Milorad Šušnjić Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović ponovo je saslušana u ponedeljak u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) zbog sumnje da je naložila nekadašnjem načelniku PU Novi Sad Miloradu Šušnjicu da stavi osuđenog kriminalca Darka Eleza na mere i prisluškuje njegove razgovore. Šušnjić, koji je februara ove godine suspendovan upravo zbog Eleza, u fioci je držao više od 90 krivičnih prijava, a kako saznaje list Nova, nekadašnji šef novosadske policije i dalje sedi u MUP i prima platu, samo na drugom radnom mestu.

Mandat nekadašnjeg načelnika PU Novi Sad obeležile su brojne afere i nepravilnosti u radu, koje su kulminirale februara ove godine, kada je konačno suspendovan. I pored činjenica da su mu u fioci nađene krivične prijave po kojima se nije postupalo, a među kojima su i one protiv Darka Eleza, prema saznanjima našeg lista, pre izvesnog vremena je vraćen u službu.

On se trenutno nalazi u policiji na mestu pomoćnika komandanta za uniformisane radnike u Direkciji policije u SIV-u.

“Šušnjić se više ne nalazi pod suspenzijom, vraćena mu je legitimacija i svakog dana normalno dolazi na posao u zgradi CIV-a. Nalazi se u Direkciji policije, pomoćnik je komandanta za uniformisane radnika, ali je to u suštini funkcija na kojoj se ništa ne pita. Dolazi na posao, prima platu, postoje beneficije, ali bez bilo kakve moći“, otkriva izvor našeg lista.

Nekadašnji prvi čovek novosadske policije nedavno se našao u žiži pažnje javnosti zbog sumnje da je zajedno sa Dijanom Hrkalović nezakonito prisluškivao Eleza, koji je nedavno osuđen na 15 godina zatvora u Bosni i Hercegovini u predmetu “Lutka”.

Izvor našeg lista ističe da Sektor unutrašnje kontrole (SUK) trenutno istražuje i „manje igrače“ od Šušnjića, za koje se sumnja da su sarađivali sa Elezom.

Bogdanović: Nalogodavac neko ko je u direktnoj vezi sa Šušnjićevim kadrovima

Novosađanin Dalibor Bogdanović Boća, koji se za dve godine našao čak tri puta na meti nepoznatih atentatora, koji su mu čak postavljali bombe u zgradi u kojoj stanuje u Ulici Ilije Birčanina u Novom Sadu, rekao je ranije da ne zna ko želi da ga vidi mrtvog, ali je ubeđen da je nalogodavac „neko ko je u direktnoj vezi sa bivšim kadrovima Milorada Šušnjića„.

“Kod Šušnjica u fioci pronađeno je oko 90 krivičnih prijava koje je držao “pod ključem”. Među krivičnih prijava bilo je i onih protiv Eleza, koji je optuživan za reketiranje i pretnje smrću, tri godine držao u fioci”, dodaje izvor.

Inače, Šušnjić je suspendovan u februaru ove godine i tada je ostavljen bez značke i oružja, a na njegov rad poslate su desetine pritužbi, kako SUK-u, tako i MUP-u. Najmanje žalbi je stizalo od građana, a većinu prijava su poslale upravo Šušnjićeve kolege policajci koji su zbog njega, na kraju, napustili MUP.

Foto: Nova.rs

Uprkos tome što se znalo kako Šušnjić radi, kao i da je unutar novosadske policije napravio svoje privatno odeljenje koje je funkcionisalo po sopstvenim pravilima, bivši načelnik novosadske policije je „pušten niz vodu“ tek kada su vlasti odlučile da se obračunaju sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović, nekadašnjom pomoćnicom Nebojše Stefanovića, a danas glavnim krivcem za mnogobrojne afere.

Kako je Nova.rs već pisala, Šušnjića je na mesto načelnika najveće policijske uprave u Vojvodini postavila upravo Hrkalovićeva. On je prijave protiv Eleza, koji je optuživan za reketiranje i pretnje smrću, tri godine držao u fioci, a istovremeno je demonstrirao silu po Novom Sadu među bivšim kolegama, dok je štitio kriminalce.

Uzbunjivač Duško Kovačević, policajac koji je prijavio Šušnjićeve prve saradnike za zlostavljanje i torturu nad osumnjičenima, godinama je morao da živi dalje od svoje porodice, strahujući za svoju bezbednost.

Takođe, Šušnjić je bio poznat po nezakonitoj zapleni automobile svima koji su mu na neki način smetali ili ugrožavali njegov autoritet. Pojedine automobile je znao i po dve godine „da drži na proveri”, uprkos dokazima da su legalno kupljeni od ovlašćenih distributera, ignorišući čak i naloge suda da moraju biti vraćeni vlasnicima.

Takođe, Milorad Šušnjić će ostati upamćen i kao jedini načelnik policije koji nije razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada, a nezvanično se saznaje da su njegovi ljudi čak jedno vreme, na svoju ruku, ili po nalogu Šušnjićevih šefova, čak pratili gradonačelnika Miloša Vučevića.

Istovremeno, u gradu se pričalo da se i materijalni status načelnika policije, koji je često viđan u društvu uspešnih novosadskih investitora, znatno poboljšao po dolasku na čelo policije.

Nepunih mesec dana nakon što je smenjen sa mesta načelnika, polovinom septembra 2020. Šušnjić je postao vlasnik vikendice u Bockama, elitnog vikend naseljana Fruškoj Gori, o čemu svedoči i izvod iz katastra u koji Nova.rs ima uvid.

Tokom Šušnjićevog mandata na mesto načelnika PU Novi Sad, više od 30 policijskih inspektora je napustilo MUP jer nisu hteli da rade sa Šušnjićem kao nadređenim.

Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„On je, po dolasku na čelo PU Novi Sad, sebi formirao praktično privatno odeljenje policije, koje je radilo šta im je volja. Mnogi od njih su, kao aktivni policajci, radili i kao pratnja i obezbeđenje navodnih biznismena, a vrhunac je bio kada je naredio praćenje gradonačelnika“, kazao je ranije izvor Nova.rs iz policije.

Nekadašnje Šušnjićeve kolege ističu da je on 2004. godine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, odnosno pucanja na nekom slavlju, čak bio suspendovan i raspoređen na niže radno mesto. Tada je po kazni bio prebačen u policijsku garažu, zadužen za pranje službenih automobila.

„Nikada u istoriji policije se nije dogodilo da perač vozila i vulkanizer postane načelnik policije“, rekao je naš sagovornik, napominjući kako ni u Subotici, gde je kasnije prebačen, Šušnjić nije ostavio zavidnu situaciju.

Pored nerešenih pokušaja ubistava, postavljanja eksploziva pod automobile i sramnim prikrivanjem nasilničkog ponašanja svojih kolega, iza Šušnjića su ostala i tri nerešena ubistva. Pored ubistva Đorđa Zafirovića (37) i Željka Bulatovića (55) likvidiranih u sačekušama, nerešeno je i ubistvo vlasnika brojnih benzinskih pumpi, sportskih aviona, hotela Sajam Dragana Amidžića.

Ovaj nekadašnji otvoreni simpatizer lokalnog SNS ubijen je na parkingu u Sremskoj Kamenici, neposredno nakon što je sedeo u obližnjem kafiću. Ubica je u njega ispalio 11 hitaca iz automatskog oružja, negde oko 21 čas uveče. Uprkos tome što se parking nalazi kraj samog puta za Novi Sad i snimaka bezedonosnih kamera sa parkinga i obližnjih zgrada, ni ovo ubistvo nije rešeno.

I tada je, kao i u prethodnom slučaju ubistva, načelnik PU Milorad Šušnjić lično izašao na uviđaj i izjavio da „policija intezivno traga za počiniocima“.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Mnogi Šušnjićevi protivnici iz MUP su tada govorili da je upravo načelnik policije sedeo sa Amidžićem par minuta pre no što je ubijen, tvrdeći da je to razlog što pomenuti snimci sa mesta zločina, kao i Amidžićev ubica, nikada nisu pronađeni.

„Vrhunac“ Šušnjićeve karijere odigrao se upravo tokom jula meseca, kada su njegovi policajci brutalno pretukli mladića ometenog u razvoju, prilikom protesta ispred Gradske kuće. Takođe, u međuvremenu je i njegov aktuelni zamenik Goran Radonjić osuđen prvostepeno zbog premlaćivanja osumnjičenog G. U., što su zabeležile kamere u zgradi policije.

Uprkos svemu tome, Milorad Šušnjić je 16. jula 2020. čak i unapređen u čin pukovnika policije.

Elez sklopio sporazum

Darko Elez je, podsećanja radi, nedavno je sklopio sporazum o priznanju krivice u Bosni i Hercegovini za krivična dela u predmetu „Lutka“ i osuđen je na 15 godina zatvora. Shodno tom sporazumu, Elezu se oduzima sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima i tim ugovorom obavezuje se da pristaje na saradnju sa srpskim i bosanskim pravosudnim organima u vezi organizovanog kriminala o informacijama koje su mu poznate, što je uobičajena procedura u ovakvoj situaciji.

Foto: Printscreen/YouTube

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je izvršila trgovinu uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića.

BONUS VIDEO: DLZ i Srđan Škoro: Zašto je Dijana Hrkalović zaslužila orden SPC

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar