Foto: Nova.rs

Mediji su preneli da je Milorad Šušnjić još 1. septembra smenjen sa funkcije načelnika PU Novi Sad. Zvanična potvrda, ali i razlog zbog kojih je Šušnjić smenjen još uvek nisu objavljeni, a iznenađuje činjenica da je on pre dva meseca, 16. jula bio unapređen u čin pukovinka policije. Za vreme njegovog mandata dogodila su se brojna ubistva, od kojih neka nisu rešena, ali upečatljivo najpoznatiji slučaj koji je šokirao javnost je snimak na kome se vidi kako Ivan Kontić brutalno prebija i lomi obe ruke M. M. (28).

Šušnjić je na funkciju načelnika novosadske policije postavljen u januaru 2017. godine, nakon što je dotadašnji načelnik Siniša Radaković smenjen sa ove funkcije. Šušnjić je pre toga, 16 meseci bio načelnik policije u Subotici, a pre toga je radio u kriminalističkoj policiji u Novom Sadu, kao šef grupe za razbojništva, iznude i otmice.

Kako je, neposredno pred postavljenje Šušnjića na funkciju, pisao portal 021, do promene u vrhu novosadske policije došlo je u trenutku kada je, prema statističkim podacima u Novom Sadu smanjen kriminal, iako javnost nije imala takav utisak, jer je tokom 2016. godine zabeleženo više obračuna kriminalnih bandi na novosadskim ulicama.

Milorad Šušnjić Foto: Nova.rs

Krajem decembra 2018. godine, funkcioner Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da je „nekada mirni Novi Sad pretvoren u mesto opasno za život u kojem se nasilje i oružani obračuni događaju gotovo svakodnevno“, i za to optužio ministra Stefanovića.

U reagovanju na optužbe, odgovorio je upravo Šušnjić, koji se rekao da su optužbe neutemeljene i netačne, te da zahvaljujući policajcima koji naporno rade, imaju najbolje rezultate u poslednjih desetak godina.

Šušnjić se tada pohvalio da je broj krivičnih dela sa 9.200 do 9.500 prosečno godišnje, smanjen na 5.572, da je broj ubistva dvostruko manji, broj razbojništava petostruko manji, a teških krađa i trostruko manje.

Prijava sindikata

Povodom neviđenih pritisaka koji se vrše na zaposlene u MUP, a koji su članovi Policijskog sindikata Srbije, a naročito zbog pritiska koji se vrši na zaposlene u PU Novi Sad, reagovao je pomenuti sindikat, koji je optužio Šušnjića da je izdao naređenje da iščlane policijske službenike iz Policijskog sindikata Srbije.

Iz Sindikata su naveli početkom februara 2019. godine da im se obratilo 17 policijskih službenika, među kojima i jedan starešina, koji su bili spremni da svedoče protiv 10 viših starešina i načelnika Šušnjića.

Novi Sad – 2019. godina

Kako je portal 021 pisao krajem decembra 2019. godine, iako se vrh MUP-a hvalio sve boljom bezbednosnom situacijom u Novom Sadu, na osnovu dešavanja u toj godini, teško je izvući takav zaključak.

Ubistva na Telepu u Novom Sadu, za koje je nakon trodnevne potrage uhapšen Goran Janković, jer je likvidirao suprugu i njene roditelje, ubistvo Dušanke Jocović (25), koje je počinio bivši momak Dejan Dabović, ali i slučaj Ivane Filipović koju je pretukao Đorđe Lacković, kao i hapšenje Dušana Murgaškog zvanog Pikaso, višestrukog silovatelja iz Novog Sada koji je pokušao da ubije servirku u KCV, samo su neki od najtežih zločina koji su potresli Novi Sad. Ova ubistva i druga teška dela su rešena, ali činjenica je da mnogi počinioci „sačekuša“, nisu uhvaćeni.

Niz nerešenih ubistva započet je 26. decembra 2018. godine, kada je u Futogu ubijen Đorđe Zafirović Zafir. Pokušaj ubistva Dalibora Bogdanovića Boće, bivšeg policajca i nekadašnjeg funkcionera FK „Vojvodina“, 10. maja u novosadskom naselju Nova Detelinara, podmetanjem eksploziva ispod automobila, takođe nije rasvetljen.

Dalibor Bogdanović Boća Foto:Privatna arhiva

Ubistvo Crnogorca Željka Bulatovića, koje se dogodilo 9. septembra, takođe je ostalo nerešeno, kao i likvidacija Dragana Amidžića Amidže.

I tada je načelnik PU Milorad Šušnjić lično izašao na uviđaj i izjavio da „policija intezivno traga za počiniocima“.

Novi Sad 2020. godine

Postavljanje bombi pod automobile, paljenje, kasapljenje sekirama i noževima, tri nerešena ubistva, par ubistava u pokušaju, načelnik interventne koji se tuče sa po kafanskim toaletima, bio je bilans prve polovine 2020. godine u Novom Sadu i rezultata rada čelnika novosadske policije, o čemu je Nova.rs pisala.

Tih dana, u novosadskom naselju Liman 2 goreo je automobil marke „bmw“ u podmetnutom požaru, a nekoliko dana pre toga izboden je Novosađanin N. M. (28). Nekoliko meseci ranije, napad je preživeo M. R., koji je iskasapljen sekirom u Novom naselju, a napala su ga četvorica mladića, maskirana fantomkama i oni su kasnije i uhapšeni.

Automobil „mercedes“ goreo je u februaru u Novom Sadu, policija je otkrila da je pre toga bio poliven zapaljivom tečnošću, ali je osoba koja ga je zapalila, ostala nepoznata.

Kada je reč o navijačno-mafijaškim obračunima, 12. februara pod automobil čelnika FK „Kabel“ Slobodana Milutinovića Snajpera podmetnuta je bomba, na svega stotinjak metara od osnovne škole u naselju Grbavica.

Pokušaj ubistva Snajpera završio je lakšim prelomom skočnog zgloba, kraterom u asfaltu u Puškinovoj ulici i desetinama istraumiranih Novosađana koji su se u tom momentu nalazili u svojim stanovima i okolnim kafićima.

To je bio treći pokušaj ubistva Snajpera, čija su vozila „mercedes džip“ i „volvo“ gorela dve godine ranije. Prve dve paljevine nisu razotkrivene, a za treću je uhapšen Njego Koprivica iz Beograda i Slađan Đorđević iz Bojnika, ali je taj slučaj, prema saznanjima našeg portala, rešila beogradska policija.

Incident u restoranu „Kalem by Zak“

Da vrh novosadske policije očigledne ne može da kontroliše ni nasilje unutar svojih redova potvrđuje i incident u restoranu “Kalem by Zak”, gde se načelnik interventne policije G. M., pod vrlo nerazjašnjenim okolnostima, van dužnosti, tukao „na ferku“ u wc-u sa jednim od gostiju, nakon što ga je prethodno šamarao i vređao dok je ovaj bio vezan lisicama. Video snimci, kao i u nekim prethodnim slučajevima, volšebno su nestali.

Policajac tukao autistično dete

Slobodan Drmanac, bivši načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad tukao je devetnaestogodišnjeg mladića sa smetnjama u razvoju 8. jula ove godine u Novom Sadu. Drmanca, nagrađivanog policajca, saslušala je Unutrašnja kontrola i ustanovila da je on udarao mladića na zemlju i o tome obavestila tužilaštvo.

Foto: Printscreen/Twitter

Drmanac je pet godina ranije proglašen „herojem Novog Sada“, jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša u Novom naselju, zbog čega mu je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, upriličio i svečani prijem u Gradskoj kući. Vučević je tada čestitajući Drmancu istakao „da je on primer kakvog policajca Novi Sad želi“.

Drmanac je zajedno sa zamenikom načelnika policije Gorana Radonjića tukao i Novosađanina Gorana Uroševića sve dok nije izgubio svest, zbog čega su građani Srbije posle za odštetu morali da plate skoro 300.000 dinara.

Incident se odigrao u oktobru 2017., kada je Urošević, revoltiran što mu policija ne vraća zaplenjene automobile uprkos nalogu suda da to učini, manjim kamionom otišao ispred zgade policije i namerno oštetio par policijskih vozila. Prema njegovim rečima, ali i snimcima, se vidi da je Urošević izašao iz kamiona i digao ruke, bez pružanja otpora policajcima koji su mu prvi pritrčali.

Foto:Skupština grada Novi Sad

Međutim, tada su iz zgrade izašli Drmanac i Radonjić, oborili ga na zemlju, a zatim ga odvukli do zgrade, sve vreme ga udarajući. U zgradi su ga, vezanog lisicama, ubacili u fiskulturnu salu gde su, onesvešćenog tukli i dalje.  Uroševića je vezanog i krvavog probudila Hitna pomoć, koju je, kako je izjavio na sudu, Radonjić pozvao “jer mu se Urošević požalio na visok pritisak”. A više od 15 registrovanih povreda, hematoma po celoj glavi, leđima, oderotinama po stomaku i leđima, Drmanac i Radonjić su pred sudom objasnili „samopovređivanjem“.

Na ovu aferu ukazao je novosadski policajac Duško Kovačević, koji je zbog toga nedavno dobio status uzbunjivača.

Uprkos ovom incidentu, Radonjić je se nalazio na visokoj funkciji u PU Novi Sad, kao zamenik upravo Milorada Šušnjića.

Zanimljivo, u trenutku kada je Šušnjić postao prvi čovek subotičke policije, za vršioca dužnosti načelnika  Odeljenja kriminalističke policije u PU Subotica, postavljen je upravo Goran Radonjić, koj je pre toga bio u PU Novi Sad, kao šef Grupe za opšti kriminal.

Tokom mandata načelnika Šušnjića su pratile razne kontroverze, među kojima i ta, da je bez znanja nadležnih, naložio prismotru gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića. Izvor našeg portala ispričao je i da je više od 30 policijskih inspektora napustilo MUP jer nije htelo da radi sa Šušnjićem kao nadređenim, ali i da je po dolasku na čelo novosadske policijske uprave sebi formirao privatno odeljenje policije, koje je radilo šta im je po volji. Mnogi od njih su, kao aktivni policajci, kako je to ispričao izvor, radili i kao pratnja i obezbeđenje navodnih biznismena, a vrhunac je bio kada je naredio praćenje gradonačelnika.

Foto: Nova.rs

Nekadašnje Šušnjićeve kolege ističu da je on 2004. godine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, odnosno pucanja na nekom slavlju, čak bio suspendovan i raspoređen na niže radno mesto. Tada je po kazni bio prebačen u policijsku garažu, zadužen za pranje službenih automobila.

Mnogi Šušnjićevi protivnici iz MUP su govorili da je upravo načelnik policije sedeo sa Amidžićem, koji je ubijen u Novom Sadu, par minuta pre no što je ubijen, tvrdeći da je to razlog što pomenuti snimci sa mesta zločina, kao i Amidžićev ubica, nikada nisu pronađeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare