Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Slučaj seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica, za koji se saznalo nakon što su pojedine žrtve za nedeljnik "Vreme" ispričale šta su doživele tokom svog boravka na stručnim seminarima u toj instituciji, šokirao je srpsku javnost. Dodatno uznemirenje izazvala je izjava direktor Petnice u vreme zlostavljanja Vigora Majića, koji je naveo da je računar na kome su se navodno nalazile golišave fotografije devojčica reformatiran, što znači da su time i uništeni svi dokazi u vezi sa zlostavljanjem.

Pročitajte još:

Majić je za „Vreme“, na pitanje o tome da je od njega potekla informacija da je hard-disk sa fotografijama uklonjen, dao poprilično čudan odgovor, pa se postavlja pitanje ko bi trebalo da odgovora za to što su dokazi uništeni.

„Mi smo ceo računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu“, rekao je Majić.

Vigor Majić, Petnica
Vigor Majić Foto: Newsmax Adria

Postavlja se pitanje i kako je uprava, ukoliko je već imala informaciju da je počinjeno potencijalno krivično delo, smatrala da dokazi za isto ne bi trebalo da postoje. Reformatiranjem hard-diska, sem iskaza devojaka, praktično su uništeni krunski dokazi koji bi dugogodišneg nasilnika mogli da povežu sa seksualnim zlostavljanjem u Petnici, koje se odvijalo sve do 2014. godine.

Postavlja se pitanje i da li bi eventualno zbog uništavanja dokaza neko trebalo da snosi odgovornost, ali i kako je moguće da bi brisanje fotografija zaštitilo decu.

Pročitajte još:

Ipak, pitanje na koje nismo dobili odgovor jeste i zašto uprava Istraživačkog centra nije kontaktirala policiju onda kada je bilo neophodno, s obzirom da su žrtve nasilnika istakle da su se nadležnima obraćale u nadi da će oni pozvati policiju.

Možda još nejasnije jeste kako je moguće da je uprava odlučila da zlostavljač bude u blizini dece i to nakon prijava za seksualno nasilje. Tako je i nakon 2014. godine, kada je, kako Majić za „Vreme“ tvrdi „vrag odneo šalu i kada su odlučili da sa zlostavljačem prekinu radni odnos“, pomenuti zlostavljač ipak boravio u Petnici, doduše honorarno.

Podsetimo, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik „Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Kako je nedeljnik „Vreme“ objavio, sa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Petnica Foto:shutterstock

Kako se dalje navodi, pretpostavlja se da ima više od 20 žrtava. Veliki deo žrtava, u vreme seksualnog napastvovanja, bio je maloletan.

„Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio „možda i od osnivanja“, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“ i predstavljani na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare