Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krivična prijava, koja je podneta protiv bivše državne sekretarke MUP zbog pretnji novinarki Jeleni Zorić, mogla bi da je vrati u pritvor, koji joj je nedavno ukinut u postupku koji se već vodi protiv nje zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović uputila je izvinjenje novinarki BIRN-a i „Vremena“ Jeleni Zorić, nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo krivičnu prijavu protiv nje zbog pretnji koje je izrekla novinarki tokom svog poslednjeg televizijskog gostovanja na nacionalnoj frekvenciji Hepi televizije.

Prijavu je juče hitno procesuiralo Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, s obzirom na to da je ranije Republičko tužilaštvo izdalo obaveznu naredbu za postupanje u slučajevima napada na novinare.

Dijana Hrkalović Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

Kako saznajemo, Jelena Zorić juče je saslušana u Trećem OJT, gde je ponovila da se oseća ugroženo, ali i podvukla da ne želi da se na bilo koji način sveti Hrkalovićevoj. S obzirom na to da je protiv Hrkalovićeve podneta krivična prijava u trenutku dok se brani sa slobode u sudskom postupku za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem, nadležni Specijalni sud i tužilaštvo mogli bi da uzmu u razmatranje mogućnost da bivšu državnu sekretarku vrate „iza brave“.

PROČITAJTE JOŠ:

Svesna da za to postoje svi zakonski osnovi, kao i da bi drugačiju odluku suda bilo veoma teško objasniti javnosti, Hrkalovićeva je požurila da se izvini Zorićevoj sa stranica opskurnog režimskog portala, s kog se i ranije obraćala. Iako je tvrdila da joj nije bila namera da preti već da je samo govorila o svojim saznajima, Zorićeva nije imala ni trunku sumnje šta je bio smisao izrečenog.

„Čujem kako njen brat priča da je imala probleme sa redakcijom, u kojoj je prethodno radila, zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna (tužioca koji vodi slučaj ’Jovanjica’, prim. aut) i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije“, izjavila je Hrkalovićeva i tako kompletirala čitav spektar bezočno izrečenih laži.

Zorićeva je rekla da je ovo način Hrkalovićeve da joj pošalje pretnju i zastraši je, spominjući njenog brata bez ikakvog povoda.

„Najopasnije pretnje su one koje su najteže dokazive i „umotane u celofan“, “kada se mole Bogu za vas”, “požele dobro zdravlje vama i vašoj porodici” ili vam na kućnom pragu ostave morbidnu poruku“, kazala je Zorićeva napominjući da je ono što Hrkalovićeva tvrdi da je pokušala da sakrije, uredno objavila, što je prethodno uradio i portal Nova.rs.

Inače, Zorićeva se pre nekoliko dana našla u žiži javnosti nakon što je javno rekla da veruje da je povezivanje imanja „Jovanjica“ sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika republike, spin izrežiran od pojedinih pripadnika BIA, zbog optužnice u slučaju „Jovanjica 2“, a kojom su obuhvaćeni upravo pripadnici BIA, VOA i MUP, a čiji se početak uporno odlaže duže od godinu dana.

Jelena Zorić Foto: Newsmax Adria

Zorićeva je tada rekla da je očigledan cilj inspiratora tog spina bio da se skrene pažnja sa optuženih bezbednjaka, ali i direktora BIA Bratislava Gašića, za kog tvrdi da je bio u kontaktu s vlasnikom „Jovanjice“.

Dok je predsednik s jedne strane pozdravio to što je Zorićeva skinula ljagu s imena njegovog brata, do danas se ni on, ali nijedan istražni organ u državi nisu pozabavili njenim tvrdnjama u vezi sa Gašićem. Umesto toga, javnosti je poturen drugi spin, čiji je glavni akter branilac Dijane Hrkalović i visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović, koji je počeo da se obračunava s nezavisnim novinarima na Tviteru.

Otuda i potreba Hrkalovićeve da sa jedne strane „pozdravi“ navode Zorićeve o Andreju Vučiću, ali i da sa druge nastavi da je blati i upućuje podmukle pretnje, inspirisane njenim navodima o BIA iz koje je i sama potekla – pod krajnje sumnjivim okolnostima.

Ko zapravo targetira Andreja Vučića

Zajedljiva zahvalnost koju su predstavnici vlasti odali „priznanju“ Jelene Zorić zbog izjave o Andreju Vučiću, besmislena je iz više aspekata. Najpre, što su ona kao i svi nezavisni mediji, od početka, jasno navodili da se on u optužnicama ne spominje, kao i da su jedine osobe koje njegovo ime uvlače u tu aferu upravo optuženi Predrag Koluvija, Dijana Hrkalović, režimski mediji, pa i sam predsednik republike. Upotreba mlađeg Vučića poslužila je i obračunu s inspektorom koji je razotkrio „Jovanjicu“ Slobodanom Milenkovićem, a kog je Koluvija optužio da ga je na saslušanju terao da krivicu prebaci na Andreja.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović negirala krivicu na početku suđenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar