Petnica, Mladenovac, đaci, opština nema sredstva za boravak đaka u Petnici
Foto: N1

Nedeljnik "Vreme" objavio je juče priču novinarke Jovane Gligorijević o seksualnom naselju u Istraživačkoj stanici Petnica. U razgovoru za naš portal autorka teksta kaže da najraniji slučaj za koji zna datira iz 1993. godine, i da je ta žena imala potrebu da zna da je svega bilo i ranije. Kaže i da lično ne veruje da Vigor Majić i Nikola Božić nisu znali ništa o seksualnom nasilju.

Ispovest koju je novinarka Jovana Gligorijević napravila sa pet žrtava, koje su u periodu od 2003. do 2014. godine, doživele seksualno nasilje od strane istog zlostavljača u „Petnici“, uznemirala je javnost Srbije. Žrtve su do detalja opisale kroz šta su sve prolazile i šta su sve pretrpele. Zloupotreba autoriteta i primoravanje i ucenjivanje, dva su obrasca po kojima je nasilnik delovao u Petnici, a uprava pomenutog istraživačkog centra priznala je da je za problem znala od 2014. godine.

Ipak, istakla je i da je za razmere istog saznala 2017. godine, kada je sa nasilnikom raskinut radni odnos.

Novinarka Jovana Gligorijević u razgovoru za Nova.rs ističe da je na istraživanju radila mesecima.

„Radila sam otprilike od kraja marta, početka aprila. Kasnije sam shvatila da su neke od devojaka i ranije probale da me pronađu. One su od Autonomnog ženskog centra potražile pravnu pomoć. Kad su shvatile da je sve zastarelo, odlučile su da izađu u javnost i raspitale se koji medij i koja novinarka najviše odgovara njihovom senzibilitetu i tako me odabrale“, navodi Gligorijevićeva.

Jovana Gligorijevic
Jovana Gligorijević Foto:FoNet/Milica Vučković

Kako ističe, žrtve su se samo osmelile da progovore o zlostavljanju i svemu što su pretrpele tokom boravka u poznatoj Istraživačkoj stanici Petnici.

„Devojke su me kontaktirale. Onda smo započele proces upoznavanja i izgradnje poverenja. Bilo mi je važno da znam koja su njihova očekivanja od izlaska u javnost. Svaka devojka je osoba za sebe i svaka je imala svoja očekivanja. Tek kad sam bila sigurna da jedan medij i jedna novinarka mogu da ispune to, počele smo da pričamo o njihovim iskustvima“, navodi novinarka.

Potresni detalji svedočenja žrtava, objavljeni u nedeljniku Vreme, šokirali su srpsku javnost. Pojedine žrtve tvrde i da je u određenim slučajevima dolazilo do fizičkog nasilja.

„Nasilno spuštanje bretele maloletnoj devojci, gađanje jabukama i đubretom, polivanje vinom, nesumnjivo je fizičko nasilje“, kaže novinarka, koja je uspela da ohrabri žrtve da progovore o tome šta su doživele.

Ističe da su se žrtve tražile pomoć.

„One su se upravi i obraćale u nadi da će kao odrasli pozvati policiju. Ljudi i dalje ne razumeju da su bile deca. I inače, čini mi se da su u ovom društvu svi deca osim devojčica. Deca su i huligani koji razbijaju Paradu ponosa, mladići ubijeni i nestali u obračunima kriminalnih klanova, Danilo Vučić (24) je dete, samo devojčice i tinejžerke nisu“, kaže novinarka Vremena.

Žrtve seksualnog nasilje ispričale su za Vreme da je seksualno nasilje događalo od 2003. do 2014. godine, do kada je u Petnici radio pomenuti zlostavljač. Pretpostavlja se da ima više od 20 žrtava, a obrazac zlostavljanja skoro uvek je bio isti. Zlostavljač, koga žrtve oslovljavaju sa S., zahtevao je od učenica da ih fotografiše nage. Ukoliko devojčice ne bi pristajale, ucenjivao bi ih time da im neće proći radovi.

Gligorijevićeva za Nova.rs navodi i da su joj se, od trenutka objavljivanja teksta, javile nove žrtve.

Sada je najraniji slučaj za koji znam iz 1993. ali ta žena je samo imala potrebu da znam da je svega bilo i ranije i njena priča neće dospeti u javnost“, kaže ona.

Jovana Gligorijevic
Jovana Gligorijević Foto:FoNet/Milica Vučković

Ona navodi i da ne može da tvrdi da je Petnica „okretala glavu“ od problema, odnosno poricala problem.

„Odgovor bi zahtevao dublje istraživanje psihologa. Moj lični utisak je da je bilo pomalo od svega“, kaže Gligorijevićeva.

Navodi i da ne veruje da sadašnji i bivši direktori Petnice Nikola Božić i Vigor Majić nisu znali šta se dešava u Petnici.

„Žao mi je, ali ne verujem. Neke od njihovih motiva za tu tvrdnju možda, ako se napregnem, mogu ljudski da razumem. Ali ne verujem im da baš ništa nisu znali“, ističe Gligorijevićeva.

Podsetimo, žrtve seksualnog nasilja u Petnici ispričale su da su se osmelila da progovore o strahotama koje su doživele nakon što je obelodanjen slučaj Miroslava Mike Aleksića. Aleksića je nekoliko devojaka optužilo za silovanje i nedozvoljene polne radnje, i to dok su pohađale njegovu školu glume.

Pratite nas na mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare