Dalibor Bogdanović Boća Foto:privatna arhiva

Novosađanin Dalibor Bogdanović Boća, koji se za dve godine našao čak tri puta na meti nepoznatih atentatora, koji su mu čak postavljali bombe u zgradi u kojoj stanuje u Ulici Ilije Birčanina, kaže da ne zna ko želi da ga vidi mrtvog, ali je ubeđen da je nalogodavac “neko ko je u direktnoj vezi sa bivšim kadrovima Milorada Šušnjića”, nekadašnjeg načelnika PU Novi Sad.

Bivši načelnik PU Novi Sad, Milorad Šušnjić, Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

U liftu zgrade u kojoj Bogdanović stanuje sa porodicom, juče je pronađen kilogram plastičnog eksploziva.

„Uveren sam da ova bomba stoji u liftu još od 15. januara, kada je u zgradi pronađen bicikl sa detonatorom. Kao i u prethodnim napadima na mene, policija ni tada nije odradila svoj posao do kraja i zato nisu ni našli eksploziv“, rekao je Bogdanović, podsećajući da ni nakon tri godine novosadska policija nije rasvestila ko je 2019. podmetnuo bombu pod njego auto, kada je u eksploziji ostao bez noge.

Bomba pronađena u liftu, Foto:Privatna arhiva

On tvrdi da tadašnji načelnik PU Novi Sad Milorad Šušnjić, koji je nedavno i suspendovan pod sumnjom da je štitio kriminalce, tada praktično nije ni sproveo nikakvu istragu. U međuvremenu, Novi Sad je dobio novog načelnika policije, ali Bogdanović tvrdi da Šušnjićevi kadrovi i dalje imaju uticaja.

„U Novom Sadu su na rukovodećim mestima i dalje Šušnjićevi kadrovi, njegov nekadašnji zamenik Goran Radonjić i Nikola Avramović i ja tvrdim da je nalogodavac ovoga neko ko je u direktnoj vezi sa njima“, kaže Bogdanović, izbegavajući da odgovori koji motiv bi bio motiv njegovih nekadašnjih kolega da prikrivaju ove napade.

„Nalogodavac ovog svega je neko ko me se očigledno boji, pa ne sme da mi priđe, već mi non-stop postavlja eksploziv u zgradu, ne razmišljajući da u njoj ne živim samo ja, već desetine porodica, ogroman broj dece …”, kaže Bogdanović.

Komšije prestravljene od straha

Bogdanovićeva zgrada u Ilije Birčanina u Novom Sadu, Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Kako je živeti u zgradi Ilije Birčanina 13 govore i istraumirane Bogdanovićeve komšije, kojima je policija juče četvrti put za dve godine blokirala ulicu i koji su kolateralna šteta Bogdanovićevih neraščišćenih računa.

Pročitajte još:

„Naravno da smo uplašeni. Ne mogu reći da smo ikada imali nekih problema sa njim, ali zasita nije prijatno kada vam svako malo policija upada u zgradu i kada vam eksplodiraju bombe na parking“, kaže jedna od stanatki zgrade, napominjući da „ona ne zna čime se komšija bavi i kome je šta skrivio“.

Bogata biografija

Čime se Dalibor Bogdanovič Boća danas bavi fakat jeste nepoznanica celom gradu. U više no koloritnoj biografiji, Bogdanović je bio policajac, odnosno pripadnik Interventne brigade, potpredsednik FK Vojvodina i šef obezbeđenja Nenada Čanka, ali i osoba koja se povezivala sa kriminalnim miljeom i reketom.

Jedno vreme je boravio i na Kosovu kao pripadnik Specijalnih jedinica. Zbog navodne svađe oko muzike, na njega je 2014. ipsred lokala u Laze Telečkog pucao tadašnji vođa navijača FK “Novi Sad” Jovan Kecman Coja, ranivši ga u nogu i u stomak. Na suđenju koje je usledilo 2019. godine jer je Kecman do tada bio u bekstvu, Bogdanović je negirao da poznaje Coju. Takođe, ovaj bivši policajac na suđenju nije mogao da se seti ni jednog detalja svog napadača.

„Ne znam ko je pucao na mene, niti mogu da prepostavim zašto bi neko pucao u mene. Ne mogu ni da opišem lice koje je pucalo u.mene. Ne sećam se ni boje kose, ni visine, čini mi se samo da je imao tamniji duks ili jaknu. Više sam gledao u pištolj, nego u to lice“, rekao je na suđenju oštećeni Bogdanović.

Ostao bez noge

Iste godine, 10. maja, pod džip mu je postavljen eksploziv koji je daljinski aktiviran u momemtu kada je seo u njega. Eksplozija je oštetila i par lokalnih automobile i stakla na oklonim lokalima. Zbog težina povreda, Bogdanoviću je morala biti amputirana noga.

Počinioci nikada nisu pronađeni, a od tada je u njegovoj zgradi tri puta intervenisala policija pod sumnjom da je postavljen eksploziv, koji je juče i pronađen u plafonu lifta. Sem optužbi na račun bivših kolega, Bogdanović i danas tvrdi da ne zna ko bi želeo njegovu smrt.

Slučaj Kaćanski

Teodora Kaćanski Foto:printscreen/instagram@kacanska

Daliboru Bogdanoviću Boći se trenutno sudi za otmicu Gorana Cvijetića iz Budisave 2017. godine, za koga su optuženi pred sudom izneli sumnju da stoji iza ubistva Novosađanke Teodore Kaćanski, inače devojke Nenada Stevića, takođe jednog od optuženih za pokušaj otmice. Pored njih dvojice, za otmicu Cvejića su okrivljeni i Vladica Rakić, Božidar Bosnić i Goran Kovačević Goranac.

Pročitajte još:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare