Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Direktor MB "Namenska" Lučani, Radoš Milovanović, koji je optužen za pogibiju Milomira Milivojevića prilikom eksplozije koja se dogodila u toj fabrici jula 2017. godine, ponovo je tražio odlaganje suđenja, a porodica nastradalog mladića je ogorčena zbog toga.

Naime, Milovanović je u pisanom podnesku sudu u Ivanjici naveo da mora da prisustvuje na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja.

„Razlozi su opravdani, budući da je sledeći pretres za dvadesetak dana pa smatram da nema nikakvih štetnih posledica za tok postupka. Sajam je veoma važan, a dostavio sam i dopis Ministarstva odbrane iz koga se jasno vidi koliko je značajan taj događaj“, naveo je, između ostalog, Milovanović.

Pročitajte još:

Prema rečima sestre nastradalog mladića Milomira, Mirjane Milivojević, ovo je još jedan dokaz kako direktor lučanske fabrike pokušava da izbegne odgovornost za svoja nedela.

„Ja i moja porodica smo iscrpljeni od njihovih manipulacija. Čak na prethodnom suđenju Milovanovićev advokat Dragan Palibrk je tražio skraćenje suđenja zbog, navodno, lošeg zdravlja direktora MB „Namenska“. Pitam se kako je sada moguće da je zdravstveno sposoban da prisustvuje sajmu koji traje tri dana, a u dopisu naročito naglašava bitnost njegovog pojavljivanja na tom događaju. Sudija Ljubiša Tomićevič je to odobrio i pomerio suđenje tek za 18. oktobar“, navela je ogorčena sestra za Nova.rs.

Samo želim da dočekam pravdu za mog sina, a kako stvari stoje, pitanje je da li ću moći, jer sam umoran od njihovih „igranki“ , a i naš advokat, Borivoje Borović je rekao da nakon četiri i po godine nigde nismo stigli, kaže Milomirov otac, Milovan.

„Iako sam rekao bezbroj puta, moram da ponovim, neću prodati sina, a ako umrem ostavio sam amanet kćerki da ide do kraja kako bi on, direktor, čije ime više i ne izgovaram bio kažnjen. Zamislite, imamo osam svedoka, izveštaj Ministarstva odbrane, i sam sam bio na licu mesta kada sam izgubio dete. Međutim, svi znamo u kakvoj zemlji živimo i koliko nam je sudstvo „nezavisno“. Milovanovića, šerifa iz Lučana štite, a mog deteta nema“, kroz suze kaže nesrećni otac za naš portal.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Umesto da ulaže u zaštitu na radu direktor MB „Namenska“ je ulagao u stadione i sada Lučani imaju najmoderniji Sportski centar u Srbiji, a čak ga i održavaju radnici tog preduzeća, dodao je Milovan.

I Milomirova majka Nela je lošeg zdravstvenog stanja, ima probleme sa srcem, visokim pritiskom, ali, kako kaže za Nova.rs, izdržaće zbog svog deteta čiji grob skoro svakodnevno suzama zaliva. Moraju odgovarati, makar i 500 puta išli na sud, ne smeju ostati nekažnjeni za smrt mog Milomira, neutešno nam je ispričala ona.

Ona je podsetila i na sramnu podršku Milovanoviću u sudu, kada je doveo zaposlene radnike da mu aplaudiraju. Samo mu je falio, kako naglašava, crveni tepih.

„Kao da je spasao sve te živote, a ne da mu se sudi za smrt mog deteta. Bar da je bila tišina, ali ni to nije moglo da nadjača moj bol. Mogli su da me ubiju, raskomadaju, seku ruke, noge, ništa ne bih osetila. Samo se pitam kako se nisu nijednog trenutka zapitali kako je nama. Neki su se Milovanu čak i izvinjavali, govoreći da žele da olakšaju svoju savest navodeći da su morali zbog egzistencijalnih razloga“, ispričala nam je Nela.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Advokat Milivojevića, Borivoje Borović kaže za naš portal da je odlaganje suđenja klasičan primer izbegavanja odgovornosti odugovlačenjem.

„Oni računaju na to da će javnost izgubiti interesovanje za ovaj slučaj, pa će okrivljeni moći na miru da korupcijom utiču na sud. Do toga neće doći, jer postoje ubedljivi dokazi da je prvookrivljeni odgovoran za sva ova dela“, uveren je Borović.

Podsećamo, u Osnovnom sudu u Ivanjici traje suđenje za tragediju u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“, u kojoj su 2017. godine, od povreda zadobijenih u eksploziji baruta, preminuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu. Nakon ove tragedije, nabavljena je najsavremenija oprema za radnike, i nije bilo skoro nikakvih akcidenata. Inače, za vreme mandata Radoša Milovanovića u lučanskoj fabrici je nastradalo 21 lice, a mnogi su ostali invalidi zbog čestih nesreća koje su se ranije događale.

BONUS video: Autobus uleteo u igralište u Zemunu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar