Jelena Zorić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za trgovinu uticajem, u gostovanju na Hepi televiziji iznela je niz netačnih informacija o novinarki BIRN-a i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić i uputila joj pretnje spominjući njenog brata, saopštila je danas Koalicija za slobodu medija.

Iz te koalicije su u saopštenju naveli da je nastup Hrkalović nastavak vršenja pritiska na Jelenu Zorić, jer se nakon gostovanja na Njuzmaks Adrija našla i na meti predstavnika opozicije, koji su joj zamerili „da se prodala“, jer je izjavila da u aferi Jovanjica „nema Andreja Vučića“, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Koalicija za slobodu medija poslednji nastup Dijane Hrkalović vidi kao pokušaj da neistinom diskredituje višestruko nagrađivanu novinarku, budući da je o spornoj prepisci Jelena Zorić napravila prilog za televiziju N1, na kojoj je tada radila, dok spominjanje članova njene porodice može biti samo u cilju pretnji i zastrašivanja“, dodaje se u saopštenju.

Dijana Hrkalović je navode iz Koalicije za slobodu medija i ranija gostovanja u prorežimskim medijima, koristila kao priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i Vukašin Obradović, podseća Koalicija.

„Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara od strane Dijane Hrkalović. Ovakvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija“, stoji u saopštenju.

Oni su pozvali sve političke aktere da prestanu da vrše pritisak na medije i novinare, a policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno i bez straha da obavljaju svoj posao.

Saopštenje su potpisale članice Koalicije za slobodu medija: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacije.

BONUS VIDEO Hrkalović nastavlja medijsku turneju – napala Novu S i N1

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare