Foto: Profimedia.rs

Holandska policija zaplenila je 5.7 tona kokaina na brodu "Aresa" koji je presretnut u vodama Venecuele nakon čega su uhapšeni i četvorica državljana Crne Gore.

Krajnja destinacija broda na kome je zaplenjeno 5.7 tone kokaina bila je luka u Solunu, a informacije o švercu crnogorska policija prosledila je kolegama iz Velike Britanije.

Prema informacijama koje su prenele mediji, u akciji su uhapšeni Dragoljub Ž. sa Cetinja, Nikola M., Mihailo Đ. i Vasko R. iz Kotora.

Teretnjak „Aresa“, krenuo je 23. februara iz Venecule, plovio je pod zastavom Kameruna, a vlasti Arube zaustavile su ga u jutarnjim satima 25. februara.

Brod je, kako je saopštila crnogorska policija, lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri ulazu i izlasku iz svake luke.

– Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain „ubačen“ na „Aressu“, Mornarica kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres koji je i dalje u toku. Slobode su lišeni i crnogorski državljani koji su bili članovi posade – rekli su iz Uprave policije Crne Gore.

Španski mediji prenose da su na brodu uhapšene sedam osoba, među kojima i kapetan broda.

Brod je navodno proizveden 1978. godine kao „teretnjak“.

Kolumbijska vojska je na svom Tviter nalogu napisala da su učestvovali u akciji sa vojskom Holandije. Tanjug je jutros preneo pozivajući se na crnogorske medije da je u akciji učestovavala i srpska policija.

Inače, pred Apelacionim sudom u Beogradu u toku je žalbeni postupak na presude koju je izrekao Specijalni sud grupi Darka Šarića zbog krijumčarenja iste količine (5.7 tona) kokaina iz Južne Amerike u Evropu.