpožarnog sistema, neposedovanju upotrebne dozvole objekta, tendencioznom otpuštanju svih svedoka i još mnogo toga“.

„Međutim, sud iz, meni neobjašnjivih razloga, neprestano ima razumevanja za čoveka koji je odgovoran za čak 21 smrt i brojne invalide, što je epilog njegovog „profesionalnog i savesnog“ višedecenijskog rukovođenja. Valjda zbog toga što sa 78 godina mora da radi i mora da ide na sajmove“. Šta drugo reći, u vezi sa tim sajmom, nego – Srbijo, gde su ti institucije, pravo i pravda“, ogorčen je Milovan Milivojević.

Znate gde mi je sin

„Moj sin, znate gde je. Njegov grob mi ne da da umrem. On me tera da se borim do zadnjeg daha, kako me ne bi tamo pitao – zašto nisam obelodanio pravdu“, poručio je otac nastradalog radnika.

BONUS VIDEO: Nikola Lakić, potpredsednik IO Narodne stranke o odgovornosti za smrt vojnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar