Ilustracija Foto: Porfimedia.rs

Jedanaest državljanja Crne Gore, među njima i Nikolu Martinovića iz Srbije, uhapsila je juče holandska policija u saradnji sa kolegama iz drugih država, na brodu "Aresa" u vodama Venecuele, kao članove posade, prilikom šverca 5.7 tona kokaina.

Među uhapšenima su Podgoričanin Andrija Mugoša (30), Kotorani Nikola Markić (29), Mihailo Đorđević (58), Tripo Biskupović (37), Vasko Radonjić (50), Vidoje Latković (42), Baranin Dragan Mašanović (46), Dragoljub Živković (67) sa Cetinja kao i Novosađanin crnogorskog porekla Nikola Martinović (42).

Izvor Kurira objasnio je da je uhapšeni Novosađanin kod sebe imao crnogorski pasoš, a svi oni, veruje se, bili su angažovani za transport droge.

Nezvanično je saopšteno da je uhapšena ekipa krijumčarila kokain namenjen evropskom tržištu, a vrednost te droge na veliko, iznosi oko 250 miliona evra, rekao je jedan od izvora Vijesti, upućen u istragu.

U međunarodnoj akciji učestvovala je i srpska policija, a brod je presretnut kod Arube.

Brod je početkom februara, kako pišu spanski mediji, isplovio iz Surinama, zatim je zastao u luci Gvaranao, a odatle je navodno trebalo da otplovi do luke Solun.

Policija je odmah pronašla tonu kokaina, a detaljnim pregledom kasnije, pronađeno je još preko četiri tone.

Brod je praćen tokom plovidbe duž Južne Amerike, a nadzirali su i svaki ulaz i izlaz iz luke. Kada je ušao u vode Venecuele, presrela ga je Mornarica kraljevine Holandije.

S obzirom na to da su posadu broda činili Crnogorci, velika je verovatnoća da je kokain naručio jedan od dva najmoćnija klana, Škaljarci ili Kavčani.

„Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi“, navode iz policije.

Vijestima je nezvanično rečeno da je sledeća luka trebalo da bude Solun, gde su planirali da stigne krajem marta.

„Policija pokušava da utvrdi da li je kokain trebalo da bude istovaren u Grčkoj ili je planirano da brod na putovanju, manjim plovilima presretnu drugi članovi kriminalne organizacije i prebace drogu“, saopštio je jedan od izvora Vijesti.

Nakon najveće zaplene kokaina na karipskoj Arubi, navodi se na sajtu fletmon, teretni brod odvezen je u Oranjestad, glavni grad ostrva Aruba.

Brod je isplovio iz Surinama početkom februara, a plovio je pod zastavom Kameruna, dok je 2017. godine plovio pod zastavom Rusije, ali da i dalje njima upravlja ruska uprava.

Inače, pred Apelacionim sudom u Beogradu u toku je žalbeni postupak na presude koju je izrekao Specijalni sud grupi Darka Šarića zbog krijumčarenja iste količine (5.7 tona) kokaina iz Južne Amerike u Evropu.