Foto: Printscreen: Jelisaveta Miletić i Nenad Milosavljević

Jelisaveta Miletić i Nenad Milosavljević, članovi ekipe sa "Njuzneta", rekli su u jutarnjem programu "Probudi se" da je dobro što su devojke koje su pretprele seksualno uznemiravanje i nasilje u Istraživačkoj stanici „Petnica“ izašle i rekle istinu, kao i da ne postoji više taj zavet ćutanja po svaku cenu i da žrtve ćute u nedogled.

Jelisaveta Miletić sa „Njuzneta“ rekla je da je bila šokirana vešću o seksulanom zlostavljanju u Petnici, ali da joj je u neku ruku bilo i drago da su postojale neke devojke koje su smogle hrabrosti, izašle i rekle svoju istinu.

„Kao društvo treba da izađemo i stanemo iza tih žena i da ih podržimo, jer je to u ovom trenutku jedino što možemo da uradimo. Na žalost, one su godinama trpele odbijanja i zataškavanja, neko sklanjanje glave u stranu. Konačno je došao trenutak da pogledamo istini u oči. Super je što su ‘Vreme’ i Jovana Gligorijević napravili dobar tekst o tome i pritisak da se ta priča pokrene na višem nivou“, navela je Miletić.

Govoreći o Petnici Nenad Milosavljević je rekao da misli da nije lako saznati tako nešto i da saznaš da se to dešavalo možda i u tvojoj neposrednoj blizini, a da ti nisi znao i da nisi mogao nešto da uradiš po tom pitanju.

„Petnica je jako poželjno mesto za svako dete koje bi htelo da se više bavi naukom i nekim interesantnim stvarima. Veliki je problem da baš takva mesta budu predmet ovakvih afera, ali bez obzira koja su mesta u pitanju dobra stvar u celoj ovoj priči je to što mi saznajemo te priče. Ne postoji više taj neki zavet ćutanja po svaku cenu, da se stvari zataškavaju, da žrtve ćutaju u nedogled… Dobro je da postoji praksa da se o tome govori, izlazi u javnost. Nadam se da će postojati praksa sudskih procesa koji će da prate ove priče“, naveo je Milosavljević.

O Aci Lukasu u Pozorištu na Terazijama

Upitana da li postoji problem u tome što je Aca Lukas izvodio pesme u Pozorištu na Terazijama, Miletić, koja je i pozorišni producent, izjavila je da lično možda ima problem sa tim, ali da pozorišta imaju pravo da izdaju svoje sale u komercijalne svrhe.

„Pitanje je sada pojedinaca iz te kuće da li će se protiv toga pobuniti. Mi smo se sablažnjavali što je Marija Šerifović imala koncert u Narodnom pozorištu, ali taj koncert nije sprečen. Pozorište ima ansambl koji je mogao da kaže da ima problem sa tim. Imamo slučaj i Beogradskog dramskog pozorišta, gde je Dragana Mirković trebalo da peva. Onda su se glumci pobunili i onda se to nekako odložilo“, navela je ona.

Milosavljević je rekao da ovakvi slučajevi nisu samo tipični za nas, te da je postojao problem i kad je Bjonse snimala nešto u Luvru.

„Generalno postoji sukob između nečega što se smatra visokom kulturom, s jedne strane, i estrade s druge strane. Jer, kad dođe do tog spoja, ljudi imaju problem, osećaju da im je narušen prostor koji smatraju da je njihov. Ja razumem tu emociju, ali mislim da to neće ni Acu Lukasa da napravi boljim čovekom i umetnikom, niti će da našteti Pozorištu na Terazijama“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram