Brigadni general Đuro Jovanić
Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

Direktor Vojno-bezbednosne agencije brigadni general Đuro Jovanić ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića vanredno je unapređen u general-majora, čime je njegovo neobjašnjivo napredovanje nastavljeno.

Jovanić je vanredno unapređen sredinom februara ove godine, a čin general-majora „preuzeo“ je krajem meseca, što je u našim medijima prošlo totalno neopaženo.

Inače, kako je Nova.rs pisala Jovanićevo ime posebno je zanimljivo jer je uspeo da za svega četiri godine napreduje od čina kapetana do pukovnika.

Reč je o oficiru kojeg predstavnici Vojnog sindikata optužuju da stoji iza prisluškivanja njihovih članova.

Najpre je, kako tvrde iz VSS, bio ađutant nekadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vučića, da bi nakon toga, za vreme mandata ministara Bratislava Gašića i Zorana Đorđevića, periodu od 2012. do 2015, čak tri puta vanredno unapređivan.

Krajem septembra prošle godine, na to je ukazala i potpredsednica SSP Marinika Tepić, koja je navela da se Jovanić u prethodnom periodu trudio da ostane van očiju javnosti, te da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zaslužan za njegov uspon.

Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„On mu je bio lični pratilac, zadužen za bezbednost od 2012. godine, kad je Vučić postao ministar odbrane, a danas je dogurao do direktora VBA. Na tom putu Jovanić je tri puta unapređen mimo propisa. A nedavno je takođe, mimo propisa, dobio stan od gotovo 100 kvadrata“, izjavila je tada Tepić.

Dodala je da je Jovanić napredovao, iako je, kako kaže, padao na vrlo važnim ispitima.

„Postavlja se pitanje da li je on ovim nagrađen zato što je prikrivao lica iz kriminogene sredine oko Vučića ili zato što je zataškavao odgovornost VBA u aferi o navodnom prisluškivanju Aleksandra Vučića ili je napredovao zato što je prikrivao šverc oružja, iako VBA prva uvek ima ove podatke. Možda je nagrađen i zato što je postao nosač kofera na svojim učestalim putovanjima po Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekla je Tepić.

Vojni sindikat Srbije (VSS) uputio je pre toga predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj je tražio da se ispita rad direktora VBA, odnosno zašto su resursi te vojne službe bezbednosti korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica.

Iz ovog sindikata su rekli da je na njihovu adresu stigla i pritužba na postupak dodele službenog stana u Jovaniću u kojoj se navodi da mu je prethodni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pred odlazak sa dužnosti, pod sumnjivim okolnostima i suprotno propisima, ekspresno dodelio stan preko reda i van rang liste.

Da Jovanić uživa povlašćeni položaj u nekoliko navrata je isticao Novica Antić, predsednik VSS, koji je za naš portal rekao kako je direktor VBA munjevitom brzinom napredovao do čina generala.

„Zakonom o Vojsci Srbije propisano je vreme koje vojno lice, u konkretnom slučaju oficir, treba da nosi neki čin, kao i kada redovno ili vanredno može biti unapređeno u viši čin. Da bi jedan oficir napredovao od čina kapetana do pukovnika, po zakonu u redovnim okolnostima treba da prođe najmanje 15 godina. Da bi bio vanredno unapređen mora da je učinio neko herojsko delo ili delo od posebnog značaja za Vojsku ili državu i da je proveo u činu najmanje polovinu vremena propisanog za nošenje tog čina“, navodi on.

Novica Antić, vojni sindikat Srbije
Novica Antić Foto: Vojni sindikat Srbije

Prema njegovim rečima, u slučaju vanrednog unapređenja Jovanić je grubo prekršen zakon jer nije ispunjen nijedan zakosnki uslov.

„Ako uzmemo u obzir da o stanjima u službi oficira čina od majora do pukovnika odlučuje ministar, onda je jasno ko je najodgovorniji što je on danas najmlađi general u istoriji VS, koji je od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala kontraobaveštajne službe u kojoj nema ni dana radnog staža, stigao za svega 15 godina. Dok veliki broj oficira i podoficira Vojske Srbije jedan čin nosi po 15 godina, Jovanić je za to vreme bio 4 puta nezakonito vanredno unapređen“, upozorio je Antić prošle godine.

On je tada naveo i da je Jovanić preko reda dobio stan kvadrature koja mu ne pripada.

BONUS VIDEO: Šta je zgrešio novosadski policajac blizak vlastima? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare